ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Tο κείμενο που διαβάστηκε σήμερα στη συγκέντρωση:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη με τα σκουπίδια.
Διευκρινίζουμε τα εξής:
1) Όλο το Δ.Σ. του Δ. Τρίπολης έχει ευθύνες, ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί, και όλες οι Δημοτικές Αρχές που πέρασαν απ’ το Δήμο. Όμως εξ αντικειμένου τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει αυτή τη στιγμή η παρούσα Δημοτική Αρχή.
2) Δεν είμαστε αρμόδιοι να γνωρίζουμε αν φέρει μεγαλύτερες ευθύνες ή όχι η Περιφέρεια. Όμως όταν δια στόματος κ. Νικολάκου μας λέει να «κόψουμε το λαιμό μας» δεν δείχνει τη δέουσα αλληλεγγύη και συνεργασία για ένα πρόβλημα που απειλεί ήδη την υγεία όλων μας.
3) Το να χωροθετήσεις ένα ΧΥΤΥ στον Δ. Τρίπολης ο οποίος έχει μία πολύ μεγάλη έκταση, δεν απαιτεί τους χρόνους που ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος. Θέλει μία σειρά εγκρίσεις από Υπηρεσίες, ΟΜΩΣ στην παρούσα φάση ποια Αρμόδια Υπηρεσία θα πάρει την ευθύνη να καθυστερήσει έστω και μία ημέρα την απαιτούμενη από αυτήν έγκριση; Αλήθεια την περιβαλλοντική μελέτη για Μεγαβουνι γιατί δεν την προχωρεί? Εκεί ποιος του φταίει?
Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα η παρούσα Δημοτική Αρχή το πρόβλημα ήταν γνωστό και έχουν ήδη περάσει 6 μήνες!
Απλά θέλει τόλμη και ισχυρή Βούληση. Δεν μπορεί ο κ. Δήμαρχος να «υποχωρεί» στις απαιτήσεις 15 κατοίκων του καθενός οικισμού και να κρατάει όμηρο ολόκληρη πόλη.
4) Το Λεβίδι δεν είναι λύση ούτε προσωρινή. Μιλάμε για παράνομο ΧΑΔΑ που έπρεπε ήδη να έχει «κλείσει» και ο οποίος βρίσκεται σε περιοχή Natura στην «καρδιά» του Μαινάλου. Ο Δήμος Τρίπολης εκτείνεται σε τόσες «ερημιές» και ξεροβούνια, δεν χρειάζεται να μολύνουμε το Μαίναλο.
5) Αν κοιτάξουμε στους γύρω Δήμους της Περιφέρειας και όχι μόνο, θα διαπιστώσουμε ότι ήδη πολλοί από αυτούς κάνουν πιο ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων τους με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση σε πολύ μεγάλα ποσοστά με οικονομικά οφέλη για τους δημότες.
Ο Δήμος Τρίπολης εκτός από το να λύσει το προσωρινό μεν Τεράστιο δε, πρόβλημα της αποκομιδής των ήδη υπαρχόντων απορριμμάτων της Τρίπολης, θα πρέπει από τώρα να προσανατολιστεί σε τέτοιου είδους λύσεις και να ζητήσει τεχνογνωσία από γειτονικούς δήμους (π.χ. Δήμος Ευρώτα, Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Ελευσίνας κτλ).
Ταυτόχρονα θα πρέπει με τη βοήθεια φορέων και συλλόγων που έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες να ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για την ανακύκλωση.
Με βάση όλα τα παραπάνω ζητάμε από την παρούσα Δημοτική Αρχή:
1) Να δημοσιεύσει (με αριθμούς πρωτοκόλλου, ημερομηνίες κτλ) τις επιστολές και γενικά τις ενέργειες που έχει κάνει για τη λύση του προβλήματος.
2) Να ενημερώσει το Λαό της Τρίπολης ποιες Υπηρεσίες εμπλέκονται στην έγκριση του νέου ΧΥΤΥ στο Μεγαβούνι ή οπουδήποτε αλλού και ποια είναι η Υπηρεσία που την καθυστερεί.
3) Για οποιοδήποτε ΧΥΤΥ επιλέξει να ζητήσει την ομόφωνη έγκριση του Δ.Σ. ώστε όλοι μαζί να πάρουν την ευθύνη.
4) ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΔΑ
• ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΣΕ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ
• ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ. Ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΟΙΠΟΝ !
Καλούμε επίσης την Περιφέρεια Πελ/σου να δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη και συνεργασία στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει για την Πόλη και να πάψει να «κωφεύει» στις Ανάγκες του Δήμου Τρίπολης.
Αποφασίζουμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.


Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στην σημερινή συγκέντρωση 26-2-2015
ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
των συγκεντρωθέντων πολιτών στην Τρίπολη στις 26-02-2015
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
2. Παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας.
3. Προστασίας του Πολίτη.
4. Υπουργό Υγείας
5. Υπουργό Δικαιοσύνης
Κύριοι Υπουργοί,
Απευθυνόμαστε σε σας και στις υπηρεσίες σας προκειμένου να επέμβετε ΑΜΕΣΑ με κάθε δυνατό μέσο, προς διευθέτηση της αποκομιδής και μεταφοράς του τεράστιου όγκου σκουπιδιών που πνίγει την πόλη μας, εδώ και πολλούς μήνες. Παραπέμπουμε σε ιστορικό, όπως αναφέρεται σε απάντηση του συνηγόρου του πολίτη, στον οποίο απευθυνθήκαμε από τον Οκτώβριο του 2014. (σχετικό 1).
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι υπεράνω περιγραφής! Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι πατάμε απορρίμματα σε κάθε βήμα. Οι όγκοι σκουπιδιών ξεπερνούν ακόμα και το ύψος των σπιτιών. Αδέσποτα ζώα βόσκουν στις σκουπιδογειτονιές μας. Τα νερά της βροχής μεταφέρουν σκουπίδια και φράζουν φρεάτια. Η μυρωδιά είναι ανυπόφορη. Την ίδια στιγμή οι πολίτες κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μειώσουμε τον όγκο κρατώντας τα απορρίμματα στα σπίτια μας για βδομάδες. ΄Ολο αυτό το μαρτυρικό χρόνο πληρώνουμε βεβαίως αγόγγυστα φόρους και δημοτικά τέλη.
Με το ψήφισμα αυτό δεν έχουμε σκοπό να σας περιγράψουμε αναλυτικά το απερίγραπτο ΑΙΣΧΟΣ που βιώνουμε. Παραπέμπουμε σε φωτογραφίες. (σχετικό 2).
Οι αρμόδιες αρχές όχι μόνο ολιγωρούν αλλά μας εμπαίζουν συστηματικά προβάλλοντας τυπικούς και διαδικαστικούς λόγους για να δικαιολογήσουν την επαίσχυντη στάση τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που εδώ και πάνω από δύο χρόνια η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση "έκτακτης ανάγκης".
Για το μόνο που ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ το κεντρικό κράτος, που είναι πια η έσχατη ελπίδα μας και μόνη λύση, είναι να :
ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και ο Δήμαρχος Τριπόλεως κ. Δημήτρης Παυλής να συνεδριάσουν παρουσία εκπροσώπων σας, και υπό την αυστηρή σας επίβλεψη, ώστε να αρχίσει η αποκομιδή των σκουπιδιών από αύριο το πρωί. Διαφορετικά σε περίπτωση που δεν προβούν ΑΜΕΣΑ σε κατάλληλες ενέργειες και η συνεδρίαση διακοπεί χωρίς την εξεύρεση λύσης, να εφαρμοστεί κάθε αυτεπάγγελτη και νόμιμη διαδικασία, με κινητοποίηση και συμμετοχή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών.
ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ!!
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ!
Η σημερινή συγκέντρωση είναι μόνο η αρχή!
Ας ξέρουν οι αρμόδιοι πως οι κινητοποιήσεις μας θα κλιμακωθούν και θα έχουν όλο και πιο δυναμικές μορφές όπως κλείσιμο δρόμων, κατάληψη δημοτικών και περιφερειακών κτηρίων. Ακόμα και γενική απεργία και κλείσιμο των καταστημάτων της πόλης.
ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ!


Κοινοποίηση:
- κ. Αλέξη Τσίπρα Πρωθυπουργό της Ελλάδας
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (DG Environment)
- κ. Πέτρο Τατούλη Γ.Γ. Περιφ. Πελ/σου
- κ. Δημήτρη Παυλή Δήμαρχο Τρίπολης
-Περιφερειακό Συμβούλιο Τρίπολης
-Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης
- Συλλόγους, Δημόσιους φορείς, Τρίπολης
-ΜΜΕ Αρκαδίας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS