Ο Τουρισμός στην Ορεινή Αρκαδία

 







Kostas Lambros 


Ο Τουρισμός στην Ορεινή Αρκαδία.
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τον Κορωνοϊό, φαίνεται ότι ο Τουρισμός έχει εξελιχθεί σε μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την Ορεινή Αρκαδία.
Δίνει ελπίδες για την αναζωογόνηση των κύριων προορισμών (Δημητσάνα, Βυτίνα, Στεμνίτσα, Λαγκάδια κλπ) αλλά και των χωριών που βρίσκονται γύρω από αυτούς. Ο μεγάλος πλέον αριθμός επισκεπτών, σε συνδυασμό με τις σχετικά μικρές επενδύσεις που απαιτούνται για καταλύματα (π.χ. τύπου AirBnB) επιτρέπει την διάχυση των επισκεπτών σε όσο περισσότερα χωριά γίνεται.
Είναι επομένως ο Τουρισμός, ένας τομέας της οικονομίας, στον οποίο η Ορεινή Αρκαδία, (με τη Γορτυνία να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της) επιδεικνύει πολύ καλές επιδόσεις. Το θέμα είναι οι επιδόσεις αυτές να γίνουν ακόμη καλύτερες ή τουλάχιστον αν θα διατηρηθούν.
Γιατί υπάρχουν αρκετοί ακόμη τομείς του τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή μας, που ακόμη δεν έχουν βγεί στο προσκήνιο!
Με άλλα λόγια: Μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης; Είναι βιώσιμος;
Γιατί ο Τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητη και απρόβλεπτη οικονομική δραστηριότητα. Εκεί που χαιρόμαστε με γεμάτες τις τσέπες, εύκολα αρχίζουμε τα κλάματα.
Επιβάλεται επομένως να ληφθούν μέτρα και κίνητρα, έτσι ώστε η επέκταση αυτή να μεγαλώνει.
Ας τα σκεφτούν αυτά, η Δημοτική Αρχή της Γορτυνίας, η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου /Αρκαδίας και οι Αρκάδες Βουλευτές. Ας το σκεφτούν και ας το πάρουν σοβαρά.
Γιατί επιβάλεται, το κράτος (κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση) να πάρει μέτρα και να δώσει κίνητρα ώστε η πετυχημένη αυτή οικονομική δραστηριότητα να επεκταθεί και θεματικά και γεωγραφικά.
Ας κάνουν κινήσεις, με πρώτη και άμεση ίσως, τη δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO). Ενός φορέα, που θα παρακολουθεί τον τουρισμό της περιοχής μας, θα μετράει, θα ερευνά και θα συμβουλεύει τους αρμόδιους, ώστε αυτοί να κινούνται ανάλογα.
Μεταξύ ικανοποίησης και πανηγυρισμών όμως, ας το σκεφτούν σοβαρά και οι Δημητσανίτες, οι Βυτιναίοι, οι Στεμνιτσιώτες, οι Λαγκαδινοί και όλοι οι άλλοι επαγγελματίες της περιοχής μας, που είναι οι άμεσα ωφελούμενοι. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ όμως!
Γιατί, ακόμη και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δεν είμαστε αρκετοί. Είμαστε μόλις το 5% των διανυκτερεύσεων της μικρής Σαντορίνης. Είμαστε όσο δύο-τρία μόνο, μεγάλα Ξενοδοχεία της Ρόδου!!!
Όμως είμαστε ακόμη στην αρχή.

Kostas Lambros

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS