Η ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ ΤΟΥ 1821- ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

 






ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΑΧΑΛΙΑ: 

Η ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ ΤΟΥ 1821
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Ότι κάνουμε στη ζωή μας αντηχεί στην αιωνιότητα. Ειδικά φέτος, το 2021, που καλούμαστε να γιορτάσουμε τα διακοσάχρονα της Επανάστασης του 1821.
Προς τη μαθητική, εκπαιδευτική αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας απευθύνω την πρόταση που έχω επεξεργαστεί για την Τρίπολη στο πλαίσιο του προγράμματος «Τρίπολη 2021» και αφορά στη μεταφορά του μηνύματος της επανάστασης από τα παιδιά του των διακοσάχρονων (δηλαδή του σήμερα) προς τα παιδιά των τριακοσάχρονων (δηλαδή του 2121).
Τα παιδιά κάθε νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου αλλά και οι φοιτητές κάθε πανεπιστημιακού τμήματος, να γράψουν ένα ιδιόχειρο μήνυμα για το 1821, με το όνομά τους και τη φωτογραφία τους, να συγκεντρωθούν όλα μαζί ανά σχολείο και να εγκιβωτιστούν σε ειδική ανοξείδωτη κάψουλα στο προαύλιο του αντίστοιχου σχολείου ή σε κάποιο εμβληματικό μέρος που θα επιλέξουν.
Η κάψουλα με τα μηνύματα να ανοίξει πρώτη φορά σε 50 χρόνια (το 2071), όταν τα παιδιά του σήμερα θα είναι σε προχωρημένη ηλικία, για να έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν άλλο ένα μήνυμα για το 1821 αλλά με βάση όσα τους δίδαξε πια η ζωή. Η χρονοκάψουλα αυτή, θα ανοίξει δεύτερη φορά από τα παιδιά του αντίστοιχου σχολείου το 2121. Έτσι, τα παιδιά της γενιάς των διακοσάχρονων (δηλαδή του 2021) θα έχουν μεταφέρει με μια χρονοκάψουλα τις σκέψεις τους αλλά και τα βιώματά τους για το 1821 στα παιδιά του ίδιου σχολείου του 2121.
Για την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Τρίπολη, προτείνω η χρονοκάψουλα από όλα τα σχολεία των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Τρίπολης να τοποθετηθεί στο προαύλιο της πατρογονικής οικίας των Κολοκοτρωναίων, στο θρυλικό Λιμποβίσι. Τις τεχνικές προδιαγραφές όλου του εγχειρήματος τις διαθέτει ο Σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας, ένας σύλλογος κόσμημα για όλη την Ελλάδα.
Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι οι μαθητές του 2021 θα γίνουν συμμαθητές με τα παιδιά του ίδιου σχολείου του 2121. Και εύχομαι με αντίστοιχο τρόπο να γίνουν συμμαθητές και με τα παιδιά του 2221…

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη