Το μεγάλο πρόβλημα είναι το νερό ατην Αρκαδία -- Πιέζονται πάρα πολύ οι τιμές, γιατί μπαίνουν μπρόκολα από την Τουρκία




ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Μπρόκολο: Καιρικά εμπόδια και έλλειψη εργατών – αλλά με υψηλή ζήτηση09/10/2025 02:25 μμ
Οι συνεταιρισμοί Άρδας Ν. Έβρου και Αρκαδίας “Η Ένωση” περιγράφουν στον ΑγροΤύπο την κατάσταση της παραγωγής στα δύο άκρα της χώρας




Η συγκομιδή του μπρόκολου βρίσκεται σε εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τους παραγωγούς να δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι σε δύο αντίθετα φαινόμενα: την υπερβολική υγρασία στον Έβρο και την ξηρασία στην Αρκαδία.

Οι συνεταιρισμοί Άρδας Ν. Έβρου και Αρκαδίας “Η Ένωση” περιγράφουν στον ΑγροΤύπο την κατάσταση από τα δύο άκρα της χώρας, αναδεικνύοντας κοινές αγωνίες αλλά και διαφορετικές προκλήσεις.

Στην Αρκαδία:


Το μεγάλο πρόβλημα είναι το νερό – Χωρίς υποδομές άρδευσης δεν υπάρχει ανάπτυξη

Από την άλλη πλευρά της χώρας, στην Αρκαδία, το πρόβλημα δεν είναι η υγρασία και οι βροχές αλλά η ξηρασία. Ο Διευθυντής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας “Η Ένωση” τονίζει ότι «η Αρκαδία πλήττεται από ξηρασία, είναι από τους πιο άνυδρους νομούς της Ελλάδας». Όπως εξηγεί, το μπρόκολο χρειάζεται πολύ νερό, «και χωρίς υποδομές άρδευσης δεν μπορούμε να αυξήσουμε την καλλιέργεια ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά».

Το ζήτημα, όπως λέει, είναι γνωστό αλλά παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη λιψυδρία και κανείς δεν το ακούει. Έργα όπως το φράγμα της Στάκας τα συζητάμε 20 χρόνια και ακόμα δεν έγιναν». Οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα «κυλούν στα ρέματα και χάνονται», χωρίς να αξιοποιούνται.

Παρά τις ελλείψεις σε νερό, η ποιότητα παραμένει εξαιρετική. «Τα προϊόντα μας έχουν πολύ καλή ποιότητα και διατηρούνται για μέρες, γιατί συσκευάζονται σε φελιζόλ με πάγο», επισημαίνει. Όσον αφορά την αγορά, η τιμή παραγωγού φτάνει συνήθως «πάνω από 1 ευρώ, 1,20 καθαρά», γεγονός που δίνει κίνητρο στους παραγωγούς να παραμείνουν ενεργοί, παρά τα εμπόδια.

Ωστόσο, ένα ακόμα πλήγμα έρχεται από τις εισαγωγές. «Πιέζονται πάρα πολύ οι τιμές, γιατί μπαίνουν μπρόκολα από την Τουρκία», εξηγεί, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα αυτά «χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά που έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε. εδώ και δεκαετίες». Το γεγονός αυτό, λέει, αδικεί τους Έλληνες παραγωγούς που τηρούν τους κανονισμούς και έχουν υψηλό κόστος παραγωγής.

Στο θέμα των εργατικών χεριών, η εικόνα είναι κάπως ηπιότερη. «Το μπρόκολο είναι εύκολη καλλιέργεια στη συλλογή – μια οικογένεια μπορεί να τα μαζέψει μόνη της», αναφέρει. Παρ’ όλα αυτά, «το πρόβλημα με τα εργατικά χέρια συνεχίζει να υπάρχει και να περιορίζει την ανάπτυξη».
Δύο διαφορετικοί τόποι, κοινός αγώνας

Ο φετινός Οκτώβριος αποτυπώνει δύο διαφορετικές Ελλάδες της παραγωγής: στον Έβρο, η υπερβολική υγρασία και η έλλειψη εργατών δυσκολεύουν τη συγκομιδή, ενώ στην Αρκαδία, η ανομβρία και η απουσία έργων άρδευσης στερούν προοπτικές αύξησης της παραγωγής.

Κοινό σημείο και στις δύο περιπτώσεις, η αντοχή και ο κόπος των παραγωγών, που συνεχίζουν να επενδύουν σε ένα προϊόν δυναμικό αλλά απαιτητικό, συχνά χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη από υποδομές και εργατικό δυναμικό. Ο φόβος για εγκατάλειψη της καλλιέργειας πλανάται σιωπηρά, καθώς το μπρόκολο, παρά τη δυναμική του στην αγορά, φαίνεται να δοκιμάζει περισσότερο από ποτέ τα όρια της υπομονής και της επιμονής των ανθρώπων που το καλλιεργούν.
Ψαθά Παναγιώτα

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ NEWS