“Πράσινο φως” για e-επίδοση εγγράφων στο Δημόσιο από ΣτΕ και Δικαστήρια Τρίπολης , Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, και Αθηνών







Ανοίγει ο δρόμος για την e-επίδοση δικαστικών εγγράφων προς το Ελληνικό Δημόσιο, μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κοινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.


Η αρχή, όπως προβλέπει η απόφαση, για την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων προς το Δημόσιο θα γίνει άμεσα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τρίπολης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά την πάροδο 6 μηνών το σύστημα ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων θα επεκταθεί σε όλα τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Η ηλεκτρονική επίδοση θα πραγματοποιείται μέσω διαλειτουργικότητας μεταξύ του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικών Δικαστηρίων (Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. Δ.Δ.) και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ο.Π.Σ. Ν.Σ.Κ.), με σκοπό την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας της Διοικητικής Δικαιοσύνης.

e-επίδοση δικαστικών εγγράφων: Ποιες κατηγορίες αφορά

Ειδικότερα όπως προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ με ηλεκτρονικό τρόπο θα επιδίδονται:


α) δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια σε διαφορές ουσίας που το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και οι σχετικές με τις δίκες αυτές κλήσεις με τα δικόγραφα που τις συνοδεύουν και

β) δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες επιδικάζεται δικαστική δαπάνη υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως αν αυτό εκπροσωπείται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τρόπος διενέργειας ηλεκτρονικών επιδόσεων


Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της κοινής υπουργικής απόφασης:Οι επιδόσεις κατά τα άρθρα21 του π.δ.18/1989 και 48 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας προς το Ελληνικό Δημόσιο δια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), εφόσον γίνονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 και της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4990/2022, με ηλεκτρονικά μέσα, διενεργούνται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας μεταξύ του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικών Δικαστηρίων (Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. Δ.Δ.) και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ο.Π.Σ. Ν.Σ.Κ.).
Οι επιδόσεις που διενεργούνται προς το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις πενήντα (50) ημερησίως ανά Δικαστήριο.
Σε περίπτωση τεχνικής αδυναμίας για τη διενέργεια της επιχειρούμενης ηλεκτρονικής επίδοσης σε οποιοδήποτε από τα δύο πληροφοριακά συστήματα, η επίδοση διενεργείται αμέσως μόλις εκλείψει η τεχνική αδυναμία. Σε κάθε περίπτωση, η επίδοση μπορεί να λάβει χώρα με την έγχαρτη διαδικασία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS