ΕΞΑΡΣΗ ΨΕΙΡΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ...

Από ότι μαθαίνω οι δάσκαλοι ενημερώνουν γονείς και παιδιά και ενημερώνουν για τις ψείρες και καλά κάνουν!!!!! Λοιπον η εποχη μάλλον είναι σε έξαρση.. Αν μπορείτε αποφύγετε τα χημικά. Τελικά βρήκα και στο διαδικτυο μερικούς φυσικούς τρόπους. Αν έχει φαγούρα στο κεφαλι το παιδάκι ψάξτε το.!!!

Τι είναι οι ψείρες;

Οι ψείρες είναι παράσιτα που ζουν απομυζώντας αίμα από τον άνθρωπο. Κατά την απομύζηση αφήνουν τοξίνες στο δέρμα που όταν ευαισθητοποιήσουν το άτομο προκαλούν φαγούρα. Προτιμούν τις θέσεις πίσω από τα αφτιά. Η ψείρα μπορεί να ζήσει μακριά από τον άνθρωπο, στον περιβάλλοντα χώρο, περίπου 1-2 ημέρες.

Πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Σημαντικό για να προλάβουμε τη φθειρίαση είναι η γνώση. Η ψείρα μεταδίδεται από το ένα παιδί στο άλλο:

  • όταν έρχονται σε επαφή τα μαλλιά τους,
  • όταν μοιράζονται χτένες, σκουφάκια, κασκόλ,
  • όταν κρεμάνε τα σακάκια τους σε κοινή κρεμάστρα στο σχολείο. Η κοινή κρεμάστρα αποτελεί σύνηθες μέσο μετάδοσης της ψείρας.

Επομένως, πρέπει να διδάξουμε το παιδί να μη δανείζει τη χτένα του, το κασκόλ του, να έχει το σακάκι του στην καρέκλα του. Το κορίτσι που έχει μακριά μαλλιά, να τα έχει δεμένα στο σχολείο, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν ψείρες.Γιατί κολλάνε ψείρες κυρίως τα παιδιά;

Τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία έρχονται καθημερινά σε στενή επαφή και μοιράζονται τα προσωπικά τους αντικείμενα περισσότερο σε σχέση με τους ενήλικες Επίσης, το σμήγμα που έχει στο κεφάλι του ο ενήλικας φαίνεται ότι λειτουργεί σαν απωθητικό, δηλαδή δυσκολεύει τη ψείρα να προσκολληθεί .

Τι τρόποι θεραπείας υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφορα αντιφθειρικά φάρμακα σε σαμπουάν ή και λοσιόν τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες. Μετά τη θεραπεία, τα κατεστραμμένα αβγά της ψείρας από άσπρα γίνονται καφέ, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν προσκολλημένα στις τρίχες. Το βρέξιμο των μαλλιών με διάλυμα ξιδιού (1:1 με νερό) και το χτένισμα με λεπτό χτένι βοηθάει στην απομάκρυνσή τους. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει περιγραφεί αντοχή της ψείρας στα αντιφθειρικά φάρμακα. Για αποφυγή αντοχής συνιστάται να μη χρησιμοποιείται το ίδιο αντιφθειρικό στο παιδί στο ίδιο εξάμηνο, αλλά να γίνονται εναλλαγές.

Επίσης, συνιστώνται μηχανικοί τρόποι απομάκρυνσης της ψείρας, όπως θερμαινόμενες ή ηλεκτρονικές βούρτσες, ή επάλειψη του τριχωτού κεφαλής με διάφορα έλαια που προκαλούν απόφραξη στους αναπνευστήρες της ψείρας και τους πόρους των αβγών, με αποτέλεσμα να... πεθαίνουν από ασφυξία. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε και κάποιες συμπληρωματικές ενέργειες για να βεβαιωθείτε ότι οι ψείρες δεν θα επιστρέψουν, και θα μετακομίσουν διά παντός από το κεφάλι του παιδιού σας, αλλά και από το σπίτι σας.
10 συμβουλές για να ξεμπερδέψετε μια και καλή!

1. Είναι σημαντικό, παράλληλα με τη θεραπεία, να γίνεται και απολύμανση του χώρου.

Οι μαξιλαροθήκες, οι πετσέτες, τα σεντόνια, ό,τι δηλαδή έρχεται σε επαφή με τα μαλλιά, πρέπει να πλυθούν με ζεστό νερό. Οι βούρτσες και οι χτένες να μπουν σε λεκάνη με ζεστό νερό. Θερμοκρασία νερού 55˚ C καταστρέφει την ώριμη ψείρα, τις νύμφες και τα αβγά σε 5 λεπτά. Τονίζεται ότι το στεγνό καθάρισμα (καθαριστήριο) δεν καταστρέφει την ψείρα.

2. Δεδομένου ότι η ώριμη ψείρα επιβιώνει μακριά από τον άνθρωπο 1-2 ημέρες, τα δε αβγά εκκολάπτονται σε 6-10 μέρες, τα λούτρινα κουκλάκια που έχει μαζί του το παιδί όταν κοιμάται και δεν πλένονται, να απομονώνονται σε πλαστική σακούλα για 12-14 ημέρες.

3. Βάλτε ηλεκτρική σκούπα και καθαρίστε το πάτωμα, τους καναπέδες, τα έπιπλα. Δεν υπάρχει λόγος να ψεκάσετε με τα κοινά εντομοκτόνα όλο το σπίτι, γιατί δεν μπορούν να σκοτώσουν τις ψείρες, και επιπλέον είναι επικίνδυνα για την υγεία της οικογένειάς σας αν τα εισπνεύσετε.

4. Αν έχετε παιδάκι κάτω των 2 ετών, μην κάνετε θεραπεία με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Απλώς απομακρύνετε τις ψείρες με τα χέρια.

5. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να κάνει θεραπεία όλη η οικογένεια για προληπτικούς λόγους, αλλά μόνο αν κάποιος εμφανίσει ψείρες. Επίσης, θεραπεία δεν χρειάζεται να κάνουν ούτε τα κατοικίδιά σας.

6. Αν κάνετε θεραπεία στο παιδάκι σας, μην χρησιμοποιήσετε παραπάνω από 3 φορές το ίδιο φάρμακο. Αν δείτε ότι δεν έχετε αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και έναν δερματολόγο.

7. Να ελέγχετε το παιδί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αν έχει ψείρες και να χτενίζεται με λεπτό χτενάκι. Επειδή η ψείρα αποφεύγει το φως και κινείται γρήγορα, συχνά είναι δύσκολο να την δούμε. Έτσι, συχνά βλέπουμε μόνο την κόνιδα, δηλαδή τα αβγά της προσκολλημένα στην τρίχα. Σημειώνεται ότι τόσο η ψείρα όσο και τα αβγά της για να ζήσουν χρειάζονται τη θερμοκρασία του σώματος. Επομένως, όταν η κόνιδα απέχει περισσότερο από μισό εκατοστό από το δέρμα του κεφαλιού, δεν είναι ζωντανή και δεν χρειάζεται θεραπεία. Αναφέρεται ότι δύο στα τρία παιδιά υποβάλλονται σε άσκοπες θεραπείες.

8. Να χρησιμοποιείτε προληπτικά απωθητικά της ψείρας. Είναι αιθέρια έλαια, μπαίνουν στα μαλλιά πίσω από τα αφτιά και δεν αφήνουν την ψείρα να προσκολληθεί στην τρίχα (γλιστράει).

9. Να διδάσκετε τα παιδιά σας πώς θα αποφύγουν να κολλήσουν ψείρες.

10. Να μην αναμειγνύετε διαφορετικά φάρμακα μεταξύ τους, γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί αλλεργία.


Φτιάχνοντας μόνες σας μια θεραπεία με μηλόξυδο και λάδι καρύδας. Η διαδικασία απλή: Πλύνετε τα μαλλιά του παιδιού σας με το μηλόξυδο και αφήστε το να στεγνώσει. Όταν το ξύδι στεγνώσει καλά. Εφαρμόστε το λάδι καρύδας κατά μήκος των μαλλιών και καλύψτε τα όλα με ένα σκουφάκι. Συμβουλέψτε το παιδί σας να κοιμηθεί με αυτό. Το πρωί, πάρτε το ειδικό χτενάκι για ψείρες, βουρτσίστε τα προσεχτικά και έπειτα λούστε το παιδί σας.
Το ξύδι έχει την ιδιότητα να διαλύει την ουσία που κολλάει τα αυγά στους θήλακες των τριχών. Το λάδι καρύδας θα τα περιποιηθεί και θα τα ενυδατώσει τα μαλλιά.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη