Παπαηλίου: Αγόρευση στην Ολομέλεια της Βουλής για το "πόθεν έσχες"




Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού
στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες»
1) Ο θεσμός των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» έχει αποδειχθεί, ότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στη χώρα μας, προβλήματα, που έχουν ανακύψει στην πορεία του ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες», επιδιώκεται να αντιμετωπισθούν με το νομοσχέδιο για την υποβολή τους.
Ενδεικτικά, οι ειδικότερες προβλέψεις του υπό κρίση νομοσχεδίου είναι
Η συμπερίληψη στους υποχρέους υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» και άλλων κατηγοριών προσώπων, με σκοπό την προσαρμογή του θεσμού στις νεότερες νομοθετικές και διοικητικές εξελίξεις, αλλά και στη ζώσα πραγματικότητα.
Η εξειδίκευση του τρόπου και του περιεχομένου του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης
Η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας
Η αναμόρφωση του πεδίου αρμοδιότητας των ελεγκτικών οργάνων
Η περαιτέρω ενδυνάμωση της Επιτροπής Ελέγχου
Η βελτίωση του προσδιορισμού των συνεπειών της υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, αλλά και η βελτιωμένη αποτύπωση των τελουμένων αδικημάτων μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς ή ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.
2) Στις δύο από τις κατατεθείσες τροπολογίες αποτυπώνεται η διαφορετική οπτική των πραγμάτων στους τομείς της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης που έχει η ΝΔ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
α) Με την πρώτη τροπολογία, προτείνεται η παράταση των έκτακτων μέτρων (ρυθμίσεων) για την αποσυμφόρηση των φυλακών του Ν. 4489/2017, με χρονικό όριο την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα. Με την τροπολογία, αντιμετωπίζεται το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διαβίωση, την ασφάλεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κρατουμένων. Επιπλέον εισάγονται αυστηρότεροι όροι για την περίπτωση τέλεσης αδικήματος μετά την αποφυλάκιση, καθώς αν ο απολυθείς υποπέσει σε νέο αδίκημα και καταδικαστεί σε ποινή ενός έως τριών ετών, τότε προβλέπεται ότι θα επιστρέφει και πάλι στο καθεστώς κράτησης και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή που του έχει επιβληθεί.
Βέβαια, για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου (π.χ. ανθρωποκτονία, βιασμός, ληστεία, σωματεμπορία, αποπλάνηση κλπ) διατηρείται η εξαίρεση εφαρμογής των διατάξεων αυτών ή ορίζεται ότι είναι δυνατή η κατ’ οίκον έκτιση της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση.
Επίσης, ενισχύεται η αρχή της ελεύθερης-ηθικής απόδειξης, με διορθώσεις και συμπληρώσεις στη διάταξη του άρθρου 110 Α΄ του Ποινικού Κώδικα, ώστε να αποτρέπονται ή να ακυρώνονται περιπτώσεις κατάχρησης, ή μάλλον ωμής παραβίασης του νόμου, με την επίκληση της αναπηρικής ιδιότητας για την αποφυλάκιση. Βάσει της συγκεκριμένης τροποποίησης, μπορεί να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ και να ανακληθούν, οποτεδήποτε, αποφάσεις, με τις οποίες έχουν γίνει δεκτές αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αν αυτές στηρίχθηκαν σε ψευδή ή πλαστά στοιχεία.
Είναι προφανές, ότι στα θέματα δικαιοσύνης συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές, αυτή του σωφρονισμού και της επανένταξης στην κοινωνία των εχόντων διαπράξει αδικήματα και αυτή του πνεύματος εκδίκησης.
2) Με τη δεύτερη τροπολογία χορηγείται η δυνατότητα μετάταξης των πρώην δημοτικών αστυνομικών που υπηρετούν σε καταστήματα κράτησης σε υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας των δήμων
Με αυτό τον τρόπο, αποκαθίσταται η αδικία που η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε διαπράξει κατά των δημοτικών αστυνομικών, καταργώντας τη Δημοτική Αστυνομία προκειμένου στη συνέχεια να τους απομακρύνει.
Η αποκατάσταση της αδικίας γίνεται με τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης μέχρι την ολοκλήρωση της πρόσληψης των υπαλλήλων της προκήρυξης 6Κ-2018 του ΑΣΕΠ.
Όπως και στον τομέα της δικαιοσύνης, σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτικών υφίσταται και στον τομέα της δημόσιας διοίκησης. Οι αρχές της αντικειμενικότητας, της αξιοκρατίας και της υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος συγκρούονται με το πελατειακό κράτος και τη λογική της περαιτέρω εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, μέσω της απομάκρυνσης και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου.
3) Οι άναρθρες κραυγές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συνιστούν φωνές ενοχής, για δήθεν επιχείρηση χειραγώγησης-εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ (χρησιμοποιούνται η
ίδια διατύπωση και επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκαν από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη που εκρίθη μετά από 15 !!! περίπου χρόνια προσωρινά κρατούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος») θυμίζουν τη φράση-παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Η προσέγγιση της κυβέρνησης σε θέματα δικαιοσύνης είναι θεσμική και δεν έχει καμία σχέση με τις γνωστές πρακτικές του κυβερνητικού παρελθόντος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της δικαιοσύνης.
Κύριοι της αντιπολίτευσης, κοιταχτείτε στον καθρέφτη, μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια και αφήστε τη δικαιοσύνη να εκκαθαρίσει τις υποθέσεις διαφθοράς που διερευνά (σήμενς, εξοπλιστικά, δανειοδότηση μέσων μαζικής ενημέρωσης και κομμάτων, νοβάρτις κλπ, υποθέσεις που συνέτειναν σε μεγάλο βαθμό στη χρεοκοπία της χώρας) έστω και αν σ΄ αυτές πιθανόν να εμπλέκονται κάποια από τα στελέχη σας. Αν αποδειχθεί ότι εμπλέκονται, μην ταυτίζεστε μαζί τους, αν όχι, που το ευχόμαστε, θα αποδοθούν αθώα στην κοινωνία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS