Απόηχος της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού στην Τρίπολη








Στο κατάμεστο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης και την αίθουσα "Σόλωνος Κυδωνιάτη" πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  στα πλαίσια του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.



Επρόκειτο για μια ομιλία και ένα συνέδριο με ιδιαίτερα ενωτικό πνεύμα τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και των τοπικών θεσμικών αρχών, ενώ θα ήταν παράλειψη να μην τονίσουμε το έντονο προεκλογικό άρωμα που άφησε να πλανάται στην Πελοπόννησο αλλά και την Αρκαδία .


Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την Αντιπεριφερειάρχη κυρία Νικολάκου, η οποία απεύθυνε χαιρετισμούς. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι επρόκειτο για ένα διήμερο αρκετά εποικοδομητικό. Τον  λόγο μετά πήρε ο κύριος Δημήτρης Παυλής.  Ο Δήμαρχος Τρίπολης στο λόγο του ανέφερε ότι μέσα από αυτή τον θεσμό αυτό, συζητήθηκαν και ανταλλάχθηκαν πολλές απόψεις. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο δήμο μας, ανήγγειλε πολλά αναπτυξιακά προγράμματα που υπό την αιγίδα της κυβερνήσεως, θα υλοποιηθούν το άμεσο χρονικό διάστημα. Αυτά αφορούν μια πληθώρα ζητημάτων γύρω από το τουρισμό τις υποδομές ενώ θα δοθεί η ευκαιρία δημιουργίας μουσείου στο υπόγειο του Δικαστηρίου της πόλης, εκεί όπου στις φυλακές βασανίστηκαν πολλοί αγωνιστές κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κύριος Τατούλης έκανε λόγο για ένα συνέδριο"αποφάσεων" και όχι ένα συνέδριο διαλόγου- ανταλλαγής απόψεων που αποσκοπεί στο "να βγει η περιφέρεια ισχυρή". Ο λόγος του δεν στάθηκε μόνο εδώ. Εκτός από την αναγγελία πραγματοποίησης έργων στην περιφέρεια Πελοποννήσου με σκοπό την αναπτυξιακή της ανασυγκρότηση και την προώθηση του "Brand Name Peloponnisos" σε κορυφαίο προορισμό για την επόμενη 20ετία . Τέλος, ανέφερε ότι θα ήταν καλό να καθιερωθεί μήνυμα αυτό ως θεσμός σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα ενωτικός ανέφερε ότι οι δυο διαφορετικοί κόσμοι μπορούν να βρουν ένα κοινό σημείο συνεννόησης μέσα από τις αξίες του πολιτισμού μας . "Ο πατριωτισμός είναι οδηγός μας για το μέλλον".

Αφού έλαβε τιμητική πλακέτα από τον κύριο Τατούλη τη σκυτάλη ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας. Ξεκινώντας και συνδέοντας το λόγο του με το ενωτικό μήνυμα που εξέφρασε ο περιφερειάρχης, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στόχος του συνεδρίου είναι ανάπτυξη βασισμένη στην πρόοδο την ενότητα τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη για να χαράξουμε το αύριο . Τονίζοντας τις λανθασμένες πρακτικές και πολιτικές που είχαν ακολουθηθεί παλαιότερα, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιφέρει πραγματικές λύσεις σε τομείς της εκπαίδευσης, υγείας, ασφάλισης, οικονομίας υποδομών που αφορούν την Περιφέρεια μας. Αναφερόμενος και αυτός σε μια σειρά στόχων και προγραμμάτων  που έχουν τεθεί με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας έκανε λόγο στην αρετή. Την αρχή των αρχαίων Ελλήνων που αποτελεί οξυγόνο για την κοινωνίας μας, βάσει των οποίων θα μπορούμε να ξεπεράσουμε εμπόδια καθώς και προβλήματα για ένα εποικοδομητικό αύριο.

Μάλιστα λίγο αργότερα, έστειλε και μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν συμβιβάζεται με την άποψη ό,τι νόμιμο, ίσον και ηθικό, διαχωρίζοντας την αποπεμφθείσα Ράνια Αντωνόπουλου από όσους έχουν συνδεθεί με την υπόθεση Novartis.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, και για κανένα λόγο, να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική. Την ηθική εκείνη όχι γενικά και αόριστα αλλά αυτήν την αξία που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του λαού και της χώρας, το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό και σε ότι μας αφορά, δεν πρόκειται ποτέ, σε καμιά περίπτωση και για κανέναν λόγο, να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο. Για εμάς ό,τι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες, στη δική μας ηθική.

Επομένως, ποιος ήταν ο αποήχος αυτού; Τι αποκομίσαμε όταν τα φώτα της κάμερας έσβησαν;






Αναμφισβήτητα ήταν μια διήμερη εκδήλωση στην οποία ακούστηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν τα προβλήματα και μεγάλα ζητήματα που μαστίζουν μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά την περιφέρεια Πελοποννήσου . Αναμένεται να δούμε αν όντως οι αποφάσεις που πάρθηκαν- όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο περιφερειάρχης- θα γίνουν πραγματικότητα. Από την άλλη, πρώτη φορά στα δεδομένα, είδαμε να έρχεται σε μια απόμακρη περιφέρεια μια ολόκληρη κυβέρνηση. Υπουργοί, Υφυπουργοί καθώς και τα επιτελεία τους ήταν στο συνέδριο επί δυο μέρες. Όχι μόνο για την ομιλία τους. Ήταν εκεί και όταν τελείωσαν και έκλεισαν τα φώτα του συνεδρίου και των τηλεοπτικών δικτύων. Άκουσαν γνώμες, προβληματισμούς και μίλησαν με το κόσμο. Ένα δείγμα που ίσως φανερώνει θα μπορούσε κάποιος να πει την πολιτική αρετή. Ή ίσως ήταν μια προεκλογική πρόβα. Μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης ψήφων. Όλα αυτά είναι απλές εικασίες. Εμείς είμαστε εδώ να δούμε τι συνέχεια...


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη