ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΦΙΑΑ (ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ)

Ο σύλλογος  ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ έκοψε σήμερα πρωί Κυριακή 29 Ιανουαρίου  την πίτα του στο ΑΛΕΑ στην πλατεία Άρεως. Προηγήθηκε η έκθεση αυτοκινήτων η οποία ήταν εκπληκτική. Ο ΦΙΑΑ από το 2006 που ξεκίνησε αριθμεί 56 μέλη τα οποία όχι μόνο συμμετεχουν με αυτοκίνητα αλλά και με μοτοσυκλέτες και φορτηγά. Ένας που έχει αυτοκίνητο 30 ετών και έχει αγάπη για την συντηρησή του μέχρι και σήμερα μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το κλαμπ ιδιοκτητών ιστορικών αυτοκινήτων, το οποίο του παρέχει ασφαλιστική κάλυψη και ειδικό πιστοποιητικό ιστορικού αυτοκινήτου.
Ο ΦΙΑΑ κάνει εκδηλώσεις όπως εκδρομές και άλλα πολλά με στόχο κοινό την αγάπη τους προς τα παλιά αυτοκίνητα τους.
Όπως μας είπε ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Μπακόπουλος τα συντηρούν μόνοι τους, κομμάτι κομμάτι  αλλά με πολύ αγάπη!

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Γιάννης Σμυρνιώτης και ο κ. Δημ. Κοσκινάς

Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να μάθετε μέσα από την ιστοσελίδα τους και για το πως μπορείτε να γίνετε μέλη http://www.fiaaclub.gr/.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΑΑ;;;
Είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό πρωτοβάθμιο σωματείο του οποίου τα μέλη αγαπούν, προάγουν και στηρίζουν την ιδέα των ιστορικών αυτοκινουμένων!
Τι είναι όμως τα ιστορικά αυτοκινούμενα;
Είναι παλαιά μηχανοκίνητα μέσα όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά, λεωφορεία, γεωργικά μηχανήματα, στρατιωτικά οχήματα ή σκάφη τα οποία:
  • Έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 25 χρόνια ζωής από την ημέρα κατασκευής τους.
  • Είναι εφοδιασμένα με κινητήρα μηχανικό ή ηλεκτρικό, ο οποίος χωρίς καμία άλλη εξωτερική υποβοήθηση (από άνθρωπο, ζώο ή άλλο όχημα), παρέχει σ’ αυτό αυτόνομη και ανεξάρτητη κίνηση.
  • Βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, συντηρημένα, χωρίς παραποιήσεις. Πρέπει δηλαδή να φέρουν όλα τα αυθεντικά τμήματα και εξαρτήματα (όπως υφάσματα μεταλλικές, πλαστικές, υάλινες, ή ξύλινες επιφάνειες), τα οποία χρησιμοποίησε η κατασκευάστρια εταιρεία κατά την περίοδο της παραγωγής τους.
  • Φέρουν αυθεντικούς κινητήρες, κιβώτια διαφοροποίησης (διαφορικά) και κιβώτια ταχυτήτων (σαζμάν).
  • Φέρουν αυθεντικά συστήματα ανάρτησης, πέδησης, διεύθυνσης, φωτισμού αλλά και ηλεκτροπαραγωγής και εκκίνησης (π.χ δυναμό / εναλλάκτες, μίζα), τα οποία χρησιμοποίησε η κατασκευάστρια εταιρεία κατά την περίοδο της παραγωγής τους.
  • Φέρουν όλα τα διακοσμητικά και τα διακριτικά τους όπως νίκελ, χρώμια, εμβλήματα με τα οποία ο κατασκευαστής διακοσμούσε το κάθε ιστορικό μοντέλο.
Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η εξωτερική και η εσωτερική κατάσταση των ιστορικών αυτοκινουμένων πρέπει να είναι αυθεντική και αναλλοίωτη χωρίς ελλείψεις.
Τυχόν παραποιήσεις ή αλλαγές σε κάποιο από τα κομμάτια που αναφέραμε, δημιουργεί αυτόματα πρόβλημα στην ιστορική και συλλεκτική τους αξία. Στην περίπτωση αυτή, ο Φ.Ι.Α.Α βοηθά κάθε ενδιαφερόμενο φίλο/η στην επίλυση τέτοιων ζητημάτων.
Η κατάσταση ενός ιστορικού οχήματος αξιολογείται από τον Τεχνικό Κώδικα της FIVA.
Ποια είναι η FIVA;
Είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Παλαιών Οχημάτων (F?d?ration Internationale des V?hicules Anciens). Είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός Οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε το 1966 σε ανταπόκριση της ιδέας ενός συνόλου Φορέων από διάφορες χώρες των οποίων τα μέλη αντιπροσώπευαν την ιδέα του ιστορικού οχήματος. Προωθεί και στηρίζει την διάσωση, διατήρηση και καταγραφή πάσης φύσεως ιστορικών μηχανοκίνητων, αυτοκινούμενων οχημάτων τα οποία είναι η σύγχρονη, ιστορική βιομηχανική κληρονομιά.
Μεταξύ άλλων η FIVA έχει σήμερα στενούς δεσμούς με την UNESCO και ενώνει πάνω από 750.000 ενθουσιώδεις λάτρεις μέσα στους οποίους είναι και τα μέλη του Φ.Ι.Α.Α.
Ένα από τα μέλη Φορείς της Διεθνούς Ομοσπονδίας είναι και η δική μας Ε.Ο.Ο.Ε.
Ποια είναι η Ε.Ο.Ο.Ε;
Είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Οχημάτων Εποχής, η οποία ιδρύθηκε το 1997. Είναι το μόνο πανελλήνιο μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό δευτεροβάθμιο σωματείο για τα ιστορικά οχήματα. Πραγματοποιεί επαφές με Έλληνες πολιτικούς και νομοθέτες υπερασπίζοντας το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης και κυκλοφορίας των ιστορικών οχημάτων.
Ο Φ.Ι.Α.Α είναι ένα από τα νεώτερα σωματεία – μέλη της και παρέχει μέσω αυτής:
  • Ιστορικές πινακίδες κυκλοφορίας οι οποίες είναι σύμφωνες με την ισχύουσα απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών ΣΤ1831/1978. Εάν η Τεχνική Επιτροπή του συλλόγου κρίνει, κατά την διαδικασία Τεχνικού Ελέγχου, ότι ένα ιστορικό όχημα είναι σύμφωνο με τους Τεχνικούς Κώδικες που αναφέραμε, τότε θα εισηγηθεί προς το Δ.Σ να χορηγηθούν σ’ αυτό ιστορικές πινακίδες. Ένα ιστορικό όχημα δύναται να φέρει τις συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας του Υπουργείου Μεταφορών ή τις χαρακτηριστικές πινακίδες της Ε.Ο.Ο.Ε. Στην περίπτωση των πινακίδων της Ε.Ο.Ο.Ε, προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία του οχήματος σύμφωνα με το άρθρο 88 του Κ.Ο.Κ.
Με τις πινακίδες Ε.Ο.Ο.Ε, το ιστορικό όχημα δύναται να κυκλοφορεί στις παρακάτω περιπτώσεις: α. για χιλιόμετρα συντήρησης, β. για χιλιόμετρα επισκευών και γ. σε συμμετοχές ποικίλων πολιτιστικών ή αυτοκινητιστικών εκδηλώσεων.
Σε καμία περίπτωση οι πινακίδες της Ε.Ο.Ο.Ε δεν καλύπτουν το όχημα σε καθημερινή χρήση. Σε αντίθεση με τις συμβατικές, οι πινακίδες Ε.Ο.Ο.Ε δεν επιβαρύνονται με τέλη κυκλοφορίας ή άλλες λοιπές διατάξεις του Κ.Ο.Κ όπως ΚΤΕΟ, κάρτα καυσαερίων κλπ.
  • Πιστοποιητικό καταγραφής ιστορικού οχήματος το οποίο χορηγείται εφ’ όσον το ιστορικό όχημα περάσει επιτυχώς από την διαδικασία του Τεχνικού Ελέγχου. Αυτό το πιστοποιητικό δηλώνει την καταγραφή της χρήσης του ιστορικού οχήματος.
  • Ασφαλιστική κάλυψη. Κατά το ίδιο τρόπο, εάν το ιστορικό όχημα περάσει επιτυχώς από την παραπάνω διαδικασία (Τεχνικό Έλεγχο), έχει το δικαίωμα ασφάλισης με ετήσιο συμβόλαιο σε προνομιακές τιμές από μεγάλο ασφαλιστικό φορέα.
  • Νομική Κάλυψη. Περιλαμβάνεται στο ειδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Στις δραστηριότητες του Φ.Ι.Α.Α περιλαμβάνονται διάφορες εκδηλώσεις όπως κοινωνικές, γνώσης και διασκέδασης. Μέσω ταξιδίων (rallies ή excursions), εντός ή εκτός Ελλάδος, ο Φ.Ι.Α.Α σε συνεργασία με την Ε.Ο.Ο.Ε και τους άλλους συλλόγους μέλη της, διοργανώνουν εκδρομές σε περιοχές με ιστορικό, πολιτιστικό, τουριστικό αλλά και αυτοκινητιστικό ενδιαφέρον.
Τέλος, μεταξύ των κύριων στόχων του Φ.Ι.Α.Α είναι η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε τεχνικά θέματα, εύρεση ανταλλακτικών, επιδιόρθωση ή ανακατασκευή αλλά και εύρεση οικονομικότερων τρόπων συντήρησης των ιστορικών αυτοκινουμένων των μελών του.
Τα ιδρυτικά μέλη του Φ.Ι.Α.Α αγαπούν το ιστορικό όχημα και σας προσκαλούν σε μία από τις εκδηλώσεις του. Θα μας γνωρίσετε και θα καταλάβετε ότι είμαστε μία ωραία παρέα.
Μη νιώθετε άσχημα εάν έχετε ένα παλαιό αυτοκίνητο ή μία παλαιά μοτοσικλέτα!
Ελάτε να αξιολογήσουμε το ιστορικό σας αυτοκινούμενο και να σας βοηθήσουμε να αποκαταστήσετε κάθε πρόβλημά του. Μαζί θα το καταγράψουμε και θα διαφυλάξουμε το προσωπικό σας ιστορικό αντικείμενο βιομηχανικής κληρονομιάς!
Ο Φ.Ι.Α.Α σας προσφέρει απλόχερα τη γνώση, τη χαρά, το κέφι και το μεράκι των μελών του!



Το Βόλτα στην Τρίπολη και το Tripolis Internet Radio είναι χορηγός επικοινωνίας του ΦΙΑΑ και τον στηρίζει με όλη την δυναμή του!


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS