Τo σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο Rex Blocking έρχεται στην Ελλάδα


Το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο Rex Blocking έρχεται να πλήξει την Ελλάδα εντός των επόμενων ωρών ρίχνοντας απότομα την θερμοκρασία.

Το μετεωρολογικό αυτό φαινόμενο αν και εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις περιοχές της Δυτικής Ευρώπης,πρόκειται να “επισκεφτεί”  την χώρα μας.Αποτέλεσμα αυτής θα είναι η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας.Ο υδράγυρος δεν είναι καθόλου παράξενο να πέσει ακόμη και επτά βαθμούς Κελσίου.

Ο διευθυντής της  ΕΜΥ κος Θοδωρής Κολυδάς μιλώντας στο Έθνος αλλά και μέσω ανάρτησης του στην προσωπική  σελίδα του στο Facebook εξήγησε:

REX BLOCKING
Στη μετεωρολογία όταν η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια που τα συστήματα εμποδίζονται να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά , τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός ( Blocking ) . Ένα τέτοιο Blocking θα δημιουργηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στην Ανατολική Ευρώπη που καλείται REX BLOCKING (προς τιμή του Αμερικανού μετεωρολόγου Daniel Rex ο οποίος το μελέτησε το 1950 )
 
Οι θερμές αέριες μάζες της βορειοδυτικής Ευρώπης θα κινηθούν βορειοανατολικά ,ενώ ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία θα κινηθούν προς τα Βαλκάνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσει και η θερμοκρασία στη χώρα μας αισθητά. Το φαινόμενο αν και είναι συχνότερο τη Δυτική Ευρώπη εμφανίζεται και στη περιοχή μας.

ΥΓ. Για τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας , θυμάμαι οτι την 1η Οκτωβρίου του 1991 είχαμε στην Αθήνα 37 βαθμούς (ναι τριάντα επτά ! ) και 2 μέρες μετά, στις 3 προς 4 του μηνός μόλις...16 βαθμούς . Αυτά για τις ...Κασσάνδρες :-)
Γιώργος Μητρόπουλος

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη