Έρχονται ψηφιακές αλλαγές στο Κτηματολόγιο

 

© Παρέχεται από: Newmoney.gr

Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, απλούστευση των διαδικασιών και επίσπευση της κτηματογράφησης με fast track διαδικασίες είναι οι βασικές παρεμβάσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Στο πλαίσιο αυτό και με σύμβουλο την PCW, δρομολογείται ο οργανωτικός ανασχεδιασμός της εταιρείας και ενισχύεται ο μηχανισμός απορρόφησης υποθηκοφυλακείων και οργάνωσης των κτηματολογικών γραφείων με στόχο τέσσερα γραφεία ανά μήνα. Παράλληλα, μειώνoνται οι χρόνοι ανάρτησης και παραλαβής δηλώσεων και επανεξετάζονται οι συμβάσεις με τους μελετητές.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τα βήματα πάνω στα οποία θα στηριχτεί η νέα πορεία του Κτηματολογίου. Εξι μήνες μετά την ένταξή του υπό την ομπρέλα του «ψηφιακού» υπουργείου, στο Κτηματολόγιο προχωρούν άμεσα τρεις καθοριστικές αλλαγές που θα φέρουν δύο χρόνια πιο μπροστά τις σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες που ανακύπτουν με τις εκκρεμότητες στους δασικούς χάρτες.

Οι αντιρρήσεις δεν θα είναι πλέον το αγκάθι για να ξεκινήσει η λειτουργία του έργου. Με τις νέες ρυθμίσεις όταν κτηματογραφείται μια περιοχή, ολοκληρωθεί η ανάρτηση και διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα, το Κτηματολόγιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί. Για πρώτη φορά στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα και τις αντίθετες απόψεις. Μέχρι σήμερα από τα στοιχεία των ήδη κτηματογραφημένων περιοχών το 98% των ακινήτων θα μπορούσε να καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο μετά την ανάρτηση χωρίς να απαιτούνται άλλες διαδικασίες. Ωστόσο, για να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο έπρεπε να έχουν εκδικαστεί όλες οι αντιρρήσεις. Ετσι, με το νέο πλαίσιο διασφαλίζονται πλήρως όλα τα δικαιώματα όσων θεωρούν ότι θίγονται με βάση τα στοιχεία της ανάρτησης (που προσεγγιστικά ανέρχονται στο 2% του συνόλου των ιδιοκτητών), χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε σημαντική καθυστέρηση για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Αποσαφηνίζεται μάλιστα ότι μια ανακριβής πρώτη κτηματολογική εγγραφή μπορεί να διορθώνεται και με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, ενώ καθορίζονται το πλαίσιο και οι κανόνες για τον τρόπο καταχώρησης στα κτηματολογικά φύλλα. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται ένας νέος μηχανισμός επίλυσης διαφορών και επαναπροδιορίζεται ο ρόλος του αναδόχου.

Η πλήρης πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία θα επιτρέψει τόσο στους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους όσο και στους υποψήφιους αγοραστές να μπορούν να γνωρίζουν τι καθεστώς ισχύει για κάθε ακίνητο, χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων.

Μια δεύτερη εξίσου σημαντική παρέμβαση για την πορεία του έργου είναι η ψηφιοποίηση 17 εγγράφων που κρίνονται απαραίτητα για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου και εισάγουν την έννοια του ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης. Με βάση τις προβλέψεις του νόμου, το γραφείο του συμβολαιογράφου θα έχει απευθείας πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων των οργανισμών και υπηρεσιών που εκδίδουν τα πιστοποιητικά αυτά, τα οποία σήμερα αναζητούνται σε έντυπη μορφή (ΕΝΦΙΑ, φορολογική ενημερότητα, βεβαίωση μηχανικού κ.ά.), και οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία τους πολίτες, πλην φυσικά της ύπαρξης αυθαιρέτων όπου η διαδικασία συρρίκνωσης του χρόνου είναι πρακτική αδύνατη.

Στον τρίτο άξονα των επικείμενων ρυθμίσεων περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα ακίνητα άγνωστου ιδιοκτήτη, τα οποία από αμέλεια ή άλλους λόγους  δηλώνονται εκ των υστέρων. Πλέον για τα ακίνητα αυτά δεν θα χρειάζεται η ρητή συναίνεση του Δημοσίου, η οποία θα επιβεβαιώνεται από τη μη υποβολή ένστασης εντός 60 ημερών.

Πρωτοβουλία της Eurobank για το Δημογραφικό

Οι δράσεις της τράπεζας για τη στήριξη οικογενειών που ζουν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

Eurobank με την Πρωτοβουλία για το Δημογραφικό αναπτύσσει πλέγμα δράσεων για την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος της χώρας.

Οι δράσεις της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ενεργοποιούνται με τη στήριξη οικογενειών που ζουν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και αφορούν τον ακριτικό Εβρο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και φτάνουν έως και στο Καστελόριζο. Συνδέοντας το ορόσημο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, η Eurobank, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, συμβάλλει στην ανάδειξη ενός κρίσιμου ζητήματος για τη χώρα. Στέκεται δίπλα στους νέους γονείς ενθαρρύνοντας την απόκτηση παιδιών, δημιουργεί ένα διευρυμένο και δυναμικό οικοσύστημα που καθιστά δυνατή την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων με αντίκτυπο και σε μια περίοδο με πρωτοφανείς προκλήσεις επενδύει έμπρακτα στο μέλλον της χώρας.

© Παρέχεται από: Newmoney.gr

Δράσεις

Η Eurobank, σε συνεργασία με την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στηρίζει γονείς με νεογέννητα να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των βρεφών έως την ηλικία του ενός έτους.

Η δράση αφορά τον Εβρο καθώς και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με πληθυσμό μικρότερο των 7.000 κατοίκων (Καστελόριζο, Τήλος, Ψέριμος, Νίσυρος, Χάλκη, Αρκοί, Λειψοί, Φούρνοι, Αϊ-Στράτης, Ψαρά, Οινούσσες, Κάσος, Αστυπάλαια, Σύμη, Αγαθονήσι, Κάρπαθος, Σαρία) και προβλέπει την αποστολή βρεφικών πακέτων -από τον Ιούνιο του 2021- μετά τη γέννηση του παιδιού και σε όσους γίνονται γονείς στις συγκεκριμένες περιοχές, για να καλύψουν βασικές ανάγκες για ένα έτος (ένδυση, πάνες, σκεύη τροφών και αποστείρωσης, είδη υγιεινής του μωρού, καθαριστικά ρούχων, κρέμες κ.ά.). Επιπλέον αυτών, η τράπεζα χρηματοδοτεί, αποκλειστικά, τη σύσταση και λειτουργία ενός νέου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά οικογενειών με οικονομικά προβλήματα στον Δήμο Αθηναίων, ενώ συγχρηματοδοτεί τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης στο Μοσχάτο.

Η Eurobank, μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης BE-LIVE, χορηγεί την κάλυψη δαπανών (φαρμακευτική αγωγή, παρακολούθηση, νοσοκομειακά έξοδα, αιματολογικές εξετάσεις, υπερήχους εμβρύου) και την εκστρατεία ενημέρωσης σε ζευγάρια που ζουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και αποφασίζουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, επιδιώκοντας έτσι να στηρίξει έμπρακτα τη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Χορηγεί τη Γραμμή 11525 της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί» για τη στήριξη γονέων-κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και εφήβων που βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα και διλήμματα για την οικογένεια, καθώς και τη διεξαγωγή ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων για μέλλοντες και νέους γονείς σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που καλύπτει η πρωτοβουλία.

Τραπεζικά προϊόντα

Σε όλους τους υπάρχοντες, αλλά και τους  δυνητικούς πελάτες της Eurobank από τον Εβρο, το ΒΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ή θα αποκτήσουν παιδί, μετά την 1η Απριλίου 2021 η τράπεζα:

■ παρέχει δωρεάν πακέτο πρωτοβάθμιας υγείας για βρέφη, διετούς διάρκειας, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει δωρεάν αεροδιακομιδή για έκτακτα περιστατικά,

■   προσφέρει στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία με προνομιακούς όρους και, ειδικότερα, δωρεάν έξοδα και μειωμένο επιτόκιο σε σύγκριση με το ισχύον κάθε φορά,

■ επιβραβεύει με έκπτωση 10% αγορές βρεφικών ειδών για ένα έτος μέσω του προγράμματος «€πιστροφή», η οποία ισχύει για όλα τα καταστήματα βρεφικών ειδών, φυσικά ή ηλεκτρονικά,

■ προσφέρει το αποταμιευτικό πρόγραμμα «Μεγαλώνω» με προνομιακό επιτόκιο και πρώτη καταβολή στον λογαριασμό του παιδιού από πλευράς της του ποσού των €50 για το πρώτο παιδί, των €100 για το 2ο και των €150 για το 3ο παιδί και άνω.

msn

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη