Σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας: η μικρή χορηγία παρέμεινε αδιάφορα στο συρτάρι μίας υπαλλήλου του δήμου




Αγαπητοί φίλοι, βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του αστεροσκοπείου Ασέας το οποίο έχουν επισκεφτεί και πιστεύουμε ότι έχουν αγαπήσει, πάνω από 1500 παιδιά, γονείς και φίλοι της επιστήμης. Τόσο η κατασκευή του αστεροσκοπείου όσο και η ανακαίνιση του σχολείου Ασέας με σύγχρονο εξοπλισμό για να υποδέχεται και να επιμορφώνει το κοινό, έγινε όπως γνωρίζετε με δαπάνη των μελών του συλλόγου και δωρεές ιδιωτών και ιδρυμάτων χωρίς καμία ενίσχυση από δημόσιο φορέα. Η εργασία μας ήταν και θα παραμείνει μία ανιδιοτελής προσφορά στο σύνολο, η δική μας συμβολή στην πρόοδο του τόπου μας.
Νοιώθουμε όμως την ανάγκη να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις για κάποια γεγονότα που μας προβληματίζουν. Αυτά τα τρία χρόνια παρακολουθούμε μία διαρκή δυσκολία αφενός στην επικοινωνία μας με τους δημόσιους φορείς και αφετέρου στην υλοποίηση των αιτημάτων μας με αποκορύφωμα την πρόσφατη αποκάλυψη ότι η μικρή χορηγία που ομόφωνα αποφάσισε, στις αρχές του έτους, το ΔΣ του δήμου Τρίπολης, για να πραγματοποιηθούν οι δωρεάν θερινές εκδηλώσεις μας και θερινά μαθήματα, παρέμεινε αδιάφορα (αν όχι εσκεμμένα) και εν αγνοία όλων των άλλων υπηρεσιών, στο συρτάρι μίας υπαλλήλου του δήμου από τα μέσα Μάρτη και όπως φαίνεται δε θα μας αποδοθεί ποτέ. Το φαινόμενο αυτό, αρκούντως νοσηρό από μόνο του, δεν είναι το μόνο που μας έχει προβληματίσει τα τελευταία χρόνια. Μία σειρά από γεγονότα και ύποπτες “συμπτώσεις” με υπαλλήλους του κρατικού μηχανισμού υπονομεύουν την προσπάθεια μας και τελικά την επιστημονική προσφορά μας στο κοινό. Γνωρίζουμε καλά ότι η παρουσία ενός αμιγούς επιστημονικού φορέα στην Αρκαδία σε συνεργασία με το ΕΜΠ, το τμήμα Φυσικής Αθήνας και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενοχλεί κάποιους που δρουν στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης με ψευδεπίγραφους τίτλους και ιδιότητες ώστε να “διδάσκουν επιστήμη” -αζημίως πάντοτε- στο ανυποψίαστο κοινό. Ο σύλλογος μας δεν πρόκειται ούτε να τα “βρει”, ούτε να υποκύψει σε τέτοιου είδους παραγοντισμούς και μεθοδεύσεις. Έχουμε επιλέξει έναν εξαιρετικά επιστημονικό και δεοντολογικό τρόπο δράσης, επικοινωνούμε την πραγματική και αποδεκτή επιστήμη όπως διδάσκεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεν εμπορευόμαστε βιβλία, ιδιαίτερα ή σεμινάρια, πληρώνουμε οι ίδιοι τα έξοδα των δράσεων μας και προσπαθούμε να βρίσκουμε χορηγίες ώστε η συμμετοχή του κοινού να είναι πάντοτε δωρεάν.
Το φετινό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει και πάλι δωρεάν αστροβραδιές και μαθήματα αστροφυσικής και πυρηνικής τεχνολογίας και σας καλούμε να παραβρεθείτε και να ενισχύσετε με την παρουσία σας την προσπάθεια μας. Φέτος αποφασίσαμε οι εκδηλώσεις μας να πραγματοποιηθούν σε νύχτες χωρίς φεγγάρι ώστε να παρατηρήσουμε μόνο αντικείμενα βαθέος πεδίου ενώ καλεσμένους θα έχουμε διακεκριμένους ερευνητές και καθηγητές από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το CERN.
Καλή αντάμωση,
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Ασέας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη