Τα ΠΟΠ Μοσχοφίλερα της Μαντίνειας που αξίζει να δοκιμάσετε



Φωτογραφία: Hugo / Getty Images / Ideal Image



Παραφράζοντας ελαφρά το σύνθημα των Αρκαδιστών ποιητών και ζωγράφων, του Σίλερ και του Γκαίτε, που διακήρυσσαν ότι ήταν κι αυτοί στην Αρκαδία («et in Arcadia ego»), σας καλώ σήμερα να κάνουμε ένα σύντομο γευστικό ταξίδι σε μια γωνιά της Πελοποννήσου και, καθισμένοι στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού, να παρακολουθούμε την πρώτη πράξη μιας σειράς δρώμενων, όπου οι φουστανέλες και η μυρωδιά από το δημητσανίτικο μπαρούτι μπλέκουν με τα αρώματα του Μοσχοφίλερου.

Καλωσορίσατε στη Μαντινεία, μία από τις πιο γνωστές ζώνες παραγωγής κρασιών, που από το 1971 φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και το καλοκαίρι, τα χιόνια και οι βροχές δημιουργούν ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, έτσι ώστε το ροδόχρωμο Μοσχοφίλερο που βασιλεύει εδώ να δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα, μακριά επίγευση και χαρακτηριστικά αρώματα τριαντάφυλλου, λεμονανθού, βασιλικού, που γίνονται εύκολα αναγνωρίσιμα και αγαπητά εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Αφορμή για τούτο το σημερινό μας ταξίδι στάθηκε μια φιάλη ΠΟΠ Μαντινεία με την ονομασία A Priori, πρόσφατη οινοποιητική δουλειά του φίλου οινολόγου Λεωνίδα Νασιάκου, που το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Μοσχοφίλερο και τη Μαντινεία. Το δοκίμασα πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα. Πλούσιο, λιπαρό, με εξαιρετική οξύτητα και αρώματα τόσα όσα θέλεις από μια Μαντινεία.

Έτσι, έκανα μια «επίθεση» στην κάβα, κανόνισα να έρθουν και μερικοί φίλοι στο σπίτι, σκάρωσα μια εύκολη τυρόπιτα, πράσινη σαλάτα και φιλέτα τσιπούρας στον φούρνο με λαχανικά, και ιδού μια δοκιμή με μερικά Μοσχοφίλερα που μου αρέσουν από την περιοχή και ελπίζω να αρέσουν και σ’ εσάς.

Ξεκίνησα ίσως ανορθόδοξα σερβίροντας με μια κερκυραϊκή συκομαΐδα ένα X•mf από το Κτήμα Τσέλεπου, ένα κρασί με την υπογραφή του οινολόγου Άρη Τσέλεπου, που θεωρώ εξαιρετικό! Από το Αμπελοτόπι «Περπατιάρα» επιλεγμένα σταφύλια, μηδαμινή παρέμβαση, κοκκινωπό και αφιλτράριστο, με αρώματα κυδωνιού, αποξηραμένου σύκου, τριαντάφυλλο γλυκό. Κι αφού ξεκινήσαμε από το όμορφο κτήμα της οικογένειας Τσέλεπου, συνεχίσαμε με την κλασική και αξεπέραστη ΠΟΠ Μαντινεία, φρέσκια και κοφτερή, που δεν έχει πάψει να μας ενθουσιάζει χρόνια τώρα. Δεν αντισταθήκαμε επίσης στον πειρασμό να δοκιμάσουμε και το ιδιαίτερο Blanc de Gris 2022, που οινοποιείται κατά το ένα τρίτο σε ανοξείδωτες δεξαμενές, άλλο ένα τρίτο σε αμφορείς και το υπόλοιπο σε μεγάλα δρύινα βαρέλια «foudres», όπου πραγματοποιείται και ολοκληρώνεται η ζύμωση. Ήταν υπέροχο με το ψάρι.

Η οινοποιία της οικογένειας Τρουπή είναι ένας ακόμα ογκόλιθος στο οικοδόμημα της Μαντινείας. Διαθέτει κρασιά με χαρακτήρα, που έκαναν μια πραγματική τομή στον χώρο με την ομώνυμη ΠΟΠ Μαντινεία. και δεν έπαψε να μας εκπλήσσει με το Hoof and Lur, αλλά και με το θαυμάσιο Holy Mania, ένα ΠΟΠ χαμηλής παρέμβασης, οινοποιημένο σε τσιμεντένιες δεξαμενές, με τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας στα καλύτερά τους.

Το γεύμα μας δεν μπορούσε παρά να κλείσει με μια νέα προσπάθεια, που μας έχει εντυπωσιάσει. Μπορεί το Milia Riza να βρίσκεται εκτός συνόρων Μαντινείας, στη γειτονική Νεμέα, αλλά τα αφρώδη του από Μοσχοφίλερο «τα σπάνε». Ανοίξαμε λοιπόν ένα Βlanc de Gris και απολαύσαμε τον ωραίο αφρισμό, την οξύτητα και τα εντυπωσιακά αρώματα

www.kathimerini.gr/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS