Λυκουρεσιώτικη συνταγή για λαδοκουραμπιέδες!!!

Λυκουρεση Γορτυνίας 


Καλησπέρααα! Έχετε δοκιμάσει νηστίσιμους κουραμπιέδες; Απλοί, λιτοί κι απέριττοι...
Αυτό που με τρελαίνει είναι όταν ρωτάς τις μεγάλες γυναίκες, ας πούμε, "πόσο ούζο βάζουμε" σου λένε: "με το μάτι"... Τι είναι το μάτι, μεζούρα; Και μετράνε όλα τα μάτια το ίδιο; Ή το άλλο: "8 πιατάκια του καφέ"... Του ελληνικού καφέ ή του νες; 
Σήμερα, λοιπόν, όπως καταλάβατε, σας έχουμε την αυθεντική Λυκουρεσιώτικη συνταγή για λαδοκουραμπιέδες!!!
υλικά
3 ποτήρια λάδι (αυτό εύκολο)
1 πιατάκι του καφέ άχνη ζάχαρη ( άρχισαν τα δύσκολα)
1 ποτηράκι αλισίβα (ξέρετε σταχτόνερο)
ούζο με το μάτι (τι σας έλεγα;)
αλεύρι όσο πάρει (να το πάλι)
καρύδια ψιλοκομμένα (στο χωριό δεν είχαμε αμύγδαλα, οπότε... Κι αυτά με το μάτι...)
άχνη για πασπάλισμα (κατά βούληση)
εκτέλεση
Σε μία λεκάνη χτυπάμε με το χέρι πολύ καλά το λάδι με τη ζάχαρη (και το μίξερ καλό είναι, θα κάνουμε και πιο γρήγορα τη δουλειά μας!). Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το αλεύρι (τόσο όσο να πετύχω μία μαλακή και αφράτη ζύμη). Πλάθω τους κουραμπιέδες μου και τους ψήνω στους 180 βαθμούς περίπου 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τους κυλάμε σε άφθονη ζάχαρη άχνη.
1ο Υ.Γ. Την αλισίβα στις μέρες μας την αντικατέστησε η σόδα και η μπέικιν.
2ο Υ.Γ. τρόπος παρασκευής αλισίβας: Χρειαζόμαστε 2 κ.σ. στάχτη από ξύλα και 1 φλ. νερό. Κοσκινίζουμε πρώτα τη στάχτη. Τη βάζουμε σε μπρίκι και προσθέτουμε το νερό. Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κατασταλάξει, να καθίσει η στάχτη και να κρυώσει. Σουρώνουμε το σταχτόνερο σε βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ ( τι νοικοκυρές είμαστε να μην έχουμε και φίλτρα καφέ σπίτι μας) δύο φορές. 
Μην ξεχάσετε κατά τον βρασμό να αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (Περιμένουμε κέρασμα!)

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη