Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου στην 39η Γιορτή Κάστανου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας




 Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. στην 39η Γιορτή Κάστανου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας 

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Γιορτής Κάστανου, με ενημέρωση και ξεναγήσεις των επισκεπτών στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Καστάνιτσας, στην Αρκαδία. Για άλλη μια χρονιά το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι του Πάρνωνα, με την ιδιαίτερη φυσική και αρχιτεκτονική ομορφιά, αποτέλεσε πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του διημέρου, 28 και 29 Οκτωβρίου 2023. 

Οι επισκέπτες του Κέντρου Ενημέρωσης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις και τον ρόλο της Μονάδας Διαχείρισης στην προστατευόμενη περιοχή, για τα παραδοσιακά επαγγέλματα τα οποία είναι συνυφασμένα με το δάσος, αλλά και για τα φυσικά μνημεία του Πάρνωνα, την ιστορία και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Καστάνιτσας. Παράλληλα, στον χώρο παρουσιάσεων του Κέντρου προβλήθηκαν ταινίες ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στην οικολογική και ιστορική-πολιτιστική αξία της περιοχής, ενώ οι επισκέπτες έλαβαν ενημερωτικά έντυπα, φυλλάδια, εγχειρίδια, χάρτες, οδηγούς αναγνώρισης κ.α., για το μοναδικό, για την πολύπλευρη αξία του, οικοσύστημα της περιοχής του Πάρνωνα.

Η Γιορτή Κάστανου, που διοργανώθηκε για 39η χρονιά από τον Μορφωτικό & Φυσιολατρικό Σύλλογο των Απανταχού Καστανιτσιωτών, πλέον αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις τοπικών προϊόντων και λαϊκής παράδοσης στον Πάρνωνα. Η φετινή γιορτή, πλαισιώθηκε από παραδοσιακούς χορούς από τα μέλη συλλόγων της περιοχής, περιπάτους συνοδεία οδηγών στα σοκάκια και στον πύργο του Καψαμπέλη (κάστρο της Καστάνιτσας), παιδικό εργαστήρι με κάστανα, αφήγηση παραμυθιών, ενημέρωση για την Τσακώνικη διάλεκτο κ.α. Τέλος, οι επισκέπτες της γιορτής είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν κάστανα και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (μέλι, καρύδια, γλυκά του κουταλιού, βότανα, κ.λπ.) από ντόπιους παραγωγούς. 

#ofypeka #necca #mabParnonMaleas #Natura2000

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS