Αξίζει να προστατέψουμε τον Ερύμανθο




ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ, ΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ !!!

Μέχρι την 10/11/2023 πραγματοποιείται Δημόσια Διαβούλευση επί του προσχεδίου της 2ης αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης (ΣΔ) των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ) Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Πελοποννήσου το οποίο αφορά και τον ποταμό Ερύμανθο. Ο Δήμος Γορτυνίας έχει ήδη παρέμβει με προτάσεις στην διαβούλευση.
Η επιστημονική ομάδα του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΔΙΑΚΙΟΥ έχει επεξεργαστεί σχετικό Υπόμνημα για την συμμετοχή στην διαβούλευση.
Τοπικές Κοινότητες, Σύλλογοι, Φορείς και Ιδιώτες μπορούν να συμμετέχουν στην δημόσια διαβούλευση . Όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει με το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΔΙΑΚΙΟΥ vidiaki.pk@gmail.com και να λάβει το κείμενο του Υπομνήματος και σχετικές οδηγίες για την υποβολή του.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ:
1. Απαιτείται η προσθήκη της πρόβλεψης ότι: «Όλα τα ποτάμια συστήματα «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ Π.1-Π.2-Π.3-Π.4» προορίζονται για την ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού και για Δραστηριότητες Αναψυχής». Τούτο, διότι οι Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού και οι Δραστηριότητες Αναψυχής είναι οι χωροταξικοί προορισμοί του, βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το υδατικό περιβάλλον του, αναδεικνύουν σε ευρύτερους κύκλους ανθρώπων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τη φυσική ομορφιά του και αποτελούν την κύρια διέξοδο για την επιβίωση της παρά τον ποταμό Ερύμανθο περιοχής, η οποία απειλείται από οικονομικό μαρασμό και ερήμωση.
2. Πρέπει να θεσπιστεί η «γενική απαγόρευση εγκατάστασης υδροηλεκτρικών έργων είτε μικρών είτε μεγάλων για όλα τα ποτάμια συστήματα «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ Π.1-Π.2-Π.3-Π.4», διότι τυχόν παράλειψη θέσπισης της ρύθμισης αυτής ή τυχόν αντίθετη ρύθμιση θα βλάψει καίρια το Δημόσιο Συμφέρον, καθώς: (α) Είναι προφανές ότι κάθε τέτοιο έργο στον Ερύμανθο επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση του εν λόγω ποτάμιου συστήματος όσον αφορά: τα αναφερόμενα σε αυτό Πολιτιστικά – Ιστορικά Μνημεία, την Πανίδα η οποία περιλαμβάνει και σημαντικά Προστατευόμενα Είδη και την Χλωρίδα. (β)Είναι επίσης προφανές ότι κάθε τέτοιο έργο στον Ερύμανθο θα προκαλέσει μορφολογικές αλλοιώσεις του συστήματος. (γ) Καθιστά ανέφικτη την Οικολογική Παροχή για την διατήρηση του υδατικού συστήματος. (δ)Επηρεάζει αρνητικά κάθε προοπτική ανάπτυξης Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού και Δραστηριοτήτων Αναψυχής, παρά τον χωροταξικό προορισμό του.

George Koliopoulos

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη