Στο Άστρος Κυνουρίας δημιουργήθηκε το πρώτο θεματικό ελληνικό πάρκο ελιάς (photo/ertnews.gr)

Υπεραιωνόβιες ελιές, μνημεία της φύσης από τα χρόνια του περιηγητή Παυσανία, καθώς και παλιά αντικείμενα καλλιέργειας της ελιάς και παραγωγής ελαιολάδου συνθέτουν το πρώτο θεματικό ελληνικό πάρκο ελιάς στο Άστρος Κυνουρίας στην Αρκαδία. Η προσπάθεια δημιουργίας του πάρκου έγινε από μαθητές και εκπαιδευτικούς του Επαγγελματικού Λυκείου της περιοχής και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Το Άστρος και η Βόρεια Κυνουρία είναι συνυφασμένες με την ελιά και το λάδι, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο εκπαιδευτικός Nίκος Πολυμενάκος. Ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών και οι μαθητές του σχολείου έχοντας στο ενεργητικό τους αρκετές αξιέπαινες και φιλόδοξες προσπάθειες θέλησαν να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, φτιάχνοντας ένα πάρκο που στόχο έχει την περιβαλλοντική κοινωνική εκπαιδευτική και πολιτιστική διάσταση, πρόσθεσε.

Στο πάρκο περιλαμβάνονται αντικείμενα για την επεξεργασία της ελιάς τα οποία έρχονται από τον 7ο αιώνα και τον 5ο αιώνα π.Χ. αλλά και τον Μεσαίωνα. Επίσης εκτίθενται μυλόπετρες και μια ντιζελομηχανή από το 1908 που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή ελαιολάδου αλλά και κάρα, αλέτρια, άροτρα, σβάρνες, κλπ. Τέλος μπορείτε να δείτε κιούπια από το 1500 αλλά και σύγχρονες δεξαμενές φύλαξης ελαιολάδου.

 κιούπια από το 1500 αλλά και σύγχρονες δεξαμενές φύλαξης ελαιολάδου (photo/ertnews.gr)

Πηγή - ertnews.gr
Αγροτών Αναγνωσμα