Εκπληκτικό αφιέρωμα απο το Vrahomania για την Νεστάνη και το Αναρριχητικό Πεδίο

 



Του Άρη Θεοδωρόπουλου

Μια προσπάθεια του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, κλείνει ένα κύκλο 30 και πλέον ετών και παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην ευρύτερη αναρριχητική κοινότητα.

Πρόκειται για ένα όμορφο αναρριχητικό πεδίο, που είναι εύκολα προσβάσιμο και μπορεί να καταστεί πόλος έλξης αναρριχητών από όλο τον κόσμο αλλά και να δώσει άλλη μία διέξοδο αθλητισμού και δραστηριοτήτων στους νέους της Τρίπολης και της ευρύτερης περιοχής.

Η Νεστάνη, είναι ορεινό χωριό του Νομού Αρκαδίας, 500 περίπου κατοίκων, χτισμένo στους πρόποδες του Αρτεμισίου όρους. Απέχει μόλις 15 χλμ. από την Τρίπολη και βρίσκεται κοντά στα διόδια της νέας εθνική οδού Αθηνών-Τριπόλεως.

Ίσως το όνομα να προέρχεται από τη λέξη νόστος (που σημαίνει «επιστροφή στην πατρίδα»), ίσως και να προέρχεται από το βυζαντινό τοπωνύμιο Κηπιανά, που εξελίχθηκε σε Τσιπιανά, που ήταν και το όνομα του χωριού ως τη μετονομασία, το 1927, σε Νεστάνη. από την ομώνυμη αρχαία αρκαδική πόλη, της οποίας τα ερείπια βρίσκονται σε παρακείμενο λόφο.

Σε μικρή απόσταση από τη σημερινή Νεστάνη βρίσκονται και τα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Νεστάνης. Ο Παυσανίας, ο οποίος πέρασε από εκεί στη διάρκεια των περιηγήσεών του, αναφέρει την ύπαρξη ιερού της Δήμητρας, όπου οι ντόπιοι πραγματοποιούσαν ετήσια εορτή προς τιμήν της.

Στην πεδιάδα κάτω από τη Νεστάνη, το «Άργον πεδίον» των αρχαίων, και στην ευρύτερη περιοχή ανθούσε από παλιά η αμπελουργία και τα τοπικά κρασιά ήταν και παραμένουν ονομαστά.

Το αναρριχητικό πεδίο της Νεστάνης, προσφέρει πλέον μια ολοκληρωμένη γκάμα βαθμολογιών και στυλ αναρρίχησης (Πχ Πλάκες, αρνητικά, κολονέτα κτλ).

Παραδίδεται σε χρήση από τον τοπικό ορειβατικό σύλλογο ΕΟΣ Τρίπολης, και είναι κατάλληλο τόσο για νέους αναρριχητές, αλλά και για ποιο προχωρημένους, μέσου αλλά και υψηλού επιπέδου αναρριχητές.

Το αναρριχητικό πεδίο της Νεστάνης διαθέτει πλέον 80 αναρριχητικές διαδρομές, οι οποίες μοιράζονται στα υποπεδία Πύργος της Νεστάνης, Μορέας, Αργόν Πεδίον, Βουλωμένη, Λιθάρι και Ονειροπόλος.

Το πεδίο αναμένεται να υπερβεί τον τοπικό του χαρακτήρα και να αποτελέσει σημαντικό κόμβο, τόσο για ξένους αναρριχητές οι οποίοι επισκέπτονται την Πελοπόννησο (ιδιαίτερα δημοφιλής είναι ο γύρος της Πελοποννήσου με αναρρίχηση), όσο και για σχολές αναρριχητών από την Αθήνα.

Συνοψίζοντας, πιστεύουμε πως η σημαντική αναρριχητική υποδομή που δημιουργήθηκε έχει τις δυνατότητες να καταστήσει την περιοχή σαν ένα πολύ ενδιαφέροντα πόλο ενναλακτικού τουρισμού, προσδίδοντας ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαμονή:

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Νεστάνης διαχειρίζεται το Πάρκο της Βουλωμένης, ακριβώς πλάι στο παρκινγκ του αναρριχητικού πεδίου.

Υπάρχει η δυνατότητα για διαμονή (με αντίσκηνο) στους χώρους του πάρκου.

Για να εξασφαλίσετε την πρόσβαση στο Πάρκο, καλέστε τα τηλέφωνα:

6946784454 (Νίκος Λιάπης, English speaking), 6974197514 (Γιώργος Αγγελόπουλος) και 6945572782 (Μαρία Κολοντούρου).

Ιστορικό:

Η πρώτη διαδρομή στην ορθοπλαγιά της Νεστάνης ανοίχτηκε το 1986 από τους Δ. Σωτηράκη, Α. Θεοδωρόπουλο. Πρόκειται για το χαρακτηριστικό μεγάλο δίεδρο 100 μέτρων, στο υποπεδίο Λιθάρι. Η διαδρομή είναι παραδοσιακή, δηλ. ανοίχτηκε χωρίς την τοποθέτηση μόνιμων ασφαλειών.

Το Σεπτέμβριο του 2000, ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης χρηματοδότησε την οργάνωση του πεδίου Βουλωμένη, στα πλαίσια της σχολής αναρρίχησης αρχαρίων που διοργάνωσε εκείνη την εποχή. Από το Νίκο Χατζή ανοίχτηκαν 13 διαδρομές από V- έως VII με ανάπτυγμα από 20- 25 μέτρα.

Στη συνέχεια ανοίχτηκαν μερικές διαδρομές ακόμα από τους Χ. Ρήγα, Θ. Μιχαηλίδη, Κ. Τσουκλείδη, Γ. Κολόκα.

Την άνοιξη του 2023 το πεδίο αναπτύχθηκε και ανακαινίστηκε εκ βάθρων. Διαθέτει πλέον συνολικά 80 (πιστοποιημένες) διαδρομές, στα πλαίσια του προγράμματος του Δήμου Τρίπολης, από την ομάδα του ClimbGreece.

Υπεύθυνοι ήταν οι Άρης Θεοδωρόπουλος και Δημήτρης Τιτόπουλος. Στην ομάδα διάνοιξης επίσης συμμετείχαν οι Δημήτρης Οικονόμου Αντώνης Σκευοφύλακας και Δήμητρα Κλαουδάτου. Επίσης πολύτιμη ήταν η βοήθεια εκ μέρους του ΕΟΣ Τρίπολης και ιδίως των Χρήστου Ρήγα και Αγγελική Κανελλοπούλου.

Ανοίχθηκαν 60 νέες διαδρομές και επιπλέον, ελέγχθηκαν, συντηρήθηκαν και καθαρίστηκαν 20 περίπου παλιότερες διαδρομές.

Οι εργασίες αφορούσαν τα εξής:

• τον έλεγχο και επιλογή των βράχων για διάνοιξη των διαδρομών.

• τον καθαρισμό των βράχων από σαθρά κομμάτια και βλάστηση

• Tον εξοπλισμό / ασφάλιση των διαδρομών.

• Την αναρρίχηση και βαθμολόγηση των διαδρομών.

• Την ονομασία των διαδρομών και τοποθέτηση πινακίδας στη βάση κάθε μιας.

Επίσης στη βάση των υπο-πεδίων, όπου υπάρχουν μικρά εκτεθειμένα μπαλκόνια, τοποθετήθηκαν φιξαρισμένα σχοινιά, ώστε να είναι άνετη και ασφαλής η μετακίνηση των αναρριχητών.

Κάτω από κάθε διαδρομή, επικολλήθηκε μεταλλική ταμπελίτσα (από το ίδιο ανοξείδωτο μέταλλο των βυσμάτων) με την ονομασία διαδρομής, χαραγμένη με laser.

Φωτο: Οι Αντώνης Σκευοφύλακας και Δημήτρης Τιτόπουλος κατά τη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης διαδρομών, στο αρνητικής κλίσης υποπεδίο «Πύργος Νεστάνης».
Φωτο: Ο Δημήτρης Οικονόμου, ανοίγοντας τις διαδρομές στο υποπεδίο «Αργόν Πεδίον».

Αναρριχητικό Πεδίο Νεστάνης, 80 διαδρομές:

Α. «Πύργος της Νεστάνης», νέο υποπεδίο: 9 διαδρομές.

Β. «Μορέας»: Νέο υποπεδίο: 11 διαδρομές.

Γ. «Βουλωμένη», υφιστάμενο υποπεδίο: 18 διαδρομές.

Δ. «Αργόν Πεδίον» νέο υποπεδίο: 20 διαδρομές.

Ε. «Λιθάρι», υφιστάμενο υποπεδίο: 8 διαδρομές.

ΣΤ. «Ονειροπόλος», νέο υποπεδίο: 14 διαδρομές.

Για την προβολή του αναρριχητικού πεδίου της Νεστάνης θα δημοσιεύσουμε στο διαδίκτυο αναλυτικό αναρριχητικό οδηγό για την περιοχή στα Ελληνικά στην ιστοσελίδα (vrahomania.gr) και στα αγγλικά στην (climbgreece.gr).

Επίσης το πεδίο θα συμπεριληφθεί στην επόμενη έκδοση του αναρριχητικού οδηγού:

GREECE SPORT CLIMBING, the best of.

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για το αναρριχητικό πεδίο και λίστα των διαδρομών που ανοίχτηκαν, (ή ελέγχθηκαν και εν συνεχεία καθαρίστηκαν και συντηρήθηκαν).

Νεστάνη κύρια ορθοπλαγιά.

Υποπεδία Πύργος της Νεστάνης, Μορέας, Αργόν Πεδίον, Βουλωμένη, Λιθάρι

Προσανατολισμός: ΒΔ.

Σκιά: Σκιά το πρωί, έως τις 14.00 στο κύριο πεδίο της Νεστάνης. Στο υποπεδίο Ονειροπόλος, σκιά μετά τις 16.00

Αναρρίχηση:

Εξαιρετική ποιότητα .βράχου, με συμπαγείς πλάκες, αρνητικά και αφθονία πιασιμάτων (τσέπες). Η αναρρίχηση εδώ είναι κυρίως τεχνική και ισορροπιστική, με μεγάλη ποικιλία σε κινήσεις.

Στο υποπεδίο του Πύργου της Νεστάνης, τον Μορέα και το Αργό Πεδίον, κυριαρχούν οι αρνητικές κλίσεις σε πορτοκαλί βράχο, με διάσπαρτα μεγάλα πιασίματα. Εδώ συναντάμε πιο δυναμικές κινήσεις και διαδρομές με μεγάλες αθλητικές απαιτήσεις.

Συνθήκες:

Ιδανική εποχή για αναρρίχηση είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά επίσης μπορείτε να σκαρφαλώσετε σε αυτό τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, επιλέγοντας τις δροσερές και τις ζεστές ώρες της μέρας αντίστοιχα.

Εξοπλισμός: Σχοινί 70m (80m για τα extension). Σετάκια: 20m, 12 σετάκια / 30m, 16 σετάκια / 40m, 22 σετάκια.

Παιδιά: Με σχετικά μικρή πρόσβαση σε μονοπάτι και ομαλές περιοχές κάτω από τα βράχια, τα υπο-πεδία Βουλωμένη, Αργόν Πεδίον και Ονειροπόλος, είναι κατάλληλα για παιδιά και οικογένειες.

Πρόσβαση:

Νεστάνη (Πάρκο Βουλωμένης): 37.609344, 22.456793 (Συντεταγμένες GPS)

Από την Αθήνα, ακολουθήστε την Εθνική οδό για Κόρινθο και Τρίπολη. Αμέσως μετά τα διόδια της Νεστάνης (15 χλμ πριν την Τρίπολη) βγείτε δεξιά και πάλι δεξιά στο βενζινάδικο (και ταβέρνα Μπακαλόγατος), κατευθυνόμενοι προς τον οικισμό της Νεστάνης. Περνάτε σε υπόγεια διάβαση κάτω από την εθνική οδό και αμέσως θα δείτε στα αριστερά σας το πάρκο της Βουλωμένης. Παρκάρετε σε διαμορφωμένο παρκινγκ- παράδρομο. Διασχίζετε το δρόμο και ακολουθείτε το μονοπάτι με τους κούκους για 10-12 λεπτά ως το υποπεδίο Βουλωμένη, όπως ακριβώς διακρίνεται στην πανοραμική φωτογραφία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ:

Νεστάνη – Vrahomania

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS