Β. Τουρκομένης: Ο ηθοποιός απο την Ζάτουνα σε αποκλειστική συνέντευξη στο Βόλτα στην Τρίπολη

Ο Αρκάς ηθοποιός Βασίλης Τουρκομένης έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο Βόλτα στην Τρίπολη τώρα που μόλις επέστρεψε από παράσταση που έδωσε μαζί με τον υπόλοιπο θίασο του "INTERVIEW" στην Ζυρίχη, όπου παρουσιάστηκε στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου.

Ας μάθουμε λοιπόν κάποια πράγματα για αυτόν:


Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την ηθοποιία;
Δεν μπορώ να πω ότι ήταν αυτό που ήθελα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου σε μικρή ηλικία. Αλλά νομίζω ότι δεν το αποφάσισα και πάρα πολύ αργά. Ευτυχώς. Το 2009 μπήκα στην Δραματική Σχολή Πράξη 7 και αποφοίτησα το 2012. Μέχρι και τώρα παρουσιάζω την δουλεία μου μέσα από διάφορες και διαφορετικές παραστάσεις.




Σε ποιες παραστάσεις έχεις συμμετάσχει;
το 2009 ως πρώτο έτος στην σχολή ο καθηγητής μου τότε Γιάννης Μπέζος με επέλεξε για να συμμετάσχω στην παράσταση ‘’Το Ημέρωμα της Στρίγγλας… του Κυρίου Σαίξπηρ’’ όπου ήταν πολύ μεγάλη τιμή και χαρά για μένα. Το 2010 και ως δεύτερο έτος πια ο Διευθυντής και καθηγητής της σχολής Θοδωρής Γράμψας με επέλεξε ξανά για να μετατρέψουμε σε θεατρική μορφή το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη ‘’Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας’’. Μόλις αποφοίτησα συμμετείχα στην παράσταση ‘’Ένα βραδύ με την σοφία’’ σε σκηνοθεσία Αγγελικής Φλωράκη με την ακριβώς επόμενη χρονιά να γίνομαι μέλος της Ομάδας Συλλογικού Πολιτισμού ‘’ΕΜΕΙΣ’’ και να δημιουργούμε μαζί την παράσταση ‘’INTERVIEW’’ σε σκηνοθεσία Χρήστου Θάνου. Φέτος ήταν και η πρώτη μου απόπειρα να συμμετάσχω σε παιδική παράσταση ‘’Η Βασίλισσα του χιονιού’’ αλλά και η πρώτη φορά ακόμα για να δουλέψω πάνω στο αρχαίο κείμενο του Αισχύλου την ‘’Ορέστεια’’ σε σκηνοθεσία Λουκά Θάνου.



Το interview πόσα χρόνια παίζεται; Τι είναι αυτό που το κάνει επιτυχημένο;
Η παράσταση ‘’INTERVIEW’’ είναι η τρίτη χρονιά που παρουσιάζεται στο Θέατρο Βικτώρια πια με μεγάλη επιτυχία. Όλοι μαζί πιστέψαμε στην παράσταση από την αρχή και αφοσιωθήκαμε σε αυτή 100%. Όλα τα μέλη γίναμε μια πραγματική Ομάδα. Εμπιστευτήκαμε ο ένας τον άλλον. Η επιτυχία της νομίζω ότι οφείλεται στο ότι είναι επίκαιρη. Δεν παρουσιάζουμε στον κόσμο κάτι πρόχειρο. Είναι δουλεμένο από τον καθένα ξεχωριστά αλλά και ομαδικά. Η διαφήμισή μας είναι ο κόσμος και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά να συνεχίσουμε. Να πω ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μου.


Έχεις συμμετάσχει σε κάποια τηλεοπτική σειρά;
Δεν είχα την τύχη ακόμα να δουλέψω στην τηλεόραση όμως θα το ήθελα. Θα ήθελα πολύ να τσαλακωθώ και να δουλέψω και άλλες πλευρές του εαυτού μου που ακόμα δεν γνωρίζω. Βέβαια περισσότερο θα προτιμούσα να δουλεύω στον κινηματογράφο. Έχω κάνει κάποιες ταινίες μικρού μήκους αλλά τώρα βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης η ταινία μεγάλου μήκους ‘’Όταν μιλάει ο δρόμος παύει η λογική’’. Όλες αυτές οι ευκαιρίες που είχα ήταν μια πολύ μεγάλη εμπειρία και θα ήθελα πολύ να τις ξαναζήσω.

 Ποιον Έλληνα ηθοποιό θαυμάζεις και γιατί;
Σίγουρα μπορώ να σου πω ότι ξεκίνησα ,αλλά και ακόμα το κάνω ,να θαυμάζω όλους του καθηγητές μου έναν έναν ξεχωριστά. Όχι μόνο καθηγητές που είναι ηθοποιοί και δίδασκαν υποκριτική και αυτοσχεδιασμό αλλά και εκείνους που κάνουν το ίδιο σημαντικά μαθήματα. Θαυμάζω τον ηθοποιό που αγαπάει αυτό που κάνει. Θαυμάζω τον ηθοποιό που ξέρει τι σημαίνει επαγγελματισμός. Εκείνον που η φαντασία του δεν σταματά ποτέ. Εκείνον που είναι δημιουργός. Θαυμάζω τον ηθοποιό που κρατάει χαρακτήρα. Που σε κοιτάζει στα μάτια και λέει ψέματα μόνο πάνω στην σκηνή μέσα από την αλήθεια του.


 Τι κάνει καλό έναν ηθοποιό; Πιστεύεις η δημοσιότητα βοηθάει στην εξέλιξη του;
‘’Καλό’’ έναν ηθοποιό τον κάνει η σκληρή δουλειά με το ‘’μέσα’’ του και το ‘’είναι’’ του. Η συνεχής τριβή. Εντάξει, χρειάζεται και τύχη δεν μπορώ να πω αλλά το εμπόδιο πάντα είναι για να ξεπερνιέται και όχι να αδιαφορείς για αυτό. Για κάποιο λόγο είναι εκεί την δεδομένη στιγμή. Αν δεν αδιαφορήσεις και παλέψεις για να το ξεπεράσεις τότε θα καταλάβεις ίσως πολύ αργότερα ποιο το κέρδος. Η δημοσιότητα όχι δεν βοηθάει στην εξέλιξη. Καθόλου. Γνωρίζω ηθοποιούς που ασχολούνται μόνο με το θέατρο και είναι πραγματικά πολύ καλοί ηθοποιοί και τίμιοι σε αυτό που κάνουν. Η δημοσιότητα απλά σου δίνει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κάτι άλλο που πιθανώς θα χάσεις. Το θέμα είναι πως θα την διαχειριστείς και για πόσο θα κρατήσει.

Θα κάνετε περιοδεία; Που μπορούμε να σας δούμε;
Η πρώτη μας απόπειρα να βγούμε εκτός Ελλάδας έγινε πριν μερικές μέρες. Βρισκόμασταν στην Ελβετία και συγκεκριμένα στην Ζυρίχη για να παίξουμε την παράσταση ‘’INTERVIEW’’ αλλά και την ‘’Ορέστεια’’. Συμμετείχαμε στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Ελβετίας με δυο παραστάσεις που ο κόσμος εκεί μας αγκάλιασε. Μια καταπληκτική εμπειρία και ένα θερμό καλωσόρισμα από όλους εκεί. Τον χειμώνα θα βρισκόμαστε πάλι στον όμορφο χώρο του Θεάτρου Βικτώρια με το καινούριο μας έργο πια ως ομάδα.


Από ποιο μέρος της Αρκαδίας κατάγεσαι; έχεις έρθει;
Κατάγομαι από την Ζατουνα. Είναι ένα μικρό χωριό αλλά τόσο μεγάλο σε ιστορία και αυτό όπως πολλά στην Πελοπόννησο και την Αρκαδία. Υπάρχουν και άλλες ρίζες Ηθοποιών εκεί του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Εκεί ήταν και η εξορία του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ο πατέρας μου κατάγεται από εκεί και λυπάμαι που δεν μπορώ να πηγαίνω όσο συχνά θέλω λόγο υποχρεώσεων αλλά ευτυχώς σε περιόδους διακοπών δεν μπορώ να μην πάω για τουλάχιστον 4-5 μέρες. Λατρεύω τον τόπο μου και τον στηρίζω με την πρώτη ευκαιρία.
Ευχαριστούμε πολύ τον Βασίλη και του ευχόμαστε να κάνει συνέχεια επιτυχίες!

Ας δουμε λίγα πράγματα και για την παράσταση INTERVIEW
Μια κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία, από την Ομάδα Εμείς.
Για τρίτη χρονιά.

Ένα interview για δουλειά. Μία φωνή (εξουσία). Τέσσερις υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν τέσσερις κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται δραματικά από τις σημερινές συνθήκες και που βρίσκονται μέσα στην αρένα της αναζήτησης εργασίας (χειρώνακτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ανειδίκευτοι εργάτες). Η φωνή είναι αυτή που αξιολογεί κάθε πολίτη που επιθυμεί να εργαστεί και αποφασίζει για τις προσλήψεις σε όλους ανεξαιρέτως τους εργασιακούς τομείς. Αργά ή γρήγορα, όλο το ανθρώπινο δυναμικό θα αναγκαστεί να περάσει από το "interview". Η συνέντευξη ξεκινάει τυπικά, σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα. Οι υποψήφιοι χαλαρώνουν και αφήνουν τις αδυναμίες τους να φανερωθούν. Η φωνή αρχίζει σιγά-σιγά να τους χειραγωγεί, υποβάλλοντάς τους παράλογες ερωτήσεις και υποχρεώνοντάς τους σε εξευτελιστικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι είναι σε απόγνωση και δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Οδηγούνται έτσι σε μία κανιβαλιστική διαδικασία ανταγωνισμού. Όλος αυτός ο παραλογισμός, μοιραία προκαλεί κωμικούς διαλόγους και καταστάσεις. Επόμενοι υποψήφιοι; Οι θεατές...

Συντελεστές:
Σκηνοθέτης: Χρήστος Θάνος
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρίστος Παπαμιχαήλ

Ηθοποιοί:
Σοφία Καψαμπέλη, Μαρία Ζερβού, Σωτήρης Δούβρης, Βασίλης Τουρκομένης, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Χρήστος Θάνος

Το κείμενο της παράστασης δημιουργήθηκε από όλα τα μέλη της ομάδας, κατά τη διάρκεια των προβών.

Διάρκεια: 80 λεπτά

Θέατρο Βικτώρια > Πεδίο Άρεως - Πλ. Βικτωρίας



 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη