Καταμέτρηση υδρόβιων πτηνών στη Λίμνη Μουστου στην Κυνουρία


Συνεργασία της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου και της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών 2023

Elliniki Ornithologiki Etaireia
#MEKYΠ #ΜΕΚΥΠ2023
#MidwinterCounts2023

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στα μέσα του Γενάρη συμμετείχε στο πρόγραμμα των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ), το οποίο συντονίζει παγκοσμίως η Διεθνής Οργάνωση Υγροτόπων (Wetlands International) και σε εθνικό επίπεδο η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία. Πρόκειται για ένα από τα βασικά προγράμματα παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας για κάθε προστατευόμενη περιοχή το οποίο διεξάγεται με τη συνδρομή εθελοντών παρατηρητών πουλιών και περιβαλλοντικών φορέων. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Wetlands International οι ΜΕΚΥΠ πραγματοποιήθηκαν το 3ο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου (14-15/1) ενώ οι υγρότοποι που περίσσεψαν καλύφθηκαν λίγες μέρες πριν ή μετά την βασική ημερομηνία. Οι περιοχές όπου γίνονται οι καταμετρήσεις περιλαμβάνουν όλους τους τύπους υγροτόπων, δηλαδή λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, δέλτα ποταμών, έλη, ταμιευτήρες νερού, κλπ.

Ομάδα έξι στελεχών με τη συνεργασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας συμμετείχαν στο πρόγραμμα καλύπτοντας πέντε υγροτοπικές περιοχές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Μονάδας Διαχείρισης, με τον σχετικό εξοπλισμό για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας όπως, τηλεσκόπιο, κιάλια, φωτογραφικές μηχανές και κατάλληλοι οδηγοί αναγνώρισης. 

Οι περιοχές στις οποίες έγιναν καταμετρήσεις από τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης είναι:

✅ Υγροτοπικό σύμπλεγμα Μουστού, Δ. Βόρειας Κυνουρίας, Αρκαδία 
✅ Υγρότοποι ποταμού Ευρώτα, Δ. Ευρώτα, Λακωνία
✅ Λιμνοθάλασσα Στρογγύλη, Δ. Ελαφονήσου, Λακωνία 
✅ Λιμένας Γέρακας, Δ. Μονεμβασίας, Λακωνία  

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS