Για πιο υγιεινές τσίκνες...

 





ΤΣΙΚΝΕΣ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ

---------------------------

μερικές συμβουλές για ψήσιμο σε κάρβουνα και γκριλ..

να κάνουμε πιο υγιεινό το έθιμο..

ΓΙΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΣΙΚΝΕΣ:-Χρησιμοποιήστε ψαχνό κρέας και, αφαιρέστε το δέρμα, κόψτε το λίπος πριν από το μαγείρεμα.

- Μαρινάρετε το κρέας σας.

- Μην τοποθετείτε κοντά στα κάρβουνα το κρέας.

- Τοποθετήστε τη σχάρα ή το τηγάνι σε θέση μακριά από την πηγή θερμότητας.

- Προαιρετικά πριν το ψήσιμο κάντε ένα “πέρασμα” από το φούρνο για

5-10 λεπτά.

- Αποφεύγετε να τρώτε μαυρισμένο ή απανθρακωμένα κρέας.

- Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο (εξωτερικά) και προαιρετικά τυλίξτε σε

λαδόκολλα (εσωτερικά).

ΓΙΑΤΙ ΜΑΡΙΝΑΔΑ:Μαρινάδες που περιέχουν ξύδι, ελαιόλαδο ή/και χυμούς εσπεριδοειδών, σκόρδο, κουρκουμά, δενδρολίβανο μπορούν να προστατεύσουν το κρέας και να μειώσουν τις επιβλαβείς χημικές ουσίες (ΗCAs– ετεροκυκλικές αμίνες) ακόμα και κατά 65% !

Αντίθετα, μαρινάρισμα με σάλτσα μπάρμπεκιου μπορεί να προκαλέσει αύξηση των HCA στα 10 και 15 λεπτά.

ΓΙΑΤΙ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ; Για να αποφύγουμε επιβλαβείς ουσίες όπως οι PAH (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες). Όταν το λίπος από το κρέας στάζει ελεύθερα στα κάρβουνα ή σε καυτή επιφάνεια σχηματίζονται οι PAH, που είναι ουσίες αποδεδειγμένα καρκινογόνες.PAH μπορούν να σχηματιστούν και στα καμένα, πολυψημένα κρέατα..

ΝΑ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ:- ξύσμα από 2 λεμόνια

- 1/3 φλιτζ ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο

- 1/3 φλιτζ φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου

- 1/4 φλιτζ φρέσκα φύλλα φασκόμηλου

- 1/4 φλιτζ χοντρό μαύρο πιπέρι

- 1 κουταλιές της σούπας αλάτι

Αναμείξτε τα υλικά μέχρι το σκόρδο, τα βότανα και το ξύσμα λεμονιού να γίνουν «ένα». Αποθηκεύετε το υλικό καλά καλυμμένα στο ψυγείο. Όταν είναι έτοιμη η σχάρα, περάστε με ένα στρώμα την επιφάνεια του κρέατος (μπριζόλες, χοιρινές μπριζόλες, στήθος κοτόπουλου κα).

ΥΓ: τα ψητά λαχανικά δεν παράγουν HCA και PAH και είναι γευστικότατα !

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MEd

Ομάδα Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Ομάδα Ειδικών Δημόσιας Υγείας

e-mail: bertzeletos@gmail.com

site: www.dbertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS