Ενημερωτικό σημείωμα του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Μαντινεία»

O Σύλλογός μας ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του αλλά και όλους τους κατοίκους της Αρκαδίας ότι βρίσκεται καθημερινά σε αγώνες όσον αφορά την εφαρμογή της νομιμότητας σχετικά με την μονάδας παραγωγής βιοαερίου ισχύος 480 kw της Βιοενεργειακής Μαντινείας Α.Ε. και με τη νέα επωνυμία Kafsis Biogas Πελοπόννησος Α.Ε.
Σας γνωρίζουμε ότι διαπιστώνουμε καθημερινά σοβαρές ελλείψεις τόσο περιβαλλοντικές όσο και κατασκευαστικές, για τις οποίες οι υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας ουσιαστικά «σφυρίζουν αδιάφορα».
Πιο συγκεκριμένα στο κατασκευαστικό κομμάτι οι άδειες έχουν βγει αποκρύπτοντας την ύπαρξη του επαρχιακού δρόμου 66, που διέρχεται από το εν λόγω έργο. Αυτό έγινε καθώς ως βιομηχανικό κτήριο ήταν αναγκαίο βάσει της νομοθεσίας να προηγηθεί της έκδοσης οικοδομικής άδειας κυκλοφοριακή σύνδεση, πράγμα αδύνατο για αυτούς δεδομένου ότι δεν διαθέτουν τα εκ του νόμου απαραίτητα μέτρα πρόσοψης. Η επαρχιακή οδός που για αυτούς «δεν υπάρχει» είναι αυτή που συνδέει την Τρίπολης- Άργους με την Τρίπολης –Πύργου και αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα ως πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο με αριθμό 66. Ξεκινά από Στενό – Νεοχώριο και καταλήγει στο Δέλτα Κακουρίου.
Ο λόγος αυτός καθιστά τις άδειες ανακλητέες όμως παρά την καθημερινή μας παρουσία και διαμαρτυρίες τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια μέχρι σήμερα δεν μας έχει δοθεί κανένα επίσημο έγγραφο στο οποίο να αποφαίνονται οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για το αυτονόητο, ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ο επαρχιακός δρόμος 66. Αντιθέτως χρονοτριβούν δίνοντας χρόνο στους επιχειρηματίες να συνεχίζουν τις εργασίες τους και προσπαθώντας να παραπλανήσουν εμάς. Συγκεκριμένα η Πολεοδομία του Δήμου Τρίπολης μας έδωσε έγγραφο ότι κακώς διαμαρτυρόμαστε, εφόσον η 66 επαρχιακή οδός διέρχεται από Άγιο Βασίλειο – Πέλαγος και καταλήγει στη Σκοπή (διασταύρωση προς Λουκά – Νεστάνη στο Μύτικα)!!!
Ο Δήμαρχος επέκρινε την υπηρεσία γι’ αυτό και μας διαβεβαίωσε πως θα ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος στους υπαλλήλους που παρανόμησαν. Αναμένουμε λοιπόν τις περαιτέρω ενέργειές του.
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι από προφορικές πληροφορίες που έχουμε η εταιρεία διευρύνει τις δραστηριότητές της και σκοπεύει να διαχειριστεί κάθε είδους απόβλητο. Στο σκεπτικό τους μάλιστα είναι να φέρουν εκτός των άλλων τα οργανικά απόβλητα των δήμων και τις λυματολάσπες των βιολογικών καθαρισμών. Αξιοσημείωτο είναι ότι παραλείπεται το μέρος της διαδικασίας με βιολογικό καθαρισμό και τα εξερχόμενα απόβλητα του βιοαντιδραστήρα μετά από φυγοκέντριση με BOD5 9.000 mg/l οδηγούνται κατευθείαν σε ανοιχτά lagoon συνολικού όγκου περίπου 20.000 κυβικών μέτρων και θα φυλάσσονται εκεί για τουλάχιστον πέντε μήνες. (Δείτε σχέδιο της εγκατάστασης).
Όπως αντιλαμβάνεστε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, όπως εδώ και χρόνια γνωρίζουμε και προσπαθούμε να σας ενημερώσουμε. Η ανάγκη δραστηριοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων είναι αναντίρρητη. Αντίθετα η αδιαφορία και η παθητικότητα, περιμένοντας από λίγους να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις ακόμα πιο δύσκολες στο να αποτραπούν, δεδομένων των διασυνδέσεων των επιχειρηματιών. Σας καλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε στον αγώνα του Συλλόγου ενεργά.

Το Δ.Σ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS