ΕΟΔ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Η Ε.Ο.Δ. είναι μη κυβερνητική οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση. Από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.

- Έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 24 παραρτήματα σε όλη τηνΕλλάδα

- Είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου
Εσωτερικών με Αρ.Μητρώου έξι (6) καθώς επίσης και απο το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών από
τις 23 Ιουνίου 2005.Βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών
(Υ.Δ.Α.Σ.* με Αρ.Μητρώου 14) όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ECHO*).

- Με ένα ανθρώπινο δυναμικό 1100 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε επιχειρήσεις
Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε
λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

- Στελεχώνεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες διασώστες με άριστη επιστημονική και τεχνική
κατάρτιση, που ενεργούν με εθελοντική συνείδηση.



Ο σκοπός
Σκοπός ίδρυσης της Ε.Ο.Δ. είναι η Έρευνα και Διάσωση ατόμων, καθώς και η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων.
Τομείς Δραστηριοτήτων
- Μαζικές Καταστροφές : Η Ε.Ο.Δ. διαθέτει μία ομάδα σε επιφυλακή πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένη, με δίωρη ετοιμότητα.. Ο επιχειρησιακός της ρόλος είναι να επεμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε περίπτωση σεισμών, πλημμύρων και εκτεταμένων καταστροφών.
- Ορεινή Διάσωση : Το πλουσιότερο σε εμπειρία τμήμα της Ε.Ο.Δ. έχοντας συμμετάσχει σε πάνω από 100 επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, έχει όλο τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό και την άρτια εκπαίδευση για να επέμβει σε ορειβατικά και αεροπορικά ατυχήματα σε ορεινές περιοχές, πραγματοποιώντας και τις πιο ακραίες επιχειρήσεις.
- Υγρό Στοιχείο : Στελεχωμένο από έμπειρους αυτοδύτες, χειριστές ταχυπλόων σκαφών, ιστιοπλόους, ναυαγοσώστες και προσωπικό υποστήριξης συμβάλει στην Έρευνα και Διάσωση (S.A.R.) σε θάλασσα, ποτάμια, λίμνες συνεργαζόμενο άριστα τόσο με τις Λιμενικές Αρχές όσο και με την Πολεμική Αεροπορία.
- Σκυλιά Έρευνας : Πολύτιμοι αρωγοί της όλης μας προσπάθειας είναι οι τετράποδοι συνεργάτες μας, που με την φροντίδα και την εκπαίδευση των μελών της ομάδας χειριστών-εκπαιδευτών σκύλων έρευνας, συμβάλουν τα μέγιστα στην Έρευνα και Διάσωση ατόμων κυρίως σε ερείπια συνεπεία σεισμού.
- Πρώτες Βοήθειες : Επαγγελματίες στον χώρο της υγείας υποστηρίζουν τα διασωστικά τμήματα της Ε.Ο.Δ. παρέχοντας πρώτες βοήθειες κατά την διάρκεια των αποστολών. Παράλληλα εκπαιδεύουν νέους εθελοντές στις πρώτες βοήθειες.
- Έρευνα και Τεχνολογία : Η αξιοποίηση των εξειδικευμένων γνώσεων μελών της Ε.Ο.Δ. οδήγησε στην εκμετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας και την εστίασή της στην δημιουργία εφαρμογών και συσκευών χρήσιμων στην Έρευνα και Διάσωση. Το Τμήμα αυτό έχει να επιδείξει πλήθος πρωτοποριακών κατασκευών.
- Ανθρωπιστικές Αποστολές : Το τμήμα αυτό της Ε.Ο.Δ. συγκεντρώνει , μεταφέρει και διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγέντες πληθυσμούς από θεομηνίες ή έκρυθμες καταστάσεις, όπως επίσης διαχειρίζεται προγράμματα βοήθειας προς τρίτες χώρες σε συνεργασία τόσο με το Ελληνικό Κράτος όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ECHO*).
- Εκπαίδευση : Ασχολείται αποκλειστικά τόσο με την οργάνωση σχολείων τεχνικής κατάρτισης των στελεχών της ανά ειδικότητα από επαγγελματίες εκπαιδευτές, όσο και την παρακολούθηση σεμιναρίων και ειδικών σχολείων του εξωτερικού.

Η ΕΟΔ Αρκαδίας έχει συσταθεί το 2000 και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιχειρήσεων
διάσωσης ( φωτιές Μαινάλου, χιονοστιβάδα στο Μαίναλο, Λούσιος κ.α.). Με ένα σύνολο πέραν
των 40 εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων σύμφωνα με διεθνή πρότυπα εθελοντών, βρίσκεται σε
24ωρη ετοιμότητα για να προσφέρει βοήθεια σε όποιον βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση. Οι εθελοντές της ΕΟΔ Αρκαδίας πραγματοποιούν εκπαιδεύσεις, ασκήσεις και ημερίδες για την ενημέρωση του κοινού της Αρκαδίας πάνω σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της οργάνωσης καθώς και νοσηλευτές και γιατρούς που συνδράμουν τους σκοπούς της, καθώς και θέματα που αφορούν γενικά τη διάσωση σε δύσκολες συνθήκες.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ : ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 7-9

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS