Η Συγκλονιστική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο κατάμεστο Σύνταγμα



Ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης στάθηκε για μια ακόμα φορά μπροστά από το πλήθος του ελληνικού λαού που ήταν συγκεντρωμένο για το ζήτημα της Μακεδονίας. Με ένα λόγο πύρινο , μεστό και γεμάτο μηνύματα. Απευθύνθηκε στο ελληνικό λαό σε όλους τους Έλληνες χωρίς διακρίσεις , στους Έλληνες Πατριώτες. Στον κυρίαρχο λαό για να μιλήσει όπως ο ίδιος ανέφερε με λόγια "σταράτα, πατριωτικά και ασυμβίβαστα" όπως αυτός τον έχει διδάξει σε όλη του τη ζωή. Αφιέρωσε την ομιλία του στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό και πέθανε σαν σήμερα.




Μια ομιλία με χιλιάδες μηνύματα και γεμάτη νοήματα. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, υπενθύμισε ότι ως έθνος η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα αυτό της ονομασίας των Σκοπίων ως Μακεδονίας. Μια ιδέα η οποία καλλιεργείται εδώ και δεκαετίες από τη γειτονική βαλκανική χώρα, η οποία προσπαθεί να ανασκευάσουν την ταυτότητας τους οικειοποιούμενοι ένα κομμάτι της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Έτσι με αυτό το τρόπο προσπαθούν να δείξουν και να "πιστέψουν" ότι οι απόγονοι των Μακεδόνων βασιλιάδων, του Φιλίππου και του Μέγα Αλεξάνδρου. Πρόκειται όπως χαρακτηριστικά τόνισε για μια "χονδροειδή παραποίηση της ιστορίας" στην οποία η χώρα μας με τις πολιτικές της φέρει μεγάλες ευθύνες.

Όσον αφορά για το ζήτημα της ονομασίας, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε : " Σας ρωτώ: Έχουμε ευθύνες; Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο. Κι εμείς να παραμένουμε ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 αποφάσισε για μια εθνική κοινή γραμμή πλεύσης.

Σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει καθόλου και με κανένα τρόπο τη λέξη Μακεδονία.Με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς, όπως άνω, κάτω ή επί τα αυτά. Ή χειρότερα ακόμα το «Νέα Μακεδονία». Γιατί διαγράφει την ιστορικότητά της. Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα. Εάν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα. "


Μεταξύ άλλων, δε δίστασε να μιλήσει για τις προκλητικές πολιτικές και γεωλογικές πολιτικές, που ακολουθούν την παρούσα φάση διεθνώς τόσο οι Ευρώπη όσο και το Ν.Α.Τ.Ο, οι οποίες είναι κατά του ελληνικού έθνους . "Οι περίφημες παραχωρήσεις του κυρίου Ζάεφ, όπως και τα σχετικά με τη σύνθετη ονομασία, είναι σκέτο κουτόχορτο. Είναι κουτοπονηριές που θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων. Εϊναι για μας ντροπή και μόνο να αναφερθούμε σε αυτό. Η ονομασία αεροδρομίων και δρόμων είναι δική τους δικαιοδοσία. Πόσο βλάκες μας θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός; Νομίζουν ότι μέσα από τα μνημόνια, ξεχάσαμε ποιοι είμαστε. Δεν είναι η πρώτη φορά που όλοι πιστεύουν ότι ο Έλληνας έχει μετατραπεί σε ραγιά. Αλλά εκείνος σηκώνεται. "

Ένας λόγος ανθρώπινος, ενωτικός και παράλληλα πραγματικός. Η σημασία του επιδέχεται πολλές ερμηνείες και κριτιές . Δεν ήθελε να μιλήσει μόνο για το αυτονόητο γεγονός του ότι η Μακεδονία ήταν ελληνική. Αλλά αυτό που προσπάθησε να μας υπενθυμίσει είναι το ακόλουθο: η δυνατότητα να αμυνόμαστε. Να αμυνόμαστε απέναντι σε κάθε εμπόδιο, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Σε κάθε έναν, που προσπαθεί με ψευδοσύμβολα και  αδυναμίες  του ελληνικού μας έθνος, προσπαθεί να αναιρέσει καταστάσεις και γεγονότα  που είναι ήδη παγιωμένα με αγώνες και πολλές θυσίες. Δεν πρόκειται για έναν εθνικιστικό ή προγονόπληκτο λόγο κάποιων μειοψηφικών ακραίων παρατάξεων. Πρόκειται για ένα λόγο βαθιά ενωτικό, που καλεί όλους τους πατριώτες να σηκώσουν ανάστημα με σκοπό να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και τις ελευθερίες τους , σε μια Ελλάδα που βρίσκεται αντιμέτωπη με το ερώτημα που θέτουν οι πολιτισμένοι λαοί : "Είναι η Μακεδονία Ελληνική;" 

Δείτε την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη εδώ :





Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη