Η ταινία ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ θα προβληθεί το Σάββατο στο Μαλλιαροπούλειο


Η SPiRTO PRODUCTIONS σας γνωστοποιεί, ότι το βραβευμένο ντοκιμαντέρ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ (EXPROPRIATION), συμμετέχει στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.
 
Προβολές:
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
    Αμαλιάδα, Cine Cinema, Ώρα Προβολής: 16:00
  • ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
    Καλαμάτα, Αμφιθέατρο «Αλ. Κουμουνδούρος», Ώρα Προβολής: 20:30
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
    Μεγαλόπολη, Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης, Ώρα Προβολής: 16:00
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
    Τρίπολη, Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, Ώρα Προβολής: 14:00
 
Το ντοκιμαντέρ έχει θέμα τις συνέπειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη δυτική Μακεδονία και ερευνά την ευθύνες της ΔΕΗ, του κράτους, των τοπικών αρχών, αλλά και τις δικιές μας, ως καταναλωτές. 
 
  • Διάρκεια: 107΄
  • Παραγωγή: 2012
  • Έρευνα - Σενάριο - Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαδάκης
  • Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Τηλεόρασης 3 στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2012, όπου συμμετείχε στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα.
  • Συμμετοχές σε δεκάδες φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Δεκάδες προβολές σε χωριά της περιοχής που επηρεάζονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, σε σχολεία, πανεπιστήμια, ανοιχτούς χώρους, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα και ελεύθερους κοινωνικούς χώρους.
  • Βρίσκεται αναρτημένο για ελεύθερη θέαση στο internet.
 
Περίληψη
Σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, αναπτύσσονται τα λιγνιτωρυχεία της πιο βρώμικης εταιρίας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τροφοδοτεί με το ¨εθνικό μας καύσιμο¨, τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της και έχει ζητήσει να της παραδοθούν ακόμα 60.000 στρέμματα προκειμένου να εξασφαλίσει με ηλεκτρική ενέργεια εμάς και κέρδη τον εαυτό της.
Μέχρι στιγμής, έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι και έχει έρθει η σειρά για άλλους 10.000. Ο αριθμός όλων αυτών που έχουν αρρωστήσει ή πεθάνει από τη βαριά ατμοσφαιρική ρύπανση είναι άγνωστος αφού όλα αυτά τα χρόνια έχει αποφευχθεί μια συνολική επιδημιολογική μελέτη.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί με ηλεκτρική ενέργεια η Ελληνική οικονομία, η ΔΕΗ, απαντάει ότι δεν γίνεται αλλιώς. Δηλώνει ότι λειτουργεί για το κοινό συμφέρον, σύμφωνα με διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νόμους και πρέπει να συνεχίσει, εξασφαλίζοντας έτσι, με ηλεκτρική ενέργεια τους Έλληνες και βοηθώντας στην ανάπτυξη και ευμάρειά τους.
 
Για πρώτη φορά ένα ντοκιμαντέρ καταγράφει τη συνολική καταστροφή στη δυτική Μακεδονία και τους ανθρώπους της.
 
Ζητήματα που  αναπτύσσονται στο ντοκιμαντέρ: 
Πότε και πως η ΔΕΗ ξεκίνησε τη δράση της στη περιοχή (ιστορία). Τι μεθόδους και τακτικές χρησιμοποίησε για να πάρει τα χωράφια των ντόπιων κατοίκων και να αναπτύξει τα ορυχεία της (νόμος περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης). Πως οι διευθυντές και τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη παραπλάνησαν τους κατοίκους της περιοχής για να μην αντιδρούν (προσλήψεις και ο μύθος του ¨καλού γαμπρού¨). Πόσο και πως το ίδιο το κράτος ευθύνεται στη διαμόρφωση του καθεστώτος λεηλασίας (παρανομίες και υπερβάσεις χωρίς επιπτώσεις). Τι κερδίζει πραγματικά η περιοχή και τι πιθανότητες υπάρχουν να αποκατασταθεί (ανταποδοτικά οφέλη – τοπικός πόρος ανάπτυξης).
 
Άλλα σημαντικά ζητήματα είναι της: υγείας, καταστροφής των νερών και της γης, τα γειτονικά οικοσυστήματα (Βεγορίτιδα, Αλιάκμονας), κλπ. 
    
Άλλες πληροφορίες:
  • Έρευνα 2009 - 2010
  • Περίοδος υλοποίησης: 2010 – 2012
  • Συμμετέχουν: Κάτοικοι της περιοχής, Επιστήμονες, Οικολογικές οργανώσεις, ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, ΔΕΗ, κλπ.
  • Trailer εδώ
  • Κοινότητα: Facebook, twitter
  • Παράλληλα, λειτουργεί το blog: save4ourfuture.blogspot.com με θέμα την βέλτιστη οικονομία και διαχείριση στην ηλεκτρική ενέργεια, τη θέρμανση, την ψύξη και το νερό.
 
Συνεργάστηκαν:


 
Έρευνα - Συνεντεύξεις - Απομαγνητοφωνήσεις - Επεξεργασία:
Κατερίνα ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ
Ευρύκλεια ΔΙΑΚΟΥΜΗ
Χριστίνα ΧΑΣΟΥ
Κατερίνα ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Νικολέτα ΚΙΑΠΙΔΟΥ
Μαριάνα ΑΣΤΡΑΚΑ
 
Κάμερα:
Jace KARIPIDIS
Δημήτρης ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Άλκης ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΥ
Νικόλας ΒΑΡΖΩΚΑΣ
Απόστολος ΓΑΪΤΑΝΗΣ
Nikos LOMINANTZE
Μάνος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
 
Σύνθεση μουσικής - σχεδιασμός ήχου:
Αλέξανδρος ΡΑΪΔΗΣ
 
Βοηθός:
Χαράλαμπος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
 
Animation:
Νικόλας ΒΑΡΖΩΚΑΣ
Δάφνη ΔΟΜΠΡΑΚΗ
 
Μετάφραση:
Ευρύκλεια ΔΙΑΚΟΥΜΗ
Ιωάννα ΜΟΣΙΟΥ
Ερατώ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αγγελική ΚΟΥΓΙΑ
 
Επιμέλεια - Υποτιτλισμός:
Αγγελική ΚΟΥΓΙΑ
 
Ήχοληψία:
Σωτήρης ΠΕΡΗΣ
Nikos LOMINANTZE
 
Sound effects:
Απόστολος ΚΥΡΟΥ
 
Αφήγηση:
Ανδρέας Μαρκάτης
 
 
Μοντάζ:
Μάνος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ


 

Σχετικά με τον σκηνοθέτη Μάνο Παπαδάκη

 Ο Μάνος Παπαδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Έχει κάνει σπουδές κινηματογράφου και έχει διακριθεί για έργα του. Το 2008 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής SPiRTO PRODUCTIONS.

 

Σχετικά με την εταιρία παραγωγής SPiRTO PRODUCTIONS

Η SPiRTO PRODUCTIONS δημιουργήθηκε το 2008 με σκοπό την δημιουργία έργων κινούμενης εικόνας για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Με εξαίρεση τα διαφημιστικά για καταναλωτικά προϊόντα, προσφέρει τις υπηρεσίες της για κάθε μορφής και διάρκειας εργασίες που της αναθέτουν.

Στα εφτά χρόνια λειτουργίας της έχει ολοκληρώσει δεκάδες εργασίες για ιδιώτες, οργανισμούς, πανεπιστήμια και κρατικούς φορείς, ενώ έχει διακριθεί για κάποια από αυτά.

 



 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη