Βιβλικές καταστροφές στη Δυτική Aττική





Σοκαρισμένο το πανελλήνιο παρακολουθεί τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Τραγωδία δίχως τέλος φαίνεται να έχει η θεομηνία, που έπληξε από τις πρώτες πρωινές της Τετάρτης(15/11/17) τις περιοχές της Μάνδρας Αττικής Νέα Πέραμα και Μέγαρα. Οι πυροσβέστες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν τους κατοίκους των περιοχών που είδαν μέσα σε λίγες ώρες αυτοκίνητα σπίτια τους κόπους μιας ζωής να χάνονται μέσα στα νερά των ορμητικών χειμάρρων.
            Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των θυμάτων που άφησαν πίσω οι ορμητικές πλημμύρες ανέρχεται στους δεκαπέντε, εκ των οποίων 10 ήταν άνδρες και 5 γυναίκες. Οι 13 σοροί εντοπίστηκαν από άνδρες της Πυροσβεστικής στη Μάνδρα ενώ οι άλλοι 2 εντοπίστηκαν από το Λιμενικό( η μια στο λιμάνι της Ελευσίνας και η άλλη στη θαλάσσια περιοχή της ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο Αττικής).  Ωστόσο, σε δημοσίευμα του  το Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κάνει λόγο ότι ίσως ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος, μιας και οι αρχές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό τριών αγνοούμενων ατόμων.Τη στιγμή που μιλάμε, στο Θριάσιο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 17 τραυματίες, εκ των οποίων μια γυναίκα είναι διασωληνωμένη. Η υγεία των υπολοίπων δε διατρέχει κάποιο κίνδυνο.


Σε γενική επιφύλαξη η Πυροσβεστική Αττικής




Μετά από την πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε στη Δυτική Αττική και κάτω από το φόβο για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων στις πληγείσες περιοχές, η Πυροσβεστική Αρχή της Αττικής βρίσκεται σε γενική επιφύλαξη. Μέχρι στιγμής, η πυροσβεστική έχει λάβει πάνω από 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από κατοικίες καθώς και απεγκλωβισμούς από οχήματα. Στην περιοχή, αυτή τη στιγμή με αμείωτο ρυθμό εργάζονται  για να αντιμετωπίσουν τις «πληγές» 190 υπάλληλου με 55 οχήματα καθώς και 70  σωστικά συνεργεία.  Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις έρευνες σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα που έχουν παρασυρθεί, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν άτομα που έχουν εγκλωβιστεί. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών θα συνεχιστούν σε όλη την διάρκεια της νύχτας.

Σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης η Δυτική Αττική


Οι περιοχές της Δυτικής Αττικής μετά από απόφαση  της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  καθώς η πρωτοφανής κακοκαιρία με τις καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές που έκαναν τους δρόμους μεγάλο τμήμα της εθνικής οδού σε μια μεγάλη λίμνη. Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες τα καταστήματα καθώς και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ θα κριθεί με αυριανή απόφαση θα κριθεί εάν είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά. Ακόμα, μετά από απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού(ΓΕΣ) οι νεοσύλλεκτικοι έχουν το περιθώριο να παρουσιαστούν αύριο, Πέμπτη(16/11 17) στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ).


Η αντίδραση της Κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής και την πορεία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.Με προσωπική του δήλωση στο Twitter , ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε:



Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών, η Περιφέρεια Αττικής ενημέρωσε τους πολίτες ότι:
  • Για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών σε οικίες προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στον Δήμο τους.
  • Για καταγραφή καταστροφών που προκλήθηκαν από πλημμύρες σε φυτική και ζωική παραγωγή και για την χορήγηση αποζημιώσεων αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΛΓΑ. Οι πολίτες παρακαλούμε να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ - ΕΛΓΑ των Δήμων στους οποίους ανήκουν.
  • Για την καταγραφή - εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις, αρμόδιες είναι οι επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής / Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Παρακαλούνται οι πολίτες να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δυτικής Αττικής.
Αύριο, Πέμπτη 16.11.2017, ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας Αττικής θα προβούν συντονισμένα στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, για θέματα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.


Κείμενο : Γιώργος Μητρόπουλος

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη