Γαστροτουρισμός: Αφιέρωμα στην Αρκαδία!

Πολυπίδακα την ονομάζουν οι αρχαίοι συγγραφείς την Αρκαδία, γιατί από τα βουνά της πηγάζουν οι ποταμοί της Πελοποννήσου και «Βαλανηφάγους», ονόμαζαν τους Αρκάδες γιατί έτρωγαν βελανίδια από τις δρυς των δασών τους. «Προέλληνες» δε γιατί ήταν οι αρχαιότεροι όλων των Ελλήνων.
Η άγρια φύση της, τα αγέρωχα βουνά της και τα κρυστάλλινα νερά της, γίνονται σημεία έμπνευσης για πολλούς ποιητές, πεζογράφους, ζωγράφους, από την αρχαιότητα και τον μεσαίωνα έως την νεότερη ιστορία. Οι αρχαίοι Θεόκλητος και Βιργίλιος εξυμνούν την αρκαδική φύση με το «Αρκαδικό Ιδεώδες», ενώ με τον πίνακά του «Ποιμένων Αρκαδίας» και ο Γάλλος ζωγράφος Poussin. Από την αρκαδική γη ξεκινά η βουκολική ποίηση, που έγινε ρεύμα στην Αναγέννηση και ονομάστηκε «αρκαδισμός». Στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης η περιοχή πρωταγωνιστεί στον αγώνα για την άλωση της Τριπολιτσάς.
Σήμερα η Αρκαδία εξακολουθεί όπως πάντα να παραμένει πανέμορφη. Με τα ελατοσκέπαστα βουνά της, τις ακρογιαλιές στο Μυτρώο πέλαγος, τους παραδοσιακούς οικισμούς της, τα μεσαιωνικά κάστρα και τα επιβλητικά μοναστήρια, είναι ένας τόπος που έχει τα πάντα. Πρωτεύουσά της η Τρίπολη χτισμένη σε υψόμετρο 650μ., αποτελεί σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου. Διαθέτει την πιο μεγάλη πλατεία των Βαλκανίων με τον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη να την κοσμεί. Πάρκα και κλασικά κτίρια την ομορφαίνουν, ενώ στο πεζόδρομό της, τα στέκια των νέων σφύζουν από ζωή.
Στο κέντρο της πόλης αξίζει να επισκεφθείτε το Μαλλιαροπούλειο Ίδρυμα, το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο, τις εκκλησίες του Αγίου Βασιλείου των Ταξιαρχών καθώς και της επάνω Χρέπας και τα πολλά άλση που ζώνουν την πόλη. Έξω από την πόλη, στον λόφο του Άη-Θόδωρα η θέα σε όλο το οροπέδιο της Τρίπολης είναι εξαιρετική,
ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ
Στην καρδιά της Αρκαδίας, δεσπόζει το όρος Μαίναλο με τα ελατοδάση 400.000στρ. Η Οστρακίνα κορυφή του Μαίναλου σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Βυτίνα – Ελάτη – Δημητσάνα – Στεμνίτσα – Λεβίδι – Μαγουλιάνα – Βλαχέρνα, γραφικά ορεινά χωριά, φωλιασμένα στην πλαγιά του Μαίναλου. Έτοιμα να δεχτούν τους επισκέπτες και να τους φιλοξενήσουν σε ξενώνες και στα γραφικά ταβερνάκια για να γευτούν τα εξαίσια τοπικά εδέσματα.
Η Καρύταινα το γραφικό χωριό της Αρκαδίας ξεχωρίζει με τα πολλά πέτρινα σπίτια της, τις παλιές εκκλησίες και το Φράγκικο Κάστρο. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και να διαβείτε το πολύτοξο πέτρινο γεφύρι κάτω από το οποίο περνά ο ποταμός Αλφειός.
Στις πλαγιές του Μαινάλου, μέσα σε ένα δάσος από έλατα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η Στεμνίτσα.
Η Δημητσάνα είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Τεύθιδος, σε υψόμετρο 960-1.080μ. διατηρητέος οικισμός. με πολυώροφα λιθόκτιστα κτίρια και στενά παραδοσιακά πλακόστρωτα δρομάκια. Μην παραλείψετε να δείτε τους έξι μπαρουτόμυλους, τα σπίτια του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, καθώς και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.
Σε απόσταση 10χλμ. από τη Δημητσάνα βρίσκονται τα Λαγκάδια, χτισμένα σε υψόμετρο 900μ. Η γραφική κωμόπολη είναι ένα πέτρινο κομψοτέχνημα, με εντυπωσιακά πέτρινα διώροφα και τριώροφα σπίτια, χτισμένα αμφιθεατρικά σε απότομη πλαγιά σ’ένα ορεινό επιβλητικό τοπίο.
Χτισμένη σε υψόμετρο 1.033μ., σε μία κοιλάδα στους πρόποδες του ελατοσκέπαστου Μαινάλου βρίσκεται η Βυτίνα. Έχει μαγευτική θέση και είναι από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας. Απέχει 44χλμ. από την Τρίπολη και βρίσκεται στο δρόμο Τρίπολης – Ολυμπίας – Πύργου. Πολύ κοντά βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας.
Αξίζει να επισκεφθείτε το φαράγγι του Λούσιου. Σκαρφαλωμένη ανάμεσα στα απόκρημνα βράχια στέκεται αγέρωχη η Μονή Προδρόμου. Δίπλα βρίσκεται η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου, από την οποία σώζεται μόνο το καθολικό τμήμα και λίγο πιο πάνω η μονή Αιμυαλών.
Στο κέντρο μιας εύφορης πεδιάδας δεσπόζει η Μεγαλόπολη. Στην αρχαιότητα βρισκόταν στην ίδια θέση η Μεγάλη Πόλη, που δημιουργήθηκε ύστερα από τη μάχη των Λεύκτρων. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τμήματα του θεάτρου που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας.
Στο γειτονικό χωριό Βάστα, μέσα σε μία κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από βελανιδιές, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Θεοδώρας με τα πελώρια δέντρα να είναι φυτρωμένα πάνω στη στέγη της, και στα θεμέλιά της αναβλύζουν νερά ενός κεφαλαριού.
Σε απόσταση 15χλμ. από τη Μεγαλόπολη βρίσκεται η Λυκόσουρα, μια άλλη αρχαία πόλη, η οποία σύμφωνα με τον Παυσανία, ήταν η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο.
Στην Κυνουρία δεσπόζει το Άστρος, ιδανικός τόπος για κοντινές αποδράσεις στις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα. Εκεί το καλοκαίρι λειτουργεί υπαίθριο θέατρο, στο οποίο γίνονται πολλές καλλιτεχνικές και πολιτικές εκδηλώσεις. Ο Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος με σχολή ανοικτής θάλασσας και κλειστής, για μικρά παιδιά, το φυσικό λιμάνι που φιλοξενεί ιστιοφόρα και ψαροκάϊκα είναι κάποια σημεία στα οποία πρέπει να πάτε. Σε απόσταση 3χλμ. είναι το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Λουκούς, που είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού.
Κατεβαίνοντας προς τα νότια απλώνονται διαδοχικά όμορφες παραλίες με αμμουδιές και πεντακάθαρες ακτές. Το Ξηροπήγαδο, το παράλιο Άστρος, ο Άγιος Ανδρέας, η παραλία Τυρού, τα Σαπουνανέικα, το Λιβάδι, η Πλάκα Λεωνιδίου, η Σαμπατική, ο Λάκκος και τα Πούλιθρα «προκαλούν» με τα καθάρια νερά και τις δαντελένιες ακρογιαλιές τους.
Η περιοχή Τσακωνιάς βρίσκεται στα Ανατολικά του νομού Αρκαδίας. Αποτελεί το μεγάλο μέρος του Ανατολικού Πάρνωνα, ξεκινώντας από τις βουνοκορφές του και καταλήγει στις ακτές του Αργολικού κόλπου και του Μυτρώου Πελάγους. Μιλάνε ακόμα στην περιοχή τα τσακώνικα. Γλώσσα που προήλθε από την Δωρική και έχουν τα δικά τους ήθη και έθιμα.
Σε μικρή απόσταση από την θάλασσα βρίσκεται ο εύφορος κάμπος του Λεωνιδίου με τα λιόδεντρα, τα οπωροφόρα και τα κάθε λογής κηπευτικά.
Ο Κοσμάς είναι χτισμένος στις κορυφές του Πάρνωνα. Υπάρχει μικρή βιβλιοθήκη και Λαογραφικό Μουσείο. Σε απόσταση 12χλμ. βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας της Ελώνας.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 2713. Δήμος Τρίπολης 600404, Νοσοκομείο Τρίπολης 601700, Αστυνομία Τρίπολης 230540, ΚΤΕΛ Αρκαδίας 222560, Τουριστικές πληροφορίες Τρίπολης 222243, Ταξί Τριπόλεως 233010-2, Αρχαιολογικό Μουσείο Τριπόλεως 242148, Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου 6985 063909.

gastrotourismos

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη