Γεωπολιτική προσέγγιση του Αρκά Γιώργου Πραχαλιά για τις εξελίξεις ΗΠΑ- ΙΡΑΝ



Όπως αναφέρει ο Γιώργος Πραχαλιάς:


Ως γεωπολιτικός επιστήμονας και πρώην Τμηματάρχης Γεωγραφικής Πολιτικής του ΓΕΣ θέλω να επισημάνω ότι ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλειμανί που σκοτώθηκε από τις ΗΠΑ ήταν αυτός που εμπόδισε τον Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβριο να αποκτήσει τον έλεγχο της κοίτης του Ευφράτη κατά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ενώ ήταν και ο θεματοφύλακας των συμφερόντων του Ιράν στο Ιρακ.
Έτσι οι ΗΠΑ διευκολύνουν τον Ερντογάν να ελέγξει τον εμπορικό δρόμο που δημιούργησε η Τουρκία το 1889 με το Σιδηρόδρομο της Βαγδάτης, το ζωτικό χώρο της τότε Γερμανικής οικονομίας.
Η κοίτη του Ευφράτη όμως είναι και το σημαντικότερο τμήμα της χάραξης του μεγάλου αγωγού της Συμφωνίας του Μπουσέρ του 2011 μεταξύ Ιράν, Ιράκ και Συρίας, που θα μετέφερε τα θηριώδη κοιτάσματα της Μ. Ανατολής στις ακτές της Μεσογείου για να ενωθεί με τον αγωγό EastMed. Ο έλεγχος λοιπόν της κοίτης του Ευφράτη, σε συνδυασμό με την παράνομη ΑΟΖ που ανακήρυξε πρόσφατα η Τουρκία με τη Λιβύη, θα δώσει στον Ερντογάν τη δυνατότητα να υλοποιήσει αυτός το μεγάλο ενεργειακό αγωγό που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα της Μ. Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τον αγωγό EastMed (δημιουργώντας έναν παράλληλο και μεγαλύτερο αγωγό που θα μεταφέρει μεγαλύτερα κοιτάσματα).
Μεγάλες κερδισμένες σε αυτή την περίπτωση θα είναι και οι ΗΠΑ, γιατί με τον εμπορικό δρόμο του Σιδηροδρόμου της Βαγδάτης κατορθώνουν αφενός να υποβαθμίσουν το Νέο Δρόμο του Μεταξιού(One Belt One Road) της Κίνας και, αφετέρου, με το μεγάλο ενεργειακό αγωγό του Ερντογάν θα εξασφαλίζεται η μεταφορά των ενεργειακών κοιτασμάτων της Μ. Ανατολής (πλην Ιράν) και της Ανατολικής Μεσογείου, εκμηδενίζοντας την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, ενώ θα απομονώνεται ενεργειακά και η επιρροή του Ιράν.
Και μία επιπλέον υπενθύμιση: λίγες μόνο εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Μπουσέρ το 2011, που άφηνε εκτός την Τουρκία όπως και η τωρινή συμφωνία για τον αγωγό EastMed, οι σαλαφιστές μουσουλμάνοι που υποστηρίζονται (και) από τον Ερντογάν προκάλεσαν τον τρομερό εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που κρατάει ακόμα.
Αυτό καλό είναι να το έχουν υπόψη τους όσοι θεωρούν ότι χωρίς προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή του Αμβούργου θα εμποδίσουν τον Ερντογάν να εφαρμόσει την παράνομη ΑΟΖ με τη Λιβύη ή να επιχειρήσει να κάνει στην Κύπρο ότι έκανε στη Συρία. Και, κυρίως, να το έχουν υπόψη τους όσοι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ του Τραμπ ξαφνικά μας αγάπησαν.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS