Ο ληνός των Κολοκοτρωναίων



Ο ΛΗΝΟΣ ΤΩΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΩΝ, ΜΟΝΗ ΑΙΜΥΑΛΩΝ

Ο ληνός των Κολοκοτρωναίων, δίπλα στη μονή Αιμυαλών, δεν ήταν απλά ενα πατητήρι σταφυλιών. Ήταν τόπος θυσίας του Γιάννη Κολοκοτρώνη, "του Ζορμπά", αδελφού του Κολοκοτρώνη και των εξαδέλφων του.
  Στα χρόνια της προεπαναστατικής Ελλάδας και μετά τα Ορλωφικά οι κλέφτες καταδιώκονταν με τουρκικό φιρμάνι και πατριαρχικό επιτίμιο ( αφορισμό). Πολλοί κλέφτες βρήκαν καταφύγιο τότε στα απάτητα βουνά της Αρκαδίας.
   Φεβρουαριος 1806. Χειμώνας, ψύχος πολύ!
Ενα μπουλούκι έξι κλεφτών με αρχηγό τον Ζορμπά προσφεύγουν στη Μονή. Αρχικά, ενας μοναχός τους προσφέρει απλόχερα " ψωμοτύρι" και τους κρύβει στο κτήριο του ληνού. Στη συνέχ εια τους καταδίδει στις Αρχές. Περικυκλώνεται ο ληνός και το " μπιστολίδι" αντηχεί στη γύρω περιοχή. Οι κλέφτες δεν παραδίνονται. Οι Τούρκοι ρίχνουν στον ληνό αναμεμειγμένο θειάφι με κερί. Παίρνουν φωτιά οι κληματόβεργες. 
    Αναγκάζονται τότε να βγουν από τον ληνό και δίνουν άνιση μαχη με τους Τούρκους. Θα βρουν και οι εξι ηρωϊκό θάνατο. Θα κόψουν τα κεφάλια τους, θα τα παλουκώσουν και θα τα περιφέρουν στην Τρίπολη, προς σωφρονισμό αυτών, που υποθάλπουν κλέφτες.
    Ο Κολοκοτρώνης αγνάντευε από την Κλεινίτσα, απέναντι, το μακελειό. Τόσο αβάσταχτος ήταν ο πόνας του για τον θάνατο του αδελφού του, που καταράστηκε τη Μονή να καταστραφεί απο τους απογόνους του. Αργότερα, το 1842, όταν βρέθηκε στη Δημητσάνα, τον καλεσε ο Ηγούμενος να επισκεφτεί τη Μονή. Αυτός αρνήθηκε, όμως πήρε πίσω την κατάρα του.

Ο ληνός των Κολοκοτρωναίων αποκαλύφτηκε με τη διάνοιξη του μονοπατιού, από το Menalon Trail.

Πηγή Δήμητρα Γαιτανη Συρεγγελα 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS