Οι ομογενείς θα ψηφίσουν μια ημέρα νωρίτερα στις 20 Μαΐου σε 35 χώρες του κόσμου







Εκλογές 2023: Μόλις λίγα 24ωρα απομένουν για τις εκλογές 2023 που θα διεξαχθούν την Κυριακή στις 21 Μαΐου. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα επιτελεία των κομμάτων, ενώ οι πολίτες ετοιμάζονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.





Η επικείμενη αναμέτρηση θα διεξαχθεί με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με βάση τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2016 ενώ για πρώτη φορά ψηφίζουν περίπου 22 χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού αλλά και περισσότεροι από 400.000 νέοι ηλικίας 17-21 ετών.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές θα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την ηλικία των 17 ετών και άνω, ήτοι όσοι γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006.



Οι ομογενείς, θα ψηφίσουν μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 20 Μαΐου, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα (συνολικά 99) που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες του κόσμου.

Οι περισσότεροι πολίτες προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, με το Ηνωμένο Βασίλειο να συγκεντρώνει τις περισσότερες εγγραφές. Ακολουθεί η Γερμανία αλλά και η Ολλανδία στις πρώτες τρεις χώρες που βρίσκονται οι περισσότεροι Έλληνες.



Τα εκλογικά κέντρα, θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, με την τοπική ώρα κάθε περιοχής. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό είναι ότι δεν ψηφίζουν με σταυρό προτίμησης. Ψηφίζουν μόνο με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα, πρέπει να έχουν απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο τους.



Οι 22.816 ομογενείς των οποίων εγκρίθηκαν οι αιτήσεις θα ψηφίσουν, το Σάββατο 20 Μαΐου, σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες της υφηλίου.

Αυτές είναι οι Αίγυπτος (Κάιρο), Αυστραλία (Μελβούρνη, Σίδνεϊ), Αυστρία (Βιέννη, Σάλτσμπουργκ), Βέλγιο (Βρυξέλλες, Αμβέρσα), Βουλγαρία (Σόφια), Γαλλία (Παρίσι, Στρασβούργο, Νίκαια, Νάντη), Γερμανία (Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντύσσελντορφ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Αννόβερο, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Βούπερταλ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Λουντβικσχάφεν), Δανία (Κοπεγχάγη), Ελβετία, (Βέρνη, Γενεύη, Λωζάνη), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Άμπου Ντάμπι), Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο, Γλασκώβη, Μπέρμιγχαμ, Ληντς, Εδιμβούργο) ΗΠΑ (Άγιος Φραγκίσκος, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Τάμπα), Ιρλανδία (Δουβλίνο), Ισπανία (Μαδρίτη, Βαρκελώνη), Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία), Καναδάς (Μόντρεαλ, Τορόντο), Κατάρ (Ντόχα), Κορέα (Σεούλ), Κύπρος (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος), Λιθουανία (Βίλνιους, Κάουνας), Λουξεμβούργο (Λουξεμβούργο), Μάλτα (Βαλέτα), Νορβηγία (Όσλο), Νότια Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ), Ολλανδία (Χάγη, Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Αϊντχόφεν), Πολωνία (Βαρσοβία), Πορτογαλία (Λισσαβώνα), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Σαουδική Αραβία (Ριάντ), Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη), Σουηδία (Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, Μάλμε), Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), Τσεχία (Πράγα) και Φινλανδία (Ελσίνκι).

/eleftherostypos.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS