"Μένουμε σπίτι" - Προτάσεις για θέατρο, ταινίες, όπερα – οπερέτα, μουσικά ρεσιτάλ.



Διαδικτυακές εφαρμογές για δωρεάν παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών 

Α. ΘΕΑΤΡΟ
1. «Πέρσες» του Λευτέρη Βογιατζή – Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Επιδαύρου 1999
Η τραγωδία «Πέρσες» (αυθεντικός αρχαίος τίτλος: Πέρσαι), το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία. Επίσης είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα (και μάλιστα μόνο κατά επτά χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό): πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα.

2. Θέατρο Πορεία - https://poreiatheatre.com/
Το Θέατρο Πορεία προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε ιστορικές παραστάσεις από το αρχείο του. Κάθε ημέρα θα είναι διαθέσιμη μία διαφορετική παράσταση. Μέσα από το site τους, στον σύνδεσμο κάθε παράστασης, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί. Ο προγραμματισμός παρατίθεται αναλυτικά παρακάτω: · Ύψωμα 731 σε κείμενο και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, 2019, Πέμπτη 26/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας) · Η Αγριόπαπια του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2017, Παρασκευή 27/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας) · Οι Τρεις ευτυχισμένοι του Eugène Labiche, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, 2017, Σάββατο 28/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας) · Τρεις Αδερφές του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2016, Κυριακή 29/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας) · Μιράντα βασισμένο στην Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Oskaras Korsunovas, 2016, Δευτέρα 30/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας) · Το Κτήνος στο Φεγγάρι του Richard Kalinoski, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2009, Τρίτη 31/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας) · Η Υπόθεση της Οδού Λουρσίν του Eugene Labiche, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2010, Τετάρτη 1/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας) · Βάκχες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Renate Jett, 2008, Πέμπτη 2/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας) · Το Τυφλό Σημείο του Γιάννη Μαυριτσάκη, σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2008, Παρασκευή 3/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας) · Δάφνης και Χλόη Ταξίδι Αναψυχής βασισμένη στο αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα του Λόγγου και στη μετάφραση του Ρόδη Ρούφου, σε σκηνική σύνθεση και σκηνοθεσία του Cezaris Grauzinis, 2006, Σάββατο 4/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας) 

3. Θέατρο Σταθμός - https://stathmostheatro.gr/online-parastaseis/
Το Θέατρο Σταθμός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε δύο παραστάσεις του «Ο Ουρανός και… το Παντελόνι του» των Λούλα Αναγνωστάκη – Ιάκωβου Καμπανέλλη με τη Νένα Μεντή και το Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και « Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη με την Πέγκυ Σταθακοπούλου, την Τζένη Σκαρλάτου, τον Σταύρο Μερμήγκη, τη Βασιλική Τρουφάκου, τον Αγησίλαο Μικελάτο και τον Κώστα Νικούλι. 

Β. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
1. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού - http://www.fhw.gr/films/index.php?view=stat&st_id=14
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μας προσκαλεί σε ένα μαγευτικό διαδικτυακό ταξίδι μάθησης και ψυχαγωγίας, στηρίζοντας την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι», με τη δωρεάν online παρακολούθηση των παραγωγών του. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο κ.α. Στις περισσότερες από τις παραγωγές γίνεται χρήση τρισδιάστατων γραφικών που αναπαριστούν μνημεία και δημόσια κτήρια τα οποία δεν διασώζονται σήμερα. Πολλές από τις παραγωγές έχουν βραβευθεί σε διεθνή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ενώ η μικρού μήκους ταινία «Ερμογένους Οίκος» αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Altes Museum στο Βερολίνο.
Αναλυτικά οι ταινίες είναι: · Mίλητος... Mία Πόλις σε Tέσσερις Διαστάσεις · Από την 'Ασσο στο Αϊβαλί · Από την Τέω στη Σμύρνη · Από την Έφεσο στην Ηράκλεια · Από την Κνίδο στα Μύρα · Tο Κερί που δε Σβήνει... Στα Χνάρια του Χριστιανισμού της Mικράς Aσίας · Θαλάσσιοι Δρόμοι - Κύπρος · Tα Λιμάνια της Πορφύρας · Ερμογένους Οίκος


Διαδικτυακές εφαρμογές για δωρεάν παρακολούθηση παραστάσεων όπερας – οπερέτας και μουσικών ρεσιτάλ 

1. ΟΠΑΝΔΑ - Παραστάσεις Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» www.opanda.gr
Σε αυτή τη δύσκολη για όλους περίοδο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) προσφέρει δωρεάν online παρακολούθηση στις τρεις οπερέτες που ανέβηκαν στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» κατά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2018 – ’19 & 2019 – ’20, στηρίζοντας την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι». Συγκεκριμένα:
· Τη βασίλισσα της οπερέτας, Η Εύθυμη Χήρα του Franz Lehár, μια ευχάριστη, ανάλαφρη παράσταση, με στιγμές γέλιου, παρεξηγήσεων και συγκίνησης, με βιεννέζικα βαλς, ανάλαφρη πρόζα, γλυκές, νοσταλγικές μελωδίες και μία εκθαμβωτική Χήρα, συνθέτουν ένα τρελό γαϊτανάκι του έρωτα σε μια αποδιοργανωμένη κοινωνία μπουρζουάδων και κυνηγών του χρήματος της Χήρας. Η Εύθυμη Χήρα ανέβηκε στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» την καλλιτεχνική περίοδο 2019 – ’20 σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη. Τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων διηύθυνε η Ζωή Ζενιώδη. https://www.youtube.com/watch?v=zlXNsH3i9KQ
· Τη γεμάτη κέφι και δροσιά, με ανελέητη σάτιρα και γοητευτική οπερέτα του Jacques Offenbach Η Ωραία Ελένη, όπου ο Offenbach, επίκαιρος όσο ποτέ, με τους διεγερτικούς ρυθμούς του, εκφράζει την εποχή του που ζει μόνο για το χρήμα και τη διασκέδαση, για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με την αλήθεια της καθημερινής πραγματικότητας. Η συζυγική απιστία, η διεφθαρμένη εξουσία, η επιπολαιότητα και η αυθάδεια της νεολαίας, όπως επίσης η διαρκής αναζήτηση των εφήμερων απολαύσεων που όριζε η καταναλωτική συνείδηση στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, προβάλλονται με αριστοτεχνικό τρόπο μέσα από το σύγχρονο πρίσμα, παραμένοντας διαχρονικά. Η Ωραία Ελένη ανέβηκε στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» την καλλιτεχνική περίοδο 2018 – ’19 σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη. Τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων διηύθυνε ο Μιχάλης Οικονόμου.
· Την κωμική όπερα του Jacques Offenbach Ο Ορφέας στον Άδη, η εμβληματικότερη ίσως της Δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας, μια παρωδία-παραφθορά του αρχαίου μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης, όπου η δράση εκτυλίσσεται μεταξύ διεφθαρμένης γης, ξεπεσμένου Ολύμπου και κολασμένου Κάτω Κόσμου, οι θεοί γλεντούν ξέφρενα και χορεύουν can-can, ενώ ο Ορφέας και η Ευρυδίκη θέλουν κατεπειγόντως να ξεφορτωθούν ο ένας τον άλλον. «Ο Ορφέας στον Άδη» ανέβηκε στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» την καλλιτεχνική περίοδο 2018 – ’19 σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη. Τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων διηύθυνε ο Ανδρέας Τσελίκας.

2. Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House) - https://www.roh.org.uk/
Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House) ανακοίνωσε ένα δωρεάν πρόγραμμα από διαδικτυακές μεταδόσεις και άλλες δράσεις για τις μέρες της καραντίνας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω παραγωγές, που προσφέρονται όποια στιγμή το θελήσει κάποιος και δωρεάν, μέσω του Facebook του Royal Opera House και των καναλιών του στο YouTube:
· Ο Πέτρος και ο Λύκος, από το Royal Ballet, 2010 – στις 27 Μαρτίου, στις 19:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας 21:00)
· Άκις και Γαλάτεια, του Royal Opera House, 2009 – στις 3 Απριλίου στις 19:00 (ώρα Ελλάδας 21:00)
· Έτσι κάνουν όλες, του Royal Opera House, 2010 – στις 10 Απριλίου στις 19:00 (ώρα Ελλάδας 21:00)
· Η Μεταμόρφωση, από το Royal Ballet, 2013 – στις 17 Απριλίου στις 19:00 (ώρα Ελλάδας 21:00) 

3. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - www.megaron.gr 
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO), συμμετέχει στη συντονισμένη προσπάθεια του «Μένουμε σπίτι» και μας προσφέρει υπέροχη μουσική από τις μεγαλύτερες συναυλιακές αίθουσες της Ευρώπης στην ασφάλεια και τη θαλπωρή του σπιτιού μας. Μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε ψηφιακά σε μερικούς από τους πιο ιστορικούς συναυλιακούς χώρους σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μέσα από μια σειρά καταπληκτικές συναυλίες που θα προβάλλονται μέσω facebook κάθε βράδυ στις 21:00. Δεν έχουμε παρά να χαλαρώσουμε και να τις απολαύσουμε!
Ακολουθεί το πρόγραμμα των μεταδόσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO) στο FB με τους αντίστοιχους συνδέσμους: 

· Πέμπτη 26/03/2020 21:00
Elbphilharmonie, Αμβούργο A. Pärt Ορχήστρα Δωματίου Ταλίν Φιλαρμονική Χορωδία Δωματίου Εσθονίας Μαέστρος Tõnu Kaljuste www.facebook.com/megaron.gr/
· Παρασκευή 27/03/2020 21:00
Gulbenkian Foundation, Λισαβώνα Στραβίνσκι, Πετρούσκα Συμφωνική Σουίτα Ορχήστρα Gulbenkian Μαέστρος Leo Hussain www.facebook.com/megaron.gr/
· Σάββατο 28/03/2020 21:00
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών La Diva: 40 Χρόνια Γκαλά όπερας με την Dinara Alieva Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Μαέστρος Μίλτος Λογιάδης www.facebook.com/megaron.gr/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη