Το Ολυμπιακό Συνέδριο το 1934 στην Τεγέα

dsc 0112 


Έως τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 δεν είχε καθιερωθεί η αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην Ιερά Άλτη, στην Ολυμπία, και η μεταφορά της φλόγας από εκεί με λαμπαδηδρομία στον εκάστοτε τόπο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.



Η ιδέα της αφής της φλόγας και της οργάνωσης της λαμπαδηδρομίας τέθηκε για πρώτη φορά το 1934 στο χώρο της Επισκοπής της Τεγέας.



Συγκεκριμένα, το 1934 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή γιόρτασε τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της στη σύνοδο που έγινε τον Μάϊο του 1934 στην Αθήνα. Σε μια από τις εκδρομές τους οι «Αθάνατοι» επισκέφτηκαν στις 21 Μαΐου την Τρίπολη. Το μεσημέρι της 22ας Μαΐου ο τότε Δήμαρχος Τριπόλεως Θεόδωρος Πετρινός, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Τριπόλεως, παρέθεσε επίσημο γεύμα στους υψηλούς επισκέπτες στην Επισκοπή της Τεγέας.



Μετά το γεύμα και τις επίσημες προπόσεις μίλησαν διάφορα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.



Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Γερμανός αντιπρόσωπος Δούκας του Μεκλεμβούργο και Σύμβουλος της Επικράτειας, Ρέϊτερ φον Χάλτ, ο οποίος πρότεινε στα μέλη της Δ.Ο.Ε. την αφή της φλόγας στην Ιερά Άλτη και τη μεταφορά της με λαμπαδηδρομία από αθλητές που θα διέσχιζαν διάφορες χώρες έως ότου καταφθάσει στο Βερολίνο, όπου θα διεξάγονταν το 1936 οι 11οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.



Σε ανάμνηση του γεγονότος της πρότασης για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας και την οργάνωση λαμπαδηδρομίας αναρτήθηκε στα υπολείμματα του μεσαιωνικού τείχους της Τεγέας πλάκα, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν στις 17 Αυγούστου του 1936.
(πηγή Τεγεατικός)
synedrio 1

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη