Το σημερινό πρόγραμμα ταινιών του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Τρίπολη






ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ




Κυριακή 19 Ιανουαρίου


17:00    HellandHope / ΚόλασηκαιΕλπίδα


Σκηνοθέτης: AmishSrivastava

Σενάριο: AmishSrivastava

Παραγωγή: VoiceofAmerica

Διάρκεια: 57’

ΧώραΠαραγωγής: USA (2019)

Σύνοψη: Οι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους απήγαγαν, βασάνισαν, βίασαν και πούλησαν χιλιάδες κορίτσια μέχρι τώρα. Μερικά κορίτσια προσπάθησαν να διαφύγουν με κίνδυνο της ζωής τους. Τι τους συνέβη; Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία αυτών των κοριτσιών. Αυτή η ταινία μιλάει τόσο για τις τρομαχτικές εμπειρίες των κοριτσιών αλλά και πως άλλαξαν οι ζωές τους. Αυτή είναι μια από τις πρώτες μαρτυρίες που δείχνουν στον κόσμο πόσο δύσκολο είναι τα θύματα του ISIS να αρχίσουν να επουλώνουν τις πληγές τους.  

 


18:00    Are you going to school today?Θα πας στο σχολείο σήμερα;


Σκηνοθέτης:AnupamaSrinivasan

Σενάριο: AnupamaSrinivasan

Παραγωγή: PSBT

Διάρκεια: 59’

Χώρα Παραγωγής:Ινδία

Σύνοψη: Η 10χρονη Anjali ζει σε ένα χωριό στη Rajasthan της Δυτικής Ινδίας, της αρέσει να πηγαίνει στο σχολείο και έχει όνειρο να δουλέψει σε έναν ξενώνα σε μια μακρινή πόλη την ερχόμενη χρονιά. Για ένα παιδί από χωριό τι σημαίνει το να πηγαίνει στο σχολείο; Ακόμη περισσότερο τι σημαίνει για ένα παιδί να μην πηγαίνει και ειδικά αν είναι κορίτσι; Η ταινία μας μεταφέρει στα επαρχιακά κρατικά σχολεία ανάμεσα στις φυλές της περιοχής του Dungarpur στο νότιο Rajasthan. Βλέπουμε παιδιά που έρχονται από δύσκολα μέρη και με πολύ λίγα εφόδια, ορφανά από πατέρα, που πρέπει να μεγαλώσουν τα μικρότερα αδέρφια τους. Ακόμη και αν η ταινία ασχολείται με την προσπάθεια των δασκάλων, κυρίως αναλύει την σχέση των παιδιών με το σχολείο. Έτσι φαίνεται ότι μια ερώτηση είναι κάθε μέρα το ίδιο επίκαιρη: Θα πας στο σχολείο σήμερα;

 


19:00    ΤΕΛΕΤΗ    ΕΝΑΡΞΗΣ




19.30    SUDAMÉRICA - The Colors of Life / SUDAMÉRICA -Τα Χίλια Χρώματα τηςΖωής


Σκηνοθέτης: Δήμητρα Ζήρου

Παραγωγή: Γιάννης Τζώρτζης

Διάρκεια: 105’

Χώραπαραγωγής: Greece, Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Ecuador, Peru, Uruguay

Ετοςπαραγωγής: 2018

Σύνοψη                Ένα ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από ένα οδοιπορικό 17.135 χμ. της Ελληνικής ΜΚΟ Green Project,  από την Κολομβία έως τη Γη του Πυρός.Από τις φυτείες του καφέ της Κολομβίας, στην ΕκουαδοριανήΑμαζονία όπου η Chevron, πρώην Texaco, έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, από τα υψίπεδα του Περού και της Βολιβίας, στο Παντανάλ της Βραζιλίας, τον μεγαλύτερο υγροβιότοπο στον πλανήτη, και από τα λασπωμένα νερά του Ρίο ντε λα Πλάτα, στις αλπικές λίμνες και τα παγόβουνα της νότιας Χιλής,  για να καταλήξει στις αποικίες των θαλάσσιων λεόντων και των κορμοράνων στην Ουσουάια στη Γη του Πυρός, και ακόμη πιο μακριά, στη νοτιότερη άκρη, εκεί που ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός ενώνουν τα νερά τους. Το οδοιπορικό αυτό ανακηρύχθηκε OneSuccessStory 2014 από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, η οποία το έχει θέσει υπό την αιγίδα της.

21.00  Ανθρωποι μετάτη φωτιά/ People After The Fire


Σκηνοθέτης/Παραγωγός: Χαρά Μπουργάνη,

Διάρκεια: 25’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετοςπαραγωγής: 2019

Σύνοψη:

Περίληψη: Μετά τη φωτιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι της Αττικής και στην ευρύτερη περιοχή, οι άνθρωποι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα τραύματά τους, ψυχικά και σωματικά. Μία από αυτούς είναι η Πέννυ, μια γυναίκα με βαριά εγκαύματα που καταφέρνει να επιβιώσει. Γιατροί, ψυχολόγοι και εθελοντές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βοηθήσουν όλους τους εγκαυματίες. Η Πέννυ χαρακτηρίζει την πορεία αυτή της αποκατάστασης Οδύσσεια. Στο πλευρό της βρίσκεται και μια φίλη της ζωγράφος, που αφηγείται μέσα από την τέχνη της τι συνέβη.

After the fire that broke out on the 23rd of July, 2018, at Mati area, outside Athens, Greece, people try to cope with their physical and psychological traumas. One of them is Penny, a woman that manages to survive serious burns. Doctors, psychologists and volunteers do their best to help all the burn victims, but as Penny says, healing is an Odyssey. By her side is also an artist friend, who narrates what has happened through her paintings.

21.30       Ρίζες / Roots


Σκηνοθέτης: ΕλίζαΣόρογκα, Αίγλη Δράκου

Παραγωγός: ΕλίζαΣόρογκα

Διάρκεια: 28’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετοςπαραγωγής: 2018
Σύνοψη:Μια άχρονη προσέγγιση της μεταφυσικής της γυναικείας ύπαρξης, αναδυόμενη μέσα από την ερημιά του άγριου τοπίου. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων γυναικών που ζουν στα απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου. Οι γυναίκες, έχοντας μια ιδιόμορφη σχέση με τον χρόνο, αφηγούνται εσωτερικούς διαλόγους και ιστορίες από το παρελθόν, στιχάκια καρδιάς και τραγούδια που αγάπησαν. Αποτελούν τους τελευταίους εν ζωή φορείς μνήμης των τόπων αυτών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη