5 λόγοι για να επισκεφθείς το Χρυσοβίτσι αυτό το καλοκαίρι!

 





Τα χωριά της Αρκαδίας κατά τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει μεγάλη τουριστική άνθιση, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν τους ορεινούς προορισμούς της γενέτειρας μας για τις διακοπές τους.
Το Χρυσοβίτσι συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτά τα χωριά. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Τρίπολη. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να επισκεφθούν το Χρυσοβίτσι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, διότι η θέα του χιονισμένου ελατοσκέπαστου βουνού είναι σαν μια φωτογραφία παρμένη από παραμύθι. Όμως, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι το Χρυσοβίτσι είναι προορισμός που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος μονάχα κατά τη χειμερινή περίοδο. Ακολουθούν 5 λόγοι για να επισκεφθείτε το Χρυσοβίτσι το καλοκαίρι.

1. Η εκπληκτική φυσική ομορφιά.
Δεν είναι μυστικό ότι τα Αρκαδικά χωριά έχουν μεγάλη ωραιότητα, όσον αφορά το φυσικό τους τοπίο. Το Χρυσοβίτσι δεν εξαιρείται. Ο επισκέπτης είναι σε θέση να δει το δάσος από έλατα και πολλών ειδών δέντρα, όπως καστανιές, καρυδιές, λεύκες, ακακίες. Παράλληλα, από το σκηνικό απουσιάζει η σωρεία κτισμάτων, κάτι το οποίο κάνει τον επισκέπτη να αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε μια άλλη εποχή, όχι τόσο αστικοποιημένη. Το συναίσθημα ενισχύεται από την θέα των παραδοσιακών πετρόκτιστων οικιών. 

2. Το δροσερό καλοκαίρι.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή κατά την οποία οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατακόρυφα. 
Όμως, αυτός ο καύσωνας δεν είναι ευνοϊκός για όλους. Εξαιτίας πολλών παραγόντων, οι άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ένα παράλιο μέρος για τις διακοπές τους. Το Χρυσοβίτσι είναι η ιδανικότερη λύση, καθώς το καλοκαίρι εκεί είναι δροσερό, λόγω της θέσης του σε υψόμετρο 1080 μέτρων! Συμπερασματικά, το Χρυσοβίτσι καθίσταται υποδειγματικό για τους επισκέπτες κάθε ηλικίας: ηλικιωμένους, νέους, παιδιά. Ιδανικό μέρος για ρομαντικά δειλινά και περίπατο στα σοκάκια του χωριού. 

3. Για το ιστορικό του υπόβαθρο.
Το Χρυσοβίτσι είναι ένα χωριό που σημαδεύεται από πλούσια και μακρόχρονη ιστορία. Μαζί με άλλα Αρκαδικά χωριά, κατείχε ρόλο ζωτικής σημασίας για τον εθνικό και απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Το πιο σημαντικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο Χρυσοβίτσι ήταν η προσευχή που απηύθυνε ο αγωνιστής Θεόδωρος Κολοκοτρώνης προς την Παναγία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χρυσοβίτσι. Το περιστατικό αυτό ήταν καθοριστικό για την έκβαση του αγώνα. Μνημείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού, στην πλατεία.

4. Για τις καλοκαιρινές δραστηριότητες.
Κάθε καλοκαίρι, διοργανώνονται στο Χρυσοβίτσι δραστηριότητες και παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους. Για παράδειγμα, πραγματοποιούνται τσουβαλοδρομίες, σκυταλοδρομία αλλά και ο καθιερωμένος αγώνας τρεξίματος, στο τέλος του οποίου οι δρομείς λαμβάνουν μετάλλιο. Φέτος, οι δραστηριότητες αυτές πληθαίνουν, καθώς στην λίστα προστίθεται το πανηγύρι, πολλές συναυλίες με δημοφιλείς μουσικούς και η περιβαλλοντική έκθεση. 

5. Για το Μουσείο Δασικής Ιστορίας.
Στο Χρυσοβίτσι λειτουργούσε εργοστάσιο υλοτομίας από το 1939, οι εγκαταστάσεις του οποίου έχουν μετατραπεί σήμερα σε Μουσείο Δασικής Ιστορίας. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν πληροφορίες για την υλοτομία, μέσα από εκθέματα. Παράλληλα, ξεδιπλώνεται η ιστορία της βιομηχανικής ανάπτυξης του Χρυσοβιτσίου και της ευρύτερης περιοχής του Μαινάλου. Ιδιαίτερα σημαντικό για όσους ενδιαφέρονται εκτενώς για την ιστορία της περιοχής!

Βασιλική Κομποχόλη 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS