ο σκαραβαίος κι ο Σίσυφος.





15 Αυγούστου φωτογράφισα αυτό το σκαραβαίο στο Παράλιο Άστρος (Κυνουρία)..
Με συνάρπασε η χρωματική αρμονία και τελειότητα των γραμμών.

Ύστερα, βρήκα ότι ο σκαραβαίος αποτελούσε σύμβολο ανανέωσης στην αρχαία Αίγυπτο, καθώς συμβόλιζε το θεό Χεπρί, το θεό-ανανεωτή του ηλίου. Δουλειά του σκαραβαίου είναι η κοπροφαγία, τού αρέσει να μεταφέρει τους σβόλους της κοπριάς των ζώων. Μάλιστα κατά τη μεταφορά των σβόλων κοπριάς μπορούσαν να ξεμυτίζουν τα μωρά σκαραβαίοι. Αυτή η ανανέωση των σκαραβαίων, αυτή η ιδιότυπη ανάσταση τούς έκανε ιερούς στην Αίγυπτο.

Η ιστορία των σκαραβαίων μοιάζει με το μύθο του Σίσυφου, όπου το βάρος του βράχου είναι το βαρύ φορτίο που μεταφέρουμε προς την κορυφή. Η κορυφή όμως δεν είναι δεδομένη. Πάλι ο βράχος θα κυλήσει προς τα πίσω και πάλι από την αρχή.. Ο βράχος φέρνει την αναγέννηση..Έτσι πρέπει, έτσι είναι η εξέλιξη, έτσι είναι σαν την αμφισβήτηση- διαμαρτυρία των νέων.

Κανένα ταξίδι του βράχου δεν είναι δεδομένο, ούτε ο βράχος "κατασκηνώνει" πουθενά. Μπορεί να φτάσει στους πρόποδες, όμως η οποιαδήποτε "παύση" θα τον φέρει πάλι πίσω, για να ξαναέρθει μπροστά με τη βοήθεια της ορμής, της νέας γνώσης και της νέας αμφισβήτησης..
Έτσι και η Ελλάδα της 21ης Αυγούστου 2018, είναι αναγκασμένη να μη μείνει εκεί στους συμβολισμούς και τις Ιθάκες.
Η πέτρα θα κυλήσει και αυτοί που έρχονται από πίσω δε θα τήν αφήσουν να χορταριάσει.. Έτσι πρέπει.. Ο βράχος είναι ανανεούμενος και αναγεννητικός. Ο βράχος είναι η ίδια η υπέρβαση.

--

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MEd
Ομάδα Ειδικών Αθλητικής Διατροφής Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων
Ομάδα Ειδικών Δημόσιας Υγείας Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων
Επιστημονικός Συνεργάτης ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης
Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΑΑ "Παλλάδιον"
www.dbertzeletos.gr
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε' 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS