Συνεχίζονται τα έργα στο Ματζούνειο





Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης του Ματζούνειου ώστε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο μετά απο τόσα χρόνια .

Σήμερα οι εργάτες έφτιαχναν την στέγη του.

Το Ματζούνειο θα χρειαστεί αρκετό χρόνο μέχρι να το δούμε πάλι λειτουργικό στην πόλη



Το Μαντζούνειο, ένα παλιό παραμελημένο κτίριο της οδού Βασ. Γεωργίου, κοντά στην πλατεία Κολοκοτρώνη, είναι από τα ιστορικότερα και παλαιότερα κτίρια της Τρίπολης.
  Συγχρόνως υπήρξε ένα πνευματικό ίδρυμα που σημάδεψε την πνευματική ζωή της πόλης για μεγάλη χρονική περίοδο. Χτίστηκε την τετραετία 1854-1856 επί δημαρχίας Δ. Γαλανόπουλου, στη θέση των ερειπίων του καθολικού της παλιάς Υδροπολιτζάς και Αμυκλών. Το 1859 λειτούργησε εκεί το σχολείο θηλέων και το 1860 στέγασε το 2ο Δημοτικο Σχολείο Τρίπολης.
  Αργότερα, το 1927, το κτίριο το αγόρασαν οι αδελφοί Ανδρέας και Δημήτριος Μαντζούνης, οι οποίοι αρχικά ήσαν έμποροι στην Τρίπολη, αλλά από το 1899 είχαν μεταφέρει τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες στην Αθήνα, όπου και εξελίχτηκαν σε μεγαλοβιομήχανους.
  Η αγορά του κτιρίου στοίχισε στους αδελφούς 445.550 δραχμές. Όπως γράφει ο ιστορικός Τάσος Γριτσόπουλος στο βιβλίο του “Η ιστορία της Τριπολιτσάς”, την Κυριακή στις 3 Φεβρουαρίου 1929, ο Ανδρέας Μαντζούνης κάλεσε στο οίκημα τους φορείς της πόλης και τους ανακοίνωσε τη δωρεά στην οποία θα προχωρούσαν οι αδελφοί Μαντζούνοι. Ο διαθέτης καθόρισε τους εξής σκοπούς στη δωρεά τους: α) να αποκτήσει η Τρίπολη ένα ευπρόσωπο ίδρυμα, β) να στεγαστούν στο Μαντζούνειο οι νυκτερινές σχολές αγραμμάτων που υπήρχαν στην Τρίπολη, γ) να στεγάσει τη βιβλιοθήκη και δ) να λειτουργήσει μηχανισμός που θα οργανώνει επιστημονικές και λαϊκές διαλέξεις και ε) να λειτουργήσει ειδική σχολή που να μορφώνει εμποροϋπαλλήλους. Έτσι δημιουργήθηκε το Μαντζούνειο Ιδρυμα με δικό του διοικητικό συμβούλιο.
  Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 25 Μαρτίου 1929. Τα χρήματα που πήρε ο δήμος από την πώληση του κτιρίου, γιατί το “καθολικό” ανήκε στο δήμο, χρησιμοποιήθηκαν επί δημαρχίας Θεόδωρου Πετρινού για την ύδρευση της Τρίπολης.
  Για πολλά χρόνια το Μαντζούνειο χρησιμοποιήθηκε για τους παραπάνω σκοπούς και ήταν το κέντρο της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής της Τρίπολης. Μέχρι τη δεκαετία του 60 όλες σχεδόν οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν σ' αυτό. Συγχρόνως η βιβλιοθήκη του, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί έως σήμερα, ήταν η μοναδική στην πόλη και αποτελούσε πόλο έλξης των βιβλιοφίλων και των μαθητών. Για πολλά χρόνια επίσης στέγαζε στο ισόγειό του τη Φιλαρμονική Τριπόλεως. Αργότερα άρχισε να παρακμάζει, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για τη συντήρηση, αναπαλαίωση και αναβάθμισή του. Ειδικότερα, εδώ και 30 χρόνια περίπου έχει παραμεληθεί εντελώς, παρ' όλα τα επανειλημμένα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες των φορέων και κατοίκων της πόλης.
 
Βιβλιοθήκη Τρίπολης
Περίπου 8000 τόμοι βιβλίων βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη της Τρίπολης που στεγάζεται στο "Ματζούνειο", από τα ελάχιστα διασωζόμενα κτίρια στην Τρίπολη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κοντά στην πλατεία Κολοκοτρώνη και περιμένει την αναπαλαίωσή του
gtp

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS