Στράτος Καμπισιούλης, ο 16χρονος Αρκάς καραγκιοζοπαίκτης που αγάπησε όλη η Ελλάδα

 


Συνέντευξη του 16 χρονου Αρκά καραγκιοζοπαίκτη στο voltastintripoli.gr



1.Από πού είναι η καταγωγή σου?

Έχω την τύχη να έχω καταγωγή απο την όμορφη Αρκαδία μας! Το χωριό μου είναι το Σταυροδρόμι Αρκαδίας. Εκεί γεννήθηκε ο πατέρας μου κι εκεί έχω περάσει υπέροχες στιγμές!  Και η μητέρα μου όμως, έχει καταγωγή απο την Αρκαδία. Συγκεκριμένα απο τον Άγιο Ανδρέα. Όπως καταλαβαίνετε, είμαι γνήσιος Αρκάς και είμαι περήφανος γι αυτό!

2. Πώς και ασχολήθηκες με το θέατρο σκιών?

Τεσσάρων ετών ήμουν όταν είδα για πρώτη φορά θέατρο σκιών. Εάν θυμαμαι καλά, η πρώτη παράσταση που είδα ήταν "Ο Καραγκιόζης Γραμματικός" απο τον Θανάση Σπυρόπουλο. Με μάγεψε! Μου μπήκε το μικρόβιο. Δεν αγάπησα απλά τον Καραγκιόζη. Τον λάτρεψα! Οι φιγούρες, τα σκηνικά, οι λαρυγγοφωνές και οι ανεξίτηλες ατάκες του  Καραγκιόζη με έκαναν να βάλω τον λαϊκο ήρωα στη ζωή μου. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Μέχρι σήμερα έχω συνεργαστεί με τους περισσότερους καραγκιοζοπαίκτες και έχω παίξει και πολλές δικές μου παραστάσεις!

3. Από πού έμαθες να παίζεις Καραγκιόζη?

Είχα την τύχη να βρεθεί στο δρόμο μου, ο μεγαλύτερος καραγκιοζοπαίκτης όλων των εποχών, ο Θανάσης Σπυρόπουλος. Αυτός έγινε ο δάσκαλός μου. Μου έμαθε "το Α και το Ω" για το θέατρο σκιών αλλα και μου δίδαξε πολλά πράγματα για τη ζωή. Δεν σας κρύβω, οτι τον άκουγα όταν μου μίλαγε με τόση προσοχή, που  ρούφαγα τη διδαχή του, όπως ρουφάει το στεγνό σφουγγάρι το νερό! Δυστυχώς πριν λίγους μήνες έφυγε απο τη ζωή. Ακόμη δεν το έχω συνηδητοποιήσει. Αργότερα με έφερε σε επαφή με τον γιό του Κώστα και γυρίσαμε μαζί ολη την Αθήνα και την Πελοπόννησο. Μου έχουν διδάξει πολλά κι αλλοι καραγκιοζοπαίκτες που έχω συνεργαστεί, όπως ο Άθως Δανέλλης, ο  Ηλιας Καρελλάς, ο Πανος Καπετανίδης και άλλοι. Είχα πολλούς δασκαλους και εκλεκτούς, γι αυτό έχω φτάσει σήμερα σε αυτό το επίπεδο.

4. Θα το ακολουθήσεις μελλοντικά ως επάγγελμα?

Δεν νομίζω να είναι αυτό το βασικό μου επάγγελμα πάντως σίγουρα δεν θα το αφήσω. Αυτό μου έλεγε και ο Θ. Σπυρόπουλος: "Να διαβάζεις τα μαθήματα σου, να γίνεις ένας καλός οικογενειάρχης και να μην αφήσεις το θέατρο σκιών". Του το είχα υποσχεθεί. Ετσι, στο μελλον ότι δρόμο κι αν πάρω, σίγουρα με την πρώτη εύκαιρια θα είμαι πίσω απ' το μπερντέ να διασκεδάζω και να διαπαιδαγωγώ μικρούς και μεγάλους!

5. Ασχολούνται αρκετοί νέοι με το θέατρο σκιών?

Δυστυχώς όχι αρκετοί. Υπάρχουν όμως καποια παιδιά που ασχολούνται, προσπαθούν και με σεβασμό στην τέχνη, προχωρούν μπροστά!

6. Τι σου αρέσει στον Καραγκιόζη?

Ο Καραγκιόζης είναι η ζωή μου! Τα καλοκαίρια μου, τα βράδια μου. Δεν υπάρχει μέρα να μην παίξω, να μην ζωγραφίσω, να μην σκεπτώ κατι καινούργιο. Δόξα τω Θεώ, το μυαλό μου "γεννά" συνέχεια ιδέες. Μακάρι να υλοποιήσω όσες περισσότερες γινεται! Τον αγάπησα γιατι είναι αληθινός. Προσέξτε το αυτό. Σπανίζουν οι αληθινοί άνθρωποι πια. Όσα χρήματα κι αν του δωθούν, ο Καραγκιόζης θα λέει την αλήθεια. Επίσης, είναι ο πιο γνήσιος Έλληνας καθώς σε επετειακές παραστάσεις πολεμάει στο πλευρό των  μεγαλύτερων Ελλήνων αγωνιστών!

7. Θα δώσεις κάποιες παραστάσεις αυτόν τον καιρό στην Αρκαδία?

Φυσικά! Θα είμαι την Κυριακή 06/08 στα Άνω Βέρβενα, την Παρασκευή 11/08 στην Αλέα Τεγέας και την Παρασκευή 18/08 στην Τσακώνικη βραδιά που πρόκειται να γίνει στον Τυρό! Σε αυτό το σημείο να πώ οτι είμαι ανοιχτός σε νεες προτάσεις για παραστάσεις στην Αρκαδία. Είναι χαρά μου να παίζω κοντά στους πατριώτες μου!








Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS