Κόλλυβα από την Αρκαδία

 





Τη συνταγή μας έδωσε η κυρία Ελένη Τυροβολά από την Τρίπολη. Την έχουμε δοκιμάσει και είναι εξαιρετικά νόστιμη.


Υλικά

Μερίδες: 20

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα κόλλυβα, ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα με το στάρι. Αρχικά το πλένουμε, το σουρώνουμε και το βράζουμε με λίγο αλάτι. Μόλις πάρει μια βράση, το σουρώνουμε και χύνουμε το πρώτο νερό. Στη συνέχεια το βάζουμε πάλι να βράσει μέχει να σπάει ο κόκος, αλλά να μη λιώνει. Το σουρώνουμε ξανά και το στεγνώνουμε σε καθαρή πετσέτα. Το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο με άλλη μια πετσέτα εκτός ψυγείου.
  2. Την επόμενη μέρα πλένουμε τις σταφίδες, μαύρες και ξανθές. Τις στεγνώνουμε και αυτές σε καθαρή πετσέτα να μην έχουν νερά.
  3. Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
  4. Πλένουμε, στεγνώνουμε τον μαϊντανό και τον ψιλοκόβουμε με το ψαλίδι.
  5. Καθαρίζουμε το ρόδι.
  6. Σοτάρουμε λίγο το σουσάμι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
  8. Στρώνουμε τα υλικά σε έναν δίσκο και μετά προσθέτουμε μια στρώση τριμμένη φρυγανιά και μια στρώση τριμμένο στραγάλι. Κάθε στρώση την πατάμε με αντικολλητικό χαρτί, ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά.
  9. Τέλος, κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη από πάνω. Προσοχή! Δεν πρέπει να έρθει σε επαφή η ζάχαρη με το στάρι γιατί θα ξινίσει.
  10. Εάν θέλουμε στολίζουμε το δίσκο μας με ασημένια και λευκά κουφέτα, με γλάσο κλπ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 μέρες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη