Ο Σ.Ε.Τ. και η Γιορτή της Βασιλόπιτας

Ο Σ.Ε.Τ. ως γνωστόν είναι ένας από τους αρχαιότερους συλλόγους της πόλης μας. Ιδρύθηκε στις 30 Μαρτίου του έτους 1930. Στο καταστατικό του, ένας βασικός σκοπός είναι και ανάπτυξη των φιλικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των φίλων και μελών του.
Προς επίτευξη του σκοπού αυτού καθιέρωσε εκτός των άλλων ετησίων εκδηλώσεων του και τη γιορτή της «Κοπής της Βασιλόπιτας».
- Η πρώτη αναφορά για την εκδήλωση αυτή γίνεται το έτος 1937
(Δελτίον ΣΕΤ Ιανουαρίου 1937). Στο εν λόγω δελτίον διαβάζουμε:
«Την 1ην του νέου έτους 1937, ημέραν Παρασκευήν και ώραν 3ην
απογευματινήν, καλούνται όλα τα μέλη του Συλλόγου εις το επί του
άλσους μας εκκλησάκι του Αη-Λιά, όπου θα ψάλει δοξολογία υπό
μεγάλης χορωδίας επί τη συμπληρώσει 7ετίας από της ιδρύσεως του
συλλόγου μας. Ακολούθως θα γίνει το κόψιμο της πίττας και
χαιρετισμός του Νέου έτους». Πρόεδρος το έτος αυτό ήταν ο
Ευάγγελος Σαλίβερος.
- Από το έτος 1937-1956 δεν υπάρχουν στοιχεία στα επίσημα βιβλία
του Συλλόγου, για άγνωστους σε μας λόγους.
- Το έτος 1957 υπάρχει φωτογραφία με ημερομηνία 13ην
Ιανουαρίου. Σύμφωνα με όσα γράφονται εις αυτήν, η πίτα θα κοπεί
στο γραφείο του Συλλόγου, που ευρίσκετο στην οδό Χατζηχρήστου
2. Πρόεδρος το έτος αυτό ήταν ο Τάκης Κυριακόπουλος.
- Το 1961 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει: «όπως την Κυριακή 22 Ιανουαρίου και ώρα 3:00 μ.μ. εις τον Άγιο-Λια γίνη το κόψιμο της Βασιλόπιτας. Με την ευκαιρία αυτή να συγκεντρώσωμεν κόσμον για να εισπράξωμεν εισφορά υπέρ του Ναού» (πράξη 13η/12-1-1961] Πρόεδρος το έτος αυτό ήταν ο Βασίλης Καρδαράς. Μεταξύ των παρευρισκομένων και ο Δήμαρχος Γεώργιος Πολυχρονόπουλος.
- Το 1964 η γιορτή γίνεται στο Νεόκτιστο ξωκλήσι του Αη- Λιά. Πρόεδρος το έτος αυτό ο Βασίλης Καρδαράς. Μεταξύ των παρευρισκομένων και ο Δήμαρχος Τάσος Σεχιώτης.
- Το έτος 1966 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει: « όπως η εορτή της πίτας πραγματοποιηθή την 8ην Ιανουαρίου ημέρα Σάββατο, μετά συνεστιάσεων καθ' ην θα παραστούν τα μέλη μετά των οικογενιών των στο ξενοδοχείον ΜΑΙΝΑΛΟΝ.» Εις τον τυχερόν του νομίσματος θα δοθή δαπάναις του Συλλόγου μια «χρυσή λίρα» (πράξη 15η/28-12-1966). Το ίδιο έτος η Ορειβατική ομάδα θα κόψη την Βασιλόπιτα στις 20 Ιανουαρίου εις την Ιερά Μονή της Επάνω Χρέπας.
- Το έτος 1968 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει: «όπως την 21ην Ιανουαρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 8:30 μ.μ. θα προβή εις την κοπή της Βασιλόπιτας εν τη αιθούση του εστιατορίου ΜΑΙΝΑΛΟΝ.» Αντί χρυσού νομίσματος εις τον τυχερόν του νομίσματος «ως δώρον θα δοθή μια φιάλη ουίσκι, αξίας ουχί ανωτέρας των 200 δραχμών». Παρευρέθησαν 61 άτομα. Το έτος αυτό Πρόεδρος ήταν ο Ιωάννης Κούρος.
- Από το 1970 μέχρι σήμερα κάθε χρόνο η καθιερωμένη γιορτή πραγματοποιείται στο περίπτερο του Συλλόγου στο άλσος του Αη-Λιά, κατά την δεύτερη Κυριακή του μηνός Ιανουαρίου, παρουσία των αρχών της πόλης μας, φίλων και μελών του Συλλόγου.
Φέτος η γιορτή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 17 Ιανουαρίου και ώρα 11:30 το πρωί, στο περίπτερο του Αη- Λιά. Στάλισαν σχετικές προσκλήσεις και έγινε δημοσίευση στο τοπικό τύπο.
Οι προετοιμασίες άρχισαν από την αρχή της εβδομάδας. Η αίθουσα φρεσκοβαμμένη και στολισμένη με αναμμένο τζάκι περίμενε τους προσκεκλημένους. Ο καιρός ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικός, καθ’ όσον η χειμωνιάτικη λιακάδα ήταν ότι έπρεπε για μια μικρή εκδρομή.
Πράγματι πριν τις έντεκα έφθασαν οι πρώτοι προσκεκλημένοι και πήραν τον καφέ τους δίπλα στο τζάκι. Αρκετοί φίλοι και μέλη του Συλλόγου τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή. Μεταξύ αυτών ο Μ. Καραλής Θεόδωρος, Πρόεδρος του Ν.Π.Δ. του Δήμου, ως αντιπρόσωπος του Δημάρχου, ο κ. Τάσος Κακλαμάνος, ο κ. Νίκος Τσιαμούλος, ο κ. Κώστας Ταλούμης και Πρόεδροι πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης μας, καθώς και ο Δασάρχης Μ. Αθανάσιος Αργειτάκης.
Οι Ιερείς Νταλιακούρας Δημήτριος, Τσεκούρας Δημήτριος ως αντιπρόσωποι του Δεσπότη μας έφθασαν στην ώρα τους και η διαδικασία της γιορτής άρχισε.
Τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Καραμάσης Βασίλειος, ο οποίος χαιρέτησε τους παρευρισκομένους και μετά αναφέρθηκε στο έργο που επιτέλεσε ο Σύλλογος το χρόνο που πέρασε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες.
Τυχερή του νομίσματος ήταν η κα Κατσούλα Κωνσταντίνα, η κόρη του Δημητρίου Κατσούλα.
Ο κόσμος σιγά- σιγά έφευγε, καθόσον πλησίαζε η ώρα για το μεσημεριανό φαγητό.
Κάπως έτσι και η φετινή γιορτή της Βασιλόπιτας πέρασε στην Ιστορία.
Τρίπολη 18-1-2016
Ν.Α.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=211074149242743&id=100010204787396&notif_t=notify_me

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS