Αναβίωσε το νόστιμο έθιμο του Κουρμπανιού στον Ακοβο Αρκαδίας




Εορτή του Αγίου Γεωργίου και το Κουρμπάνι στον Άκοβο αρκαδίας.

Οι Ακοβίτες διατηρούν τις παραδόσεις και κρατούν ζωντανά τα έθιμα του τόπου τους. Κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του χωριού,  αναβιώνει ένα μοναδικό τοπικό έθιμο, η «θυσία του Κουρμπανιού», το οποίο καθιερώθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας από τον προεστό Καρούτσο, πεθερό του Κολοκοτρώνη. Ο Καρούτσος έταξε να θυσιάζεται κάθε χρόνο ένα μοσχάρι στον Άη-Γιώργη. Στο φαγητό έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν μόνον οι ξένοι επισκέπτες και όχι οι Ακοβίτες ή οι έχοντες συγγενείς εκεί. Στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχει στέγαστρο για τους προσκυνητές, σφαγείο όπου γίνεται η θυσία του μοσχαριού, όπως και μαγειρείο όπου γίνεται η προετοιμασία και το μοίρασμα του κρέατος στους ξένους επισκέπτες.Ευχαριστούμε.!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Πηγή Μέλπω Τσάκωνα

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη