Δώδεκα οι ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στην Αρκαδία- Οι περισσότερες στην Αλωνίσταινα

 



ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗΣ
Σύμφωνα με την περιΒαλλοντική μελέτη της εταιρείας GREENTOP ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ "Το Έργο χωροθετείται στη θέση «Προφήτης Ηλίας - Μαδάρα - Βούρτσα», της Δ.Ε Φαλάνθου, του Δήμου Τρίπολης και της Δ.Ε Βυτίνας, τoυ Δήμου Γορτυνίας, της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου".
Η πραγματικότητα είναι ότι το έργο δεν περιορίζεται στις κορυφογραμμές "Πρ. Ηλίας - Μαδάρα - Βούρτσα", αλλά επεκτείνεται και πιο νότια στην κορυφογραμμή "Μοτσαροβούνι - Αγιολιάς (υψομ. 1504μ.) του Λιμποβισίου. .Επίσης, "Ο Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), ισχύος 36 MW, μετά των συνοδών έργων
οδοποιίας πρόσβασης και ηλεκτρικής διασύνδεσης ισχύος 36 MW, μετά των συνοδών έργων οδοποιίας πρόσβασης και ηλεκτρικής διασύνδεσης ισχύος 36 MW, αποτελείται από 12 Α/Γ, τύπου Vestas V136, ισχύος 3 MW έκαστη, με διάμετρο ρότορα 136 m και ύψος πυλώνα 112 m., και αναπτύσσεται σε έκταση 3.289.72 στρεμμάτων περίπου. [...] To εξεταζόμενο Αιολικό Πάρκο (Α/Π) προτείνεται να συνδεθεί μέσω υπόγειου δίκτυο γραμμών Μ.Τ. με τoν υφιστάμενο Υποσταθμό (Υ/Σ) ανύψωσης τάσης 150 kV «ΔΟΡΙΖΑ Ι», ο οποίος εντοπίζεται σε απόσταση 50 km περίπου".
Η κορυφογραμμή στην οποία πρόκειται να τοποθετηθούν οι δώδεκα ανεμογεννήτριες αποτελείται γεωγραφικά από δύο τμήματα. Το πρώτο ξεκινά από το Διάσελο της Αλωνίσταινας και προχωρά προς τα νότια σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων ως το διάσελο με την ονομασία "Σουμάκια"- Βρύση Κορφοξυλιά". υψομ. 1335μ., το δεύτερο συνεχίζει από το διάσελο "Σουμάκια" επίσης προς τα νότια, επιπλέον δύο χιλιόμετρα ως το Διάσελο του Λιμποβισίου - περιοχή "Χοροστάσι" υψόμ 1370 μ περίπου. Το πρώτο τμήμα συγκροτείται από κορυφές -ράχες ύψους πάνω γενικά από τα 1500 μέτρα υψόμετρο, οι οποίες δεν καλύπτονται από ελατόδασος. Πιο συγκεκριμένα, από τα βόρεια, είναι οι κορυφές Προφ. Ηλίας υψόμ. 1547μ, κορυφογραμμή "Μαδάρα", υψόμ. 1563μ, ράχη "Καλογερίνα" υψ. 1469μ και κορυφές "Βούρτσα" υψόμ. 1495μ. Η κορυφογραμμή χαρακτηρίζεται από τις πολλές μικρές δευτερεύουσες ράχες που μεταξύ τους σχηματίζουν κοιλότητες, πολλές, μικρές εκτάεις που παλαιότερα καλλιεργούνταν από τους κατοίκους της Αλωνίσταινας. Η περιοχή περί την κορυφογραμμή, όπως είπαμε είναι γυμνή από έλατα, Ελατόδασος υπάρχει στις βόρειες και βορειοανατολικές πλαγιές επάνω από την περιοχή της βρύσης "Κοκκινόβρυση, το οποίο ανεβαίνει ψηλά ως σχεδόν τα 1500 μέτρα υψόμετρο. Προσωπικά το βουνό αυτό μου δίνει την εικόνα πως έχει καεί από παλαιά πυρκαγιά, ίσως τα επαναστατικά ή μετεπαναστατικά χρόνια. Η υποψία μου στηρίζεται στο γεγονός ότι το δασοόριο είναι εντελώς ακανόνιστο και δεν ακολουθεί το υψόμετρο ή το ανάγλυφο. Είναι μάλιστα η μοναδική κορυφογραμμή στο συγκρότημα του όρους Μαίναλο, αν εξαιρεσουμε τις καμμένες εκτάσεις του έτους 2000, που είναι χωρίς ελατόδασος. Στο τμήμα αυτό σχεδιάζεται να τοποθετηθούν εννέα ανεμογεννήτριες. Συγκεκριμένα, η αριθ.1 (υψομ. 1510μ) και αριθ. 2 (υψόμ. 1520μ) στα βόρεια, πλησίον της κορυφής του Πρ. Ηλία, επάνω στη βόρεια απόληξη της κορυφογραμμής της ράχης "Μαδάρα". Στην ξεκομμένη κάπως κορυφή/ κώνο του Πρ. Ηλία (υψομ 1547μ) δεν τοποθετείται ανεμογεννήτρια, ίσως λόγω δυσκολίας πρόσβασης. Οι υπ' αειθ. 3 και 4 βρίσονται στο ψηλότερο τμήμα της ράχης "Μαδάρα", σε υψόμ. περί τα 1540 μ. Η αριθ. 5, 500 μέτρα περίπου νοτιοδυτικά της αριθ. 4, βρίσκεται στη συνεχόμενη της Μαδάρας ράχη που καταλήγει στην κορυφή "Καλογερίνα υψόμ 1469. Στην Καλογερίνα, τοποθετείται η επόμενη ανεμογεννήτρια, αριθ. 6. Οι ανεμογεννήτριες αριθ. 7, 8 και 9 τοποθετούνται στην περιοχή της κορυφής "Βούρτσα", ένα χιλιόμετρο περίπου νοτιοανατολικά της Καλογερίνας. και σε υψόμετρο από 1440μ ως 1490 μέτρα.
Το δεύτερο τμήμα, νότια δηλαδή από το διάσελο "Σουμάκια", όπου τοποθετούνται οι ανεμογγεννήτριες αριθ. 10, 11 και 12 είναι το βουνό που βρίσκεται ακριβώς επάνω (δυτικά0 βορειοδυτικά) από το Λιμποβίσι. Το βουνό αυτό φέρει τις ονομασίες "Μοτσροβούνι" στη βόρεια κορυφογραμμή του και Αγιολιάς (υψόμ. 1504μ.) στα νότια, όπου και το ψηλότερο σημείο. Η βόρεια ράχη του καλύπτεται από αραιό ελατόδασος, ο δε Αγιολιάς από πυκνό δάσος.
Η αριθ. 10 είναι σε υψόμ. 1440μ, η αριθ. 11 σε υψομ. 1460μ και η αριθ. 12 σε υψόμ. 1450 μέτρα στην ανατολική βάση του κώνου της κορυφής του Αγιολιά. Η αριθ. 12 απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το Λιμποβίσι.
Οι περισσότερες ανεμογεννήτριες τοποθετούνται στα όρια της κοινότητας Αλωνίσταινας του δήμου Τρίπολης και συγκεκριμένα οι αριθ. 1, 2, 7, 8, και 9. Οι αριθ. 3, 4, 5 και 6 στα όρια των κοινοτήτων Αλωνίσταινας και Πυργακίου του Δήμου Γορτυνίας, και οι αριθ. 10, 11 και 12 στην κοινότητα Πιάνας του Δήμου Τρίπολης. Παραθέτω την έκθεση της επιτροπής καθορισμού ορίων μεταξύ των δύο κοινοτήτων Πυργακίου και Αλωνίσταινας που συντάχθηκε στις 21 Αυγούστου 1914. «[...] άρχεται από της κορυφής του λόφου εις ον ευρίσκεται ο βράχος
"Σουμάκια", ακολουθεί την κορυφογραμμήν προς βορράν συναντώσα τα
κορυφάς άνωθεν της βρύσεως "Βρωμοβρύσεως", έπειτα "Καλογερίνας" -
"Πολιτσιού" - "Μπαγατέλα", κατέρχεται εις τους αγρούς Αθαν. Ξιάρχου, και
ακριβώς εις την δυτικήν πλευράν αυτών, ους αφήνει εις το όριον Αλωνισταίνης,
μεθ' ο ανέρχεται εις την κορυφήν "Άγιος Ηλίας" ένθα λήγουσι τα όρια
κατερχόμενα εις θέσιν "Μποτσάρικα"». Τις τοποθεσίες "Μπαγατέλα" και "Μποτσάρικα" δεν μπορώ να τις τοποθετήσω με απόλυτη ακρίβεια.. H πρώτη είναι επί της Μαδάρας, χωρίς όμως να είμαι σε θέση να γνωρίζω αν είναι επάνω στις λάκκες της πολυδαίδαλης κορυφογραμμής ή χαμηλότερα στις δυτικές της πλαγιές, η δεύτερη βρίσκεται βόρεια ή βορειοανατολικά και χαμηλότερα της κορυφής του Πρ. Ηλία υψ. 1547.
Η απόσταση των ανεμογεννητριών από τα γύρω χωριά που έχουν οπτική επαφή είναι. Από το Μεθύδριο οι κοντινότερες στην ράχη της Μαδάρας απέχουν περί τα 2,3 χιλιόμετρα, Από το Πυργάκι 3,5 χιλιόμετρα η κοντινότερη. Από την Ελάτη 3,8 χιλιόμετρα η κοντινότερη στη ράχη της Μαδάρας και 5,5 χιλ. η πιο μακρινή, η αριθ 12 επάνω από το Λιμποβίσι. Από τη Βυτίνα 4,3 χιλιόμετρα οι δύο πιο κοντινές αριθ. 1 και 2 και περίπου 10 χιλ. η πιο μακρινή, η αριθ 12 επάνω από το Λιμποβίσι.
Για την πρόσβαση στο βουνό θα γίνει βελτίωση του παρόντος οδικού δικτύου χωματόδρομων και διάνοιξη νέου οδικού δικτύου. "Συνολικά μελετήθηκε η βελτίωση υφιστάμενων δρόμων μήκους 1.905,58 m και διάνοιξη νέων μήκους 9.502,24 m". Σύμφωνα με τις βασικές συντεταγμένες που δίνονται στη μελέτη για το οδικό δίκτυο, η πρόσβαση θα γίνει από την τοποθεσία / βρύση "Πολίτσι", όπου φτάνει από το χωριό Μεθύδριο ο υπάρχων αγροτικός χωματόδρομος, το Πολίτσι βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της Μαδάρας -Ράχης Καλογερίνας σε υψόμετρο 1250 μέτρα περίπου. Από εκεί με κατεύθυνση γενικά βόρεια ο δρόμος, νέα διάνοιξη, θα ανέλθει τις προαναφερθείσες δυτικές πλαγιές του βουνού προς τις ανεμογεννήτριες αριθ. 1 και 2. Θα γίνουν νέες διανοίξεις από εκεί ως τη θέση της ανεμογεννήτριας αριθ. 9 στην κορυφογραμμή της "Βούρτσας" συνολικού μήκους αν αντιλαμβάνομαι σωστά, 4.500 μέτρων από το Πολίτσι. Από εκεί νέα διάνοιξη μήκους συνολικά κάπου 4.700 μέτρων θα δώσει πρόσβαση για την εγκατάσταση των τριών τελευταίων ανεμογεννητριών στο βουνό "Μοτσαροβούνι - Αγιολιάς" του Λιμποβισίου. Στο πρώτο τμήμα, από τη βρύση Πολίτσι ως τη Βούρτσα δεν θα απαιτηθεί κοπή ελάτων, στο δεύτερο όμως στο βουνό του Αγιολιά του Λιμποβισίου θα χρειαστεί να κόψει. Επειδή δεν διαθέτω τους επισυνημμένους στην περιβαλλοντική μελέτη χάρτες δε θέλω να εκτιμήσω την απόσταση διάνοιξης νέων δρόμων όπου θα χρειαστεί κοπή ελάτων. Δεν είναι όμως δύσκολο να βρει κανείς αυτά τα στοιχεία.
Παραθέτω τις θέσεις των ανεμογεννητριών σε χάρτη κλίμακας 1.50000 της ΓΥΣ. Σημειώνονται με μαύρο χρώμα οι θέσεις των ανεμογεννητριών και ο αύξων αριθμός τους όπως περιγράφονται στην περιβαλλοντική μελέτη. Με την μαύρη κουκίδα και το γράμμα "Π" σημειώνεται η βρύση "Πολίτσι", απ' όπου θα ξεκινήσουν οι νέες διανοίξεις δρόμων προς το βουνό. Επίσης παραθέτω και δύο φωτογραφίες του βουνού, όπως φαίνεται από το χωριό Ελάτη, με τοποθετημένες φωτορρεαλιστικά τις 12 ανεμογεννήτριες.
Το όρος Μαίναλο χαρακτηρίζεται από τα εκτεταμένα ελατοδάση του, που σε συνδυασμό μετο ιδιαίτερό του ανάγλυφο και μικροκλίμα,του προσδίδουν ξεχωριστή αισθητική αξία. Το φυσικό κάλλος συνδυάζεται και με τη σημαντική του ιστορία , απο την Αρχαιότητα μέχρι της μέρες μας. Ο ισχυρός συμβολισμό που φέρει το Αρκαδικό τοπίο, τα Αρχαιολογικά μνημεία, όπως το Μεθύδριο, τρία χιλιόμετρα δυτικά του χώρου τοποθέτησης του αιολικού πάρκου, οι δρόμοι που περιγράφει ο Παυσανίας, ο ποταμός Μυλάοντας με τους πάνω από 15 υδρόμυλους και τα πετρογέφυρα, το μεσαιωνικό κάστρο Αργυρόκαστρο, το Λιμποβίσι και οι ιστορικές διαδρομές - μονοπάτια που συνέδεαν τα κεφαλοχώρια της περιοχής μας με την Τριπολιτσά /Τρίπολη.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, τα πράγματα είναι απλά. Ό,τι ερευνά, μελετά, αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον του βουνού, το κλίμα και μικροκλίμα,τις πηγές και τα νερά του, την ιστορία και τα μνημεία του, από τα πιο σημαντικά ως τα πιο μικρά ερείπια και πετρογέφυρα, ναούς και ερημοκκλήσια, πηγές και νερά του, αναδεικνύει και τους σημερινούς ανθρώπους του, την τοπική κοινωνία, αναβαθμίζει τον τουρισμό και την τοπική οικονομία. Ό,τι αντίθετα υποβαθμίζει το βουνό και τα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά του, υποβαθμίζει και την τοπική κοινωνια και οικονομία. Την τοπική οικονομία που μπορεί προσωρινά ή ευκαιριακά να φαίνεται πως την ευννοεί, αλλά μακροπρόθεσμα αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τον έρημο πλέον τόπο μας.Θεωρητικά, έργο πρωταρχικό των τοπικών φορέων, δήμων, κοινοτήτων και πολιτιστικών φορέων είναι η έρευνα, η προστασία, η ανάδειξη ακόμα και του πιο μικρού και ασήμαντου ερειπίου. Στην πράξη, λυπάμαι, οι τοπική κοινωνία καιοι επίσημοι φορείς της δεν μοιάζει να έχουν τέτοιες προτεραιότητες . Για το δικό μας χωριό, την Ελάτη, το φωτορρεαλιστικό τα δείχνει όλα. Οι συμπατριώτες και οι φορείς τους καλό θα είναι κάποια στιγμή να σκεφτούν λίγο καλύτερα την πραγματικότητα.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS