Συμμετοχή Menalon Trail στo Smart Rural 27 στις Βρυξέλλες



Βρυξέλλες 18-19/3/2024 - Η ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, ως τοπικός φορέας με αναπτυξιακή δυναμική, συμμετέχει ενεργά σε διάφορα ευρωπαϊκά φόρα για την ορεινή ανάπτυξη όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ορεινών Περιοχών (Euromontana) και στην πλατφόρμα Rural Pact Community της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαμε και στο τελικό συνέδριο της πρωτοβουλίας Smart Rural 27 που διεξήχθη στις Βρυξέλλες 18-19/3/2024. 
Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των προκλήσεων και των ευκαιριών που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης μέσω της ενεργοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, των φυσικών και πολιτιστικών πόρων τους. 
Κύριο μήνυμα αποτέλεσε η εξεύρεση λύσεων που με «έξυπνο» τρόπο θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να καταστήσουν ελκυστικό τον αγροτικό χώρο ταυτόχρονα όμως ανθεκτικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο. 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των περιοχών μέσω των παρεμβάσεων Leader στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής παρέχοντας ένα πρακτικό οδηγό εφαρμογής για τη δημιουργία Έξυπνων χωριών (Smart Villages). 
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι εθνικών και περιφερειακών αρχών, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, παρουσιάσθηκαν παραδείγματα περιοχών της Ευρώπης που συνδυάζοντας παράδοση και σύγχρονες τάσεις φέρνουν την καινοτομία και την ανθεκτικότητα στο προσκήνιο αλλάζοντας άρδην τον τρόπο ζωής και εργασίας σε απομονωμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
H περίπτωση του Menalon trail, ως ένα επιτυχές και ευφυές παράδειγμα δραστηριοποίησης σε αγροτικό χώρο έτυχε ιδιαίτερης προσοχής τόσο κατά τη διάρκεια των κύριων συνεδριάσεων όσο και στην παράλληλη εκδήλωση “Lighthouse communities”, όπου οι επισκέπτες ενημερώθηκαν από την εθελόντρια της Κοιν.Σ.Επ. Δημοπούλου Γεωργία για τη δημιουργία και τη πιστοποίηση του μονοπατιού.
Η παρουσία του Menalon trail στo Smart Rural 27 έρχεται να προστεθεί σε μια πληθώρα δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ τα τελευταία έτη προς την κατεύθυνση ανάδειξης της συμβολής του μονοπατιού στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού ( πεζοπορικού, περιηγητικού, πολιτιστικού κλπ) που αποτελούν εργαλεία βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη