ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΡΑΕ


ΤΟ   ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ   ΤΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ  ΚΑΙ
ΤΗΣ  ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ    ΑΡΧΗΣ     ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  

Ομιλία του Προέδρου της Ρ.Α.Ε. Δρ. Νίκου Βασιλάκου

Τρίπολη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Στη δύσβατη και ανηφορική προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα η χώρα μας για την ανόρθωση και ανάπτυξη της εθνικής της οικονομίας, και ειδικότερα του ενεργειακού τομέα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ένα τριπλό, καίριο ρόλο να διαδραματίσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της που αφορούν τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα αυτού:

·         Πρώτον, να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση και την αποδοτική για την εθνική μας οικονομία ένταξη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η οποία βαίνει, με ολοένα επιταχυνόμενους ρυθμούς, προς μία πρώτη εσωτερική ολοκλήρωση, στο χρονικό ορίζοντα του 2014-2015.

·         Δεύτερον, να διαμορφώσει συνθήκες υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, με στόχο τη βελτίωση συνολικά της αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας του ενεργειακού τομέα, τη μείωση του κόστους της ενέργειας και την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών και καλύτερων υπηρεσιών για το σύνολο των χρηστών.

·         Τρίτον, να συμβάλει ουσιαστικά στην αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών ενέργειας, και ιδιαίτερα των ευάλωτων καταναλωτών, ιδίως σε σχέση με τις τιμές, τη διαφάνεια των τιμολογίων και των χρεώσεων, τους όρους προμήθειας της ενέργειας, την αδιάλειπτη παροχή και την ποιότητα των παρεχόμενων σε αυτούς υπηρεσιών.

Η ομαλή προσαρμογή και αποδοτική ένταξη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, την οποία εποπτεύει και ρυθμίζει η ΡΑΕ, στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχει ως απαραίτητη, και ιδιαίτερα κρίσιμη, προϋπόθεση την ταχύρυθμη ενίσχυση και την περαιτέρω ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών/δικτύων της χώρας μας, τη μέγιστη δυνατή, υπό οικονομικούς και γεωπολιτικούς όρους, διασύνδεσή τους με τα αντίστοιχα δίκτυα των γειτονικών χωρών και των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, καθώς και την ενσωμάτωσή τους στα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα, τα οποία σχεδιάζονται ήδη και υλοποιούνται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Η χρονική συγκυρία ανάληψης συναφών πρωτοβουλιών είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς συμπίπτει με τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλουν, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, τόσο οι χώρες της περιοχής, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ανάπτυξη κρίσιμων, εθνικών και  διασυνοριακών,  ενεργειακών υποδομών και διασυνδέσεων, με σκοπό την άρση της απομόνωσης Κρατών-Μελών και την ανάπτυξη εναλλακτικών οδών εφοδιασμού, οι οποίες αφ’ ενός θα ενισχύσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αφ’ ετέρου θα συμβάλλουν στην επέκταση και εμβάθυνση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Ενέργειας.

Έργα τέτοιου χαρακτήρα και εμβέλειας απαιτούν πρωτίστως τη στενή συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων, των περιφερειακών και τοπικών αρχών, των εθνικών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας και των αρμόδιων Διαχειριστών. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ήδη σημαντική ρυθμιστική εμπειρία σε έργα ενεργειακών διασυνδέσεων διασυνοριακού χαρακτήρα, ενώ συμμετέχει ενεργά στις σημαντικότερες νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, για την εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας (Τρίτη Ενεργειακή Δέσμη), ιδιαίτερα δε εκείνης που αφορά την ανάπτυξη νέων ενεργειακών υποδομών.

Από την άλλη πλευρά, στον πιο κρίσιμο, ίσως, ρόλο της σήμερα, δηλαδή αυτόν που αφορά την προστασία των πολιτών/καταναλωτών ενέργειας, η ΡΑΕ χρησιμοποιεί ως βασικό εργαλείο τη λήψη συγκεκριμένων ρυθμιστικών μέτρων και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την ουσιαστική ενημέρωση των καταναλωτών, όσον αφορά τη δυνατότητά τους να επιλέγουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στην προμήθεια αυτή, τη διαφανή και ευχερή κατανόηση των υπηρεσιών που προμηθεύονται, καθώς και των σχετικών χρεώσεων, αλλά και την προστασία τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Στις παραπάνω, κομβικής σημασίας, κατευθύνσεις, σημαντικό αναμφίβολα βήμα αποτελεί το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπογράφεται σήμερα μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΡΑΕ, για ευρεία και στενή συνεργασία των δύο φορέων στον ενεργειακό τομέα. Οι δύο αυτοί φορείς, αναγνωρίζουν από κοινού ότι η προώθηση και η αξιοποίηση δράσεων ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, που αποσκοπούν στην ενεργειακή αναβάθμιση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι επιτακτικές, προκειμένου η Περιφέρεια να προχωρήσει στην εφαρμογή και τήρηση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών κανονισμών, προς όφελος τελικά των πολιτών της. Γι’ αυτό, και οι δύο φορείς συμφωνούν να συνεργαστούν  με τρεις (3) κύριους στόχους:

α)   Την προαγωγή των κοινών δραστηριοτήτων στον τομέα της έρευνας, της ανάπτυξης και των εφαρμογών σε θέματα ενέργειας, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων, καθώς και όλα τα ζητήματα που άπτονται των εθνικών και διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων.

β)   Την αξιοποίηση των συναφών με τα παραπάνω εμπειριών και της τεχνογνωσίας των δύο πλευρών, για την επίτευξη των κοινών στόχων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

γ)    Τη διαρκή ενημέρωση και κατάρτιση των πολιτών της Πελοποννήσου σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος, ορθολογικής χρήσης και αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων.

Οι δύο φορείς συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσεων, το οποίο θα αναπτυχθεί στη βάση τεσσάρων (4) θεματικών αξόνων:

1.  Συνεργασία σε θέματα ηλεκτρικών δικτύων και δικτύων φυσικού αερίου, προσέλκυσης και αδειοδότησης ενεργειακών επενδύσεων, περιφερειακής συνεργασίας, διεθνών διασυνδέσεων, διασυνοριακών υποδομών και ενεργειακού εμπορίου.

2.  Ανταλλαγή απόψεων και εξειδικευμένης πληροφόρησης σχετικά με την εγχώρια αγορά ενέργειας, ιδιαίτερα δε σε όλα τα πρακτικά θέματα που απασχολούν τους καταναλωτές, καθώς και σε θέματα εφαρμογών ευρείας κλίμακας καινοτόμων τεχνολογιών, όπως είναι τα ευφυή δίκτυα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι αναδυόμενες τεχνολογίες ΑΠΕ, κ.λπ.

3.  Συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα και εφαρμογές που αφορούν την αναβάθμιση και ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου και των ενεργειακών προοπτικών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού, καθώς και την υϊοθέτηση από την Περιφέρεια βέλτιστων διεθνών πρακτικών στο χώρο της ενέργειας.

4.  Ανάληψη προγραμματισμένων και συντονισμένων ενεργειών για την επίτευξη κοινών στόχων και την προώθηση κοινών θέσεων σε οργανωμένους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογειακής Λεκάνης, αλλά και σε άλλους διεθνείς φορείς, για θέματα στα οποία οι δύο πλευρές έχουν αρμοδιότητα.

Για όσες από τις προαναφερθείσες κοινές δράσεις απαιτείται περαιτέρω «ωρίμανση», εξασφάλιση προϋποθέσεων, συγκεκριμενοποίηση του χρόνου υλοποίησής τους, κ.λπ. θα μπορούν, στη βάση των οριζόμενων στο σημερινό Πρωτόκολλο Στρατηγικής Συνεργασίας, να καταρτιστούν τομεακά πρωτόκολλα περαιτέρω εξειδίκευσης των δράσεων αυτών, των χρονοδιαγραμμάτων τους και κάθε άλλου αναγκαίου στοιχείου ή όρου για την αποτελεσματική προώθησή τους.

 

Ολοκληρώνοντας τη συνοπτική αυτή αναφορά μου στους βασικούς άξονες προτεραιοτήτων και κοινών δράσεων, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΡΑΕ, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Στρατηγικής Συνεργασίας που υπογράφεται σήμερα, θέλω να τονίσω με έμφαση ότι η επιτυχής υλοποίηση στην πράξη του σκοπού και των στόχων του Πρωτοκόλλου αυτού αποτελεί επιδίωξη σημαντικής προτεραιότητας για τη ΡΑΕ, αλλά και κρίσιμο προσωπικό στοίχημα του ομιλούντος. Γιατί, στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα μας, η κοινωνία μας και η οικονομία, η ενεργή και αποτελεσματική, με πρακτικούς και μετρήσιμους όρους, υποστήριξη των πολιτών -και στη συγκεκριμένη περίπτωση των πολιτών της Πελοποννήσου-, ιδιαίτερα δε των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, πρέπει να αναδυθεί και να αναδειχθεί ως η υπ’ αριθμόν 1 κοινωνική υποχρέωση και πυξίδα ζωής για όλους μας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS