Η ιστορία του Επισκοπείου Δημητσάνας και ο λόγος που το χειμώνα έφευγε ο Μητροπολίτης


ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα του Μητροπολιτικού Μεγάρου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως:
Όπως γνωρίζουμε το Μητροπολιτικό Μέγαρο βρίσκεται στη Δημητσάνα, που είναι η έδρα της Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.
Το κτίριο είναι παλιά αρχοντική κατοικία της μεγάλης οικογένειας των Φιλοσοφόπουλων. Διαμορφώθηκε σε Μητροπολιτικό Μέγαρο στις αρχές του 20ού αιώνα. Τότε μεταφέρθηκαν εκεί τα γραφεία της Μητρόπολης και η κατοικία του Μητροπολίτη, από το παλιό Επισκοπείο, που βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο. Το παλιό κτίριο, (σημερινό Ειρηνοδικείο) είχε κτιστεί πριν από το 1821 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Δημητσάνας Φιλόθεο Χατζή, που πέθανε στις φυλακές της Τρίπολης, λίγο πριν από την απελευθέρωσή της από τον Κολοκοτρώνη.
Τα παλιότερα χρόνια, τους χειμερινούς μήνες, λόγω του ψυχρού χειμώνα και λόγω ανυπαρξίας ικανοποιητικού συστήματος θέρμανσης, ο εκάστοτε επίσκοπος μετακόμιζε προσωρινά στη Μεγαλόπολη, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ πιό ήπιες. Τα γραφεία όμως της Μητρόπολης παρέμεναν στη Δημητσάνα.
Όταν αναπαλαιώθηκε το παλιό Νοσοκομείο Δημητσάνας από την αείμνηστη ευεργέτιδα Σταυρούλα Τούλα μεταφέρθηκαν εκεί τα γραφεία της Μητρόπολης και η κατοικία του τότε Μητροπολίτη. Παρόλο που το κτίριο αυτό είχε σύγχρονο σύστημα θέρμανσης, ο Μητροπολίτης εξακολούθησε να μετακομίζει στη Μεγαλόπολη τους χειμερινούς μήνες, κρατώντας την "παράδοση". Μέχρι που και αυτή η "παράδοση" ανατράπηκε εντελώς!
Επομένως, το θέμα της αποκατάστασης του παλιού Επισκοπείου έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη Δημητσάνα και για ολόκληρη τη Γορτυνία.
Γράφουμε λίγο περισσότερα για το θέμα, γιατί μερικές φορές δεν είναι γνωστή η σημασία που έχουν η ιστορία, οι θεσμοί, οι άνθρωποι αλλά και τα ΚΤΙΡΙΑ!
Δικαίως λοιπόν, 
- ο Δήμος, σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 7 Δεκ. 2022 αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τις ΜΕΛΕΤΕΣ αποκατάστασης του Επισκοπείου και στη συνέχεια 
- η Περιφέρεια, σε συνάντηση με τον Δήμαρχο στις 20 Ιαν. 2023 δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει τις ΕΡΓΑΣΙΕΣ αποκατάστασης.

Ελπίζουμε να υλοποιηθεί το έργο!

Kostas Lambros

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη