Τα τοπικά προϊόντα της αρκαδικής γης



Μαγευτικά φυσικά τοπία, ιστορικά χωριά και σημαντικά μνημεία είναι μόνο μερικά από τα highlights των ταξιδιών σου στην ορεινή Πελοπόννησο. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα τοπικά προϊόντα του κάθε μέρους – οι απόλυτοι πρεσβευτής της εκάστοτε παραδοσιακής κουζίνας.

Στα πιο γνωστά χωριά που βρίσκονται γύρω από το Μαίναλο, θα κάνεις βουτιά στην ιστορία αλλά και τη φύση. Θα βρεις μια πληθώρα διαδρομών για πεζοπορία, ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα για rafting και σκι όταν πέσουν φυσικά τα χιόνια.

Στα αρκαδικά χωριά θα βρεις πολλά ξεχωριστά προϊόντα, ανάμεσά τους φρούτα και λαχανικά της κάθε εποχής, καθώς επίσης και χόρτα άγρια, και φυσικά κρεατικά και τυροκομικά.




UNSPLASH



Φημισμένη είναι η φέτα Βυτίνας και η γραβιέρα Τριπόλεως, ενώ στη Δημητσάνα θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε χειροποίητες χυλοπίτες (φαντάσου να τις τρως με κοτόπουλο στο φούρνο). Αρνί λουκούμι με πατάτες θα φας στα Λαγκάδια, ενώ δεν λείπουν και από τα γύρω χωριά δεν λείπουν γλυκά όπως γαλατόπιτα και γαλακτομπούρεκο. Αφού βρίσκεσαι στην περιοχή της Μαντίνειας, τη βασικότερη στην Αρκαδία για την παραγωγή κρασιού, θα πρέπει να ξέρεις ότι «οίνος ευφραίνειν καρδίαν».

Χαμομήλι, τσάι του βουνού, ρίγανη και φυσικά μέλι από τα πέριξ του Μαινάλου είναι από τα προϊόντα που αξίζει να φέρεις μαζί σου πίσω στην πόλη. Στη Στεμνίτσα, θα προμηθευτείς όλα τα παραπάνω μαζί με τυριά και ζυμαρικά, ενώ θα δοκιμάσεις και τα φημισμένα «μυγδαλάτα», τοπικό γλυκό της περιοχής, καθώς επίσης και χειροποίητες μαρμελάδες.



UNSPLASH



Η Γορτυνία φημίζεται γενικότερα για τα τοπικά προϊόντα της, καθώς πολλά από αυτά καλλιεργούνται βιολογικά, και θα συναντήσεις πολλά σημεία όπου πωλούνται και πιο ιδιαίτερα βότανα και αρωματικά, όπως μέντα και θυμάρι. Φέτα, μυζήθρα και γιαούρτι έχουν την τιμητική τους από τα γαλακτοκομικά, ενώ ιδιαίτερα φημισμένο είναι και το ελαιόλαδο.

Ξεχωριστές είναι και οι πατάτες Τριπόλεως, ενώ ξακουστά στην περιοχή είναι τα γλυκά του κουταλιού, καθώς επίσης τα μουστοκούλουρα, οι κουραμπιέδες, οι δίπλες και ο μπακλαβάς


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS