Η Ένωση Τριπολιτών Αττικής γιόρτασε τα 70 χρόνια της από την ίδρυσή της



    Η Ένωση Τριπολιτών Αττικής γιόρτασε τα 70 χρόνια της από την ίδρυσή της με εκδήλωση που έγινε στο Αμφιθέατρο Αντ. Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου της Ουρανίας Αναγνωστοπούλου που τόνισε ότι η Ένωση Τριπολιτών υπήρξε ‘’κύτταρο της κοινωνικής ζωής, μια μικρή Τρίπολη μέσα στην αχανή πρωτεύουσα, συνεκτικός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα πόλη και στα ακουσίως, συνήθως, ξενιτεμένα παιδιά της’’.
Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Τρίπολης Κων/νος Τζιούμης αναφερόμενος στην ιστορική πορεία και προσφορά της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής και στην πολυτάλαντη προσωπικότητα του Δημήτρη Ταλαγάνη.
Η Ομότιμη καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρος της Ε.Τ.Α. Μάρω Βενετσανοπούλου διεξήλθε στην ομιλία της την ιστορική διαδρομή της Ε.Τ.Α. από την ίδρυση του αρχικού Συλλόγου Τριπολιτών το 1933 και εντεύθεν, καθώς και το έργο της. Η πορεία της Ένωσης προβλήθηκε αναλυτικά και σε σχετικό βίντεο που ακολούθησε. 
    Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης καλύφθηκε από το τιμητικό αφιέρωμα στον αείμνηστο διακεκριμένο Αρκάδα αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Δημήτρη Ταλαγάνη. Στη ζωή, στην καλλιτεχνική, κοινωνική - πολιτική πορεία του και στην πολυτάλαντη προσωπικότητά του αναφέρθηκε διεξοδικά ο Αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δημήτριος Λαδάς. Το πολυσχιδές καλλιτεχνικό του έργο ανέλυσε λεπτομερώς, υποστηριζόμενη από τις σχετικές διαφάνειες, η Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.
    Αναγνώσθηκε, εφόσον ο ίδιος δεν μπόρεσε για λόγους υγείας να παραστεί στην εκδήλωση, ο χαιρετισμός του Τριπολίτη ζωγράφου – εικαστικού και συμμαθητή του Δημήτρη Ταλαγάνη Απόστολου Γιαγιάννου. Ο χαιρετισμός έφερε τον εύστοχο τίτλο ‘’Δ. Ταλαγάνης, ο πρίγκιπας της Τρίπολης’΄. 
    Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης Δημήτρης Μανιατάκος.
    
    Όλοι οι ομιλητές ήταν Τριπολίτες (πλην του κ. Μανιατάκου, που δήλωσε Λάκων στην καταγωγή αλλά ‘’γνήσιος Τριπολίτης’’).
    Τιμητικό βραβείο για τον Δημ. Ταλαγάνη, δημιουργία της Προέδρου της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών Μαρίας Γαβρήλου, επέδωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής Ουρανία Αναγνωστοπούλου στην αδελφή του Δημ. Ταλαγάνη Κωστούλα Χρονοπούλου – Ταλαγάνη, η οποία στη συνέχεια προσέφερε δώρο ξεχωριστά σε κάθε ομιλητή, στον συντονιστή και στην Πρόεδρο της Ένωσης. 
    Η εκδήλωση έκλεισε με δώρα βιβλία - εκδόσεις της ΕΤΑ προς τον Δήμαρχο, τους ομιλητές και τον συντονιστή.
   Μεγάλος ο αριθμός των παρισταμένων στη γιορτή παρά το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα που είχε προκαλέσει στο κέντρο της Αθήνας και κατ’ επέκταση στην περιφέρεια η πορεία διαμαρτυρίας των αστυνομικών. Ανάμεσά τους ο Βουλευτής Αρκαδίας Κ. Βλάσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης Κων. Τζιούμης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης Γεωργ. Παναγοπούλου, η Αντιδήμαρχος Τρίπολης Ελ. Καρούντζου, ο πρώην Δήμαρχος Παπάγου Βασ. Ξύδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Τρίπολης Σωτ. Παπαδημητρίου και Μ. Φράγκου, η Γεν. Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Άννα Καραπαναγιώτη, ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης Δημ. Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου καθηγητής Κων. Μαρινάκος, η Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Μελετών ‘’Ιωάννης Καποδίστριας’’ Μαίρη Ζηλεμένου, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παν. Μπένος επικεφαλής μελών του Δ.Σ. της ΠΟΕ, η πολιτευτής Αρκαδίας Αντ. Γιαννούλη, ο π. καθηγητής του Παν/μίου Αιγαίου Δημ. Λαγός, οι Πρόεδροι Αρκαδικών Συλλόγων: Ι. Αποστολόπουλος (Λεβιδιωτών), Γ. Αδαμόπουλος (Καρυτινών), Ν. Τσιντής (Αρκάδων Γλυφάδας), Ματ. Γκουτζιούλη (Πιανιωτών), Μ. Γαβρήλου (Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών), η Γεν. Γραμματέας της Παγγορτυνιακής Ένωσης Ελ. Παπαγιάννη, καθώς και η αδελφή του Δημ. Ταλαγάνη Κωστούλα Χρονοπούλου – Ταλαγάνη και ο ανεψιός του Κων. Χρονόπουλος.
   Τον Αρκαδικό Τύπο εκπροσώπησαν οι δημοσιογράφοι Δημ. Μανιατάκος συντονιστής της εκδήλωσης (Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης) και Δημ. Μητρόπουλος (‘’Πρωινός Μοριάς’’).





Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη